Notes de premsa

Pla d’Intervenció Integral a l’eix dels barris Sol i Vista i Immaculada

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 7/05/2009

ntament de Reus presenta a la convocatòria 2009 de la Llei de Barris del Govern de la Generalitat el projecte d’intervenció integral a l’eix dels barris Sol i Vista i de la Immaculada, amb l’objectiu de trencar l’aïllament i el risc d’exclusió d’aquests barris i incorporar-los de ple dret a la dinàmica urbanística i social de la ciutat.

És una proposta integral, que, sense oblidar les accions socials, inclou actuacions urbanístiques per dotar l’eix dels dos barris d’espais públics i equipaments suficients per dinamitzar la zona des d’un punt de vista social, econòmic i ambiental. Es descriuen 35 actuacions, amb una inversió total prevista de 13,5 milions d’euros. El pla, però, no es queda aquí, i s’acompanya de 22 actuacions més, no finançables a través de la Llei de Barris, però que l’Ajuntament creu necessàries per impulsar la transformació integral de l’eix.

El projecte es presentarà pròximament a la nova convocatòria de subvencions del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya. La concessió de les ajudes accelerarà el calendari d’execució d’un projecte que l’Ajuntament ja s’ha compromès a tirar endavant.

Diagnosi
Els barris de Sol i Vista i de la Immaculada són barris d’autoconstrucció, d’origen parcel·lari, que neixen els anys 50 i tenen el seu creixement entre els anys 1965 i 1975. Actualment pateixen deficiències urbanístiques que els pot fer aïllar de les dinàmiques de la ciutat. Tenen dèficit d’espai públic; entre el 20 i el 30% de l’habitatge requereix de rehabilitació; i s’hi detecten habitatge que no reuneix les condicions d’habitabilitat i finques en estat ruïnós.

A l’eix dels barris Sol i Vista i Immaculada hi viuen 2.329 persones, el 2,15% de la població de Reus. L’àrea abasta una superfície de 42,6 hectàrees. Aquesta baixa densitat de població és un dels punts forts de l’eix que el pla pretén mantenir, igual com la cohesió social i associativa dels seus habitants, o la tradició de col·laboració entre els dos barris. Per contra, l’envelliment de la població, els efectes de l’augment de persones nouvingudes en trànsit i els índex d’activitat delictiva es presenten com a reptes a superar a través del pla d’intervenció integral.

La intervenció municipal ha millorat considerablement en els últims anys l’aspecte dels barris, sobretot la Immaculada, que ha experimentat un impuls urbanístic amb gran quantitat d’obra nova que està revitalitzant la zona, també des del punt de vista social. L’existència d’un entorn natural preservat, les noves promocions d’habitatge que atrauen població jove, el potencial dels equipaments esportius existents i l’avançada tramitació del projectes com el parc del Roquís o la integració del barranc del Molí a la V Verda es presenten com a principals punts forts des del punt de vista urbanístic i social. Per contra, els reptes que es planteja superar el pla en aquest capítol són saltar la barrera que suposen els barrancs, trencar l’aïllament dels barris i dotant-los d’equipaments de proximitat i d’espais públics de referència.

Objectius
El projecte integral d’intervenció es resumeix en quatre grans objectius orientats a superar el risc d’exclusió dels dos barris i fomentar la integració socials i urbanística dels seus habitants a la ciutat:

- Trencar l’aïllament i garantir la connectivitat tant física com psicològica amb la ciutat. L’actuació més representativa és la unió dels dos nuclis amb un camí d’enllaç.
- Generar espai públic i equipaments de proximitat i cohesió per atendre les necessitats dels veïns i veïnes.
- Eliminar els espais insalubres i l’infrahabitatge, però respectant la trama urbana i garantint el dret dels veïns afectats a continuar vivint al barri.
- Crear equipaments de ciutat que donin protagonisme al barri i atreguin usuaris d’altres zones de Reus.

La connectivitat dels barris de Sol i Vista i de la Immaculada s’aconseguirà a partir de considerar els barrancs com a elements que relliguen el territori. La intenció és unir el passeig de la Boca de la Mina amb el parc del Roquís a través del barranc del Molí amb una trama eminentment natural. La connexió entre els dos barris es reforça amb un camí d’enllaç vorejat d’horts urbans. Es crea així una nova àrea de centralitat d’alt valor natural, que es reforçarà amb el futur parc del Roquís i l’enllaç a l’anomenada V Verda.

