Notes de premsa

Modificacions del PGOU per equilibrar la dotació d’equipaments i espais públics, construir més HPO i dignificar els barris

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 3/03/2011

a d’Arquitectura i Urbanisme porta aquest divendres 4 de març a votació del ple de l’Ajuntament diverses modificacions del Pla General d’Ordenació Urbana. Les modificacions van ser informades favorablement en la darrera sessió de la Comissió Informativa de Serveis Territorials, on hi són representats tots els grups municipals, i va ser presentada el passat dimarts 1 de març al Consell Assessor d’Urbanisme de l’Ajuntament, l’òrgan de participació, deliberació i consulta en totes aquelles qüestions relacionades amb els processos urbanístics de planejament i gestió que tenen lloc a la ciutat.

Magatzems d’eines i producció agrupecuària
La primera modificació plantejada és la relativa a la construcció de magatzems d’eines i producció vinculada a labors agropecuàries al sòl no urbanitzable.

La modificació preveu, per a les àrees agrícoles, que la superfície útil interior màxima del magatzem en les finques d’entre 0,5 i 1 hectàrees sigui de 30m2; i per a les d’entre 1 i 2 hectàrees, de 45m2.

Així mateix, per a les àrees de protecció del paisatge, es preveu que en les finques d’entre 2 i 5 hectàrees, la superfície útil interior màxima del magatzem sigui de 30m2; mentre que en les de més 5 hectàrees sigui de 45m2.

Places d’aparcament
La segona modificació plantejada fa referència a la modificació de les dimensions de la plaça d’aparcament destinada a turismes i a la incorporació d’espais destinats a aparcament de bicicletes i motocicletes, en els edificis de nova construcció.

En edifici exclusius d’habitatges, es fixa una plaça de motocicleta i dos de bicicleta per cada habitatge; mentre que en els edificis mixtes d’habitatges i altres usos es fixen les proporcions següents:

- Ús comercial: 1 plaça de motos per cada 100 m2 de superfície construïda o fracció a partir 250 m2, i 1 de bicicleta per cada 100 m2.
- Ús industrial: 1 plaça de motos per cada 100 m2 o fracció a partir 500 m2 i 1 de bicicleta per cada 100 m2.
- Equipaments docents: 1 plaça de motos i 5 de bicicletes per cada 100 m2 o fracció de superfície construïda.
- Equipaments esportius, culturals i recreatius: 1 plaça de motos i 5 de bicicletes per cada 100 m2 o fracció de superfície construïda.
- Altres equipaments públics: 1 plaça de motos i 1 de bicicleta per cada 100 m2 o fracció de superfície construïda.
- Altres usos o locals sense ús definit: 1 plaça de motos i 1 de bicicletes per cada 100m2 o fracció de superfície construïda.

Eix dels barris Immaculada-Sol i Vista
La modificació afecta diversos àmbits situats a l’entorn dels barris de Sol i Vista i Immaculada, el barranc de la Mina i les piscines del parc dels Capellans. D’acord amb el projecte integral d’intervenció en aquest eix, subvencionat a través de la Llei de barris de la Generalitat, les modificacions es resumeix en quatre grans objectius:

- Trencar l’aïllament i garantir la connectivitat tant física com psicològica amb la ciutat. L’actuació més representativa és la unió dels dos nuclis amb un camí d’enllaç.

- Generar espai públic i equipaments de proximitat i cohesió per atendre les necessitats dels veïns i veïnes.

- Eliminar els espais insalubres i l’infrahabitatge, però respectant la trama urbana i garantint el dret dels veïns afectats a continuar vivint al barri.

- Crear equipaments de ciutat que donin protagonisme al barri i atreguin usuaris d’altres zones de Reus.

Aquesta modificació afecta 7 àmbits diferents:
Àmbit carrer de Roger de Llúria - carranc de la Mina. La modificació persegueix, entre altres, els objectius següents: Millora de la façana del barri cap al barranc; creació d’una zona verda a la riba oest del barranc; Obtenció d’un nou equipament de 229 m2; Obtenció d’habitatges de protecció pública.

