Notes de premsa

L’Ajuntament programa una gimcana sobre alimentació saludable a proposta del Consell d’Infants Ciutadans

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 5/03/2014
Una imatge de la sessió de treball dels escolars amb l'alcalde

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha presidit aquest dimecres 5 de març, la sessió de retorn de les propostes que el Consell Municipal d’Infants Ciutadans del curs passat va fer sobre l’alimentació saludable. A la reunió, a la qual hi han assistit els membres del consell, regidors i tècnics de diferents regidories i departaments municipals, s’ha donat compte de les accions que ja du o durà a terme l’Ajuntament d’acord a les propostes del consell.

La Gimcana de l'alimentació saludable

Les demandes del Consell d'Infants Ciutadans de 2013 estaven relacionades amb l'alimentació saludable; la Gimcana de l'alimentació saludable és una de les accions més destacades de les propostes formulades pels nens.

La Gimcana de l'alimentació saludable és una activitat adreçada als alumnes de 6è de primària de les escoles de Reus que l'any passat van participar d'Infants Ciutadans, amb l'objectiu de promoure i millorar els hàbits alimentaris, valorar la riquesa alimentària del nostre entorn i conèixer i veure els aliments al natural.
Per assolir aquests objectius, des de l'Ajuntament de Reus s'ha considerat adient que la gimcana es faci als mercats municipals: tant el Mercat Central com el Mercat El Carrilet han rebut amb entusiasme la iniciativa i hi col·laboraran especiament.

Així, aquest mes de març, uns 370 alumnes de 6è de primària participaran en la Gimcana de l'alimentació saludable: el dimarts 18 de març, prop d'un centenar d'alumnes la faran al Mercat El Carrilet, i el dijous 20 de març, 275 alumnes més la podran fer al Mercat Central. Els alumnes es repartiran en grups i hauran de respondre diverses preguntes i fer proves relacionades amb l'alimentació, els productes frescos i de mercat i la salut. Per fer-ho, es mouran per les diferents parades i hauran de completar la gimcana en un temps determinat.

La primera Gimcana de l'alimentació saludable compta amb la participació de les escoles: Cèlia Artiga, Collège Français, Els Ganxets, La Salle, Maria Cortina, Misericòrdia, Montsant, Puigcerver, Rosa Sensat i Sant Josep. La regidoria d'Ensenyament i Política Lingüística i la regidoria de Salut Pública s'encarreguen de l'organització, amb la col·laboració dels Mercats de Reus i la URV, Nutrició Humana i Dietètica de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut.

Altres propostes

Pel que fa a altres propostes del Consell d'Infants, els diferents departaments municipals han fet les consideracions següents:

Activitats escolars de foment de l’alimentació saludable: Durant el curs escolar es fan fins a 119 tallers a les escoles de Reus per millorar els hàbits alimentaris. Alguns exemple són: L’hora de l’alimentació; La gimcana de la dieta Mediterrània; Taller intergeneracional de l'esmorzar saludable a l'escola amb la col·laboració d'avis; Sabem què mengem?; Viure en salut a l'escola; La higiene de les mans i els aliments; Tinguem cura de les nostres dents amb al col·laboració d'alumnes de higiene dental, etc. Durant el mes de març d’enguany, l’Ajuntament, a través del Pla Educatiu d’Entorn i la col·laboració de laUniversitat Rovira i Virgili, programa xerrades a les famílies sobre alimentació saludable en diferents escoles de la ciutat. Així mateix, el proper curs, els centres cívics proposaran a a les AMPA de les escoles fer activitats pràctiques sobre alimentació als més petits a les seves cuines.

Campanyes de recollida d’aliments: A Reus ja es fan iniciatives solidàries com la Xarxa d’entitats de distribució d’aliments. S’han dut a terme i estan previstes campanyes per recollir aliments, joguines, roba, material escolar i altres objectes necessaris, que són possibles gràcies a la col·laboració de voluntaris i entitats. L’Ajuntament impulsa el Programa de gestió alimentària per recollir aliments frescos que donen establiments de la ciutat i reparteixen a través de les entitats a persones necessitades.

Horts urbans: L’Ajuntament de Reus, a través de les regidories de Participació i Ciutadania, de Família i Gent Gran i de l’Institut Municipal de Formació i Empresa Mas Carandell, té en marxa —en diverses fases de tramitació— dos projectes d’horts urbans. Un, a l’entorn dels barris Sol i Vista i Immaculada, i l’altre, al barri Gaudí. Els dos projectes van dirigits a usuaris amb un perfil diferenciat.

Plantació d’arbres fruiters: Els serveis de Jardineria de la regidoria de Via Pública no aconsellen la utilització de fruiters en espais públics atesos els requeriments de tractaments fitosanitaris i els problemes de neteja que causa la fruita madura. No obstant això, es podria estudiar d'afegir alguns arbres fruiters a les escoles que disposen d’hort.

Fruita seca a la cavalcada de Reis: La regidoria de Cultura i Joventut ha valorat la proposta però aquesta s'ha descartat perquè es considera que durant la cavalcada els nens esperen que els Reis els llencin caramels. Un altre factor important són les al·lèrgies. Els caramels que es reparteixen són aptes per a tothom, fins i tot per a celíacs.

Foment de l’esport per evitar el sobrepès: La regidoria d’Esports impulsa programes de promoció de l’esport amb continguts educatius per estendre la necessitat d’adquirir bons hàbits de salut i lluitar contra el sedentarisme, l’obesitat i diverses malalties associades a la falta d’exercici físic. Són programes com «Cap nen sense saber nedar», la Setmana de l’Esperit Olímpic o les trobades esportives.

Una imatge de la sessió de treball dels escolars amb l'alcalde

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.