Àmbit tram del carrer de Roger de Llúria -pròxim a l’avinguda de Falset: Eixamplar de 12 a 16 metres el carrer per permetre millorar la vialitat de l’accés al barri des de l’avinguda de Falset.

Àmbit plaça de l’Església de l’Immaculada: Obtenció d’un nou espai públic, que sumat a l’actual permeti urbanitzar una plaça de 1.092m2

Àmbit illa delimitada pels carrers Ponent, Migdia i Frederic Mistral: Obtenció d’un espai lliure i ampliació del carrer Ponent; Renovació de part del parc edificat amb extinció d’algunes de les construccions més precàries; Obtenció de 18 nous habitatges de protecció oficial.

Àmbit entorn del barranc de la Mina: Millora paisatgística de les vores del barranc conformant un sistema d’espais lliures de forma coherent la naturalesa d’aquest espai.

Àmbit equipament del parc dels Capellans: Qualificar de sistema d’equipament part del parc dels Capellans, de manera que s’hi pugui construir un nou centre cívic i esportiu.

Àmbit del carrer del Francesc Layret: Variar les condicions d’edificació de la finca situada al 26A del passeig de l’Oliver, afectada per la prolongació del carrer de Francesc Layret, per permetre-hi millores en la disposició de l’edificabilitat i la volumetria.

Cal Parisi, Cal Monseny, illa la Salle-Monestir de Poblet i illa hospital.
La modificació puntual del PGOU està vinculada al trasllat de l’Hospital de Sant Joan al Tecnoparc i al canvi d’usos de part de les instal·lacions de l’antic hospital per permetre-hi la construcció d’habitatges. La modificació s’estén a 4 àmbits de la ciutat per tal de reforçar el seu caràcter reequilibrador, amb els objectius següents:

- Regenerar el dinamisme del centre de la ciutat (afectat pel trasllat de l’hospital) amb la dotació de més sòl residencial, la conservació del patrimoni històric (l’antic convent) i el manteniment de l’ús d’equipament públic (serveis de salut).

- Dotar la ciutat de més habitatge de protecció oficial i dignificar aquesta tipologia d’habitatge emplaçant-lo en zones emblemàtiques de Reus.

- Reequilibrar el conjunt de la ciutat amb el repartiment del sòl destinat a equipaments que s’allibera de l’antic hospital en zones de la ciutat actualment infradotades.

- Avançar en la construcció d’una ciutat compacta, més sostenible, i que alhora permeti dotar la ciutat de més espai públic i més zones verdes per al gaudi de tots.

Els quatre àmbits inclosos en la modificació puntual són els següents:
Illa de l’Hospital: l’àmbit té una superfície de 7.411,65m2, actualment tota destinada a equipament. La modifiació preveu canviar el sistema d’equipaments a sistema d’espais verds, equipaments i habitatge. El sostre residencial es fixa en 10.403m2 (amb la possibilitat de construir-hi fins a 100 habitatges, dels quals el 50% seran de protecció oficial) i el sostre comercial, en 4.745,42 m2. L’illa manté 3.282,75 m2 destinats a equipament, i guanya 2.565,15 m2 d’espais verds públics.

Cal Parisi: l’àmbit, de 1.485,8m2 està qualificat actualment de zona verda. La modificació manté 498,80m2 de zona verda i hi afegeix l’ús residencial, amb 892m2. El sostre residencial es fixa en 1.218,82m2 (amb capacitat per construir-hi 16 habitatges, tots de protecció oficial) i el sostre comercial, en 891,87m2.

Cal Monseny: es canvia la qualificació del sòl, que passa de residencial a ser d’equipaments; amb la previsió d’una futura adquisició per part de l’Ajuntament de la finca de 1.548m2, que inclou l’antiga bòbila de producció de ceràmica, per destinar-la a usos culturals.

Zona verda La Salle-Monestir de Poblet: es canvia l’actual qualificació de zona verda privada per la de zona verda pública i d’equipaments. La ciutat guanyarà en aquest indret 4.390 m2 de zona verda pública i 752,40 m2 d’equipaments.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.