La millora de l’espai públic, a través d’intervencions en els carrers en mal estat i la generació de noves zones verdes contribuirà a millorar la qualitat de vida dels residents. Seran nous espais de relació veïnal, juntament amb la creació de nous equipaments com la construcció d’un nou centre cívic municipal al Parc dels Capellans, o altres ja previstos com la rehabilitació de Mas Anglès o els poliesportius lleugers dels CEIP Alberich i Casas i Cèlia Artiga, entre altres.

La Llei de Barris no financia la construcció d’habitatge. Tanmateix, el projecte d’intervenció integral no obvia aquesta necessitat que afecta els dos barris i planteja la construcció de fins a 3 noves promocions d’habitatge protegit (al carrer de Roger de Llúria, 26 habitatges; a l’avinguda de Falset, 9 habitatges; i al carrer de Ponent, 18 habitatges). Aquestes actuació, juntament amb accions de rehabilitació d’habitatges en mal estat, es plantegen com a solucions parel·leles a l’eliminació de l’infrahabitatge, en tant que ha de garantir el reallotjament dels veïns afectats.

El pla defineix dos pols d’atracció i de referència per al conjunt de la ciutat. Un és el complex municipal esportiu de Sol i Vista, en el que s’hi projecten nous equipaments són una piscina coberta municipal i un alberg per a esportistes (les dues actuacions es financien al marge de la Llei de Barris). L’altre és a l’entorn del parc dels Capellans, amb les sinergies que es crearan entre el nou centre cívic i el Parc de la Festa.

Calendari i pressupost
El pròxim 11 de maig s’esgota el termini per a la presentació de candidatures a la nova convocatòria d’ajuts. El Departament de Política Territorial i Obres Públiques podria resoldre el concurs a finals de juliol.

La convocatòria 2009 de la Llei de Barris fixa el calendari de les actuacions a executar entre aquest any i el 2013. Les anualitat a les quals cal acollir-se condicionen tot el projecte, de tal manera que el termini d’execució es concentra als dos últims anys. Per primera vegada se sol·licita a l’Ajuntament de manera expressa certificació de la capacitat de l’Ajuntament per executar el projecte dins els terminis establerts.

Anualitats
2009: 2,22 %
2010: 6,06 %
2011: 8,08 %
2012: 41,41 %
2013: 42,22 %

El conjunt de les 35 accions incloses en la Llei de Barris estan pressupostades en 13,5 milions d’euros, que seran finançats al 50% per l’Ajuntament i la Generalitat. La distribució del pressupost per camps d’actuacióés la següent

- Millora de l’espai públic i dotació d’espais verds: 3.550.741 euros (26,25 %)
- Rehabilitació i equipament d’elements comuns d’edificis: 1.335.600 euros (9,87 %)
- Provisió d’equipaments per a ús col·lectiu: 4.118.112 euros (30,45 %)
- Incorporació de tecnologies de la informació als edificis: 450.000 euros (3,33 %)
- Foment de la sostenibilitat del desenvolupament urbà: 400.000 euros (2,96 %)
- Equitat de gènere en l’ús de l’espai urbà i els equipaments: 1.539.367 euros (11,38 %)
- Programes de millores socials o econòmiques: 1.912.452 euros (14,14 %)
- Accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques: 220.000 euros (1,63 %)
- Total: 13.526.272 euros (100,00%)

Programa d’actuacions
Per assolir aquests objectius, es plantegen un total de 47 actuacions, 35 de les quals són finançables a través dels ajuts de la Llei de Barris i els 22 restants amb recursos municipals i d’altres fonts. Aquestes actuacions s’agrupen en 8 camps d’actuació:

Millora de l’espai públic i dotació d’espais verds.
- Obtenció de sòl per a dotacions i habitatges al carrer de Roger de Llúria de Sol i Vista i zona verda.
- Obtenció de sòl per a habitatges protegits a l’avinguda de Falset.
- Eixamplament i urbanització del tram nord del carrer de Roger de Llúria.
- Reforma viària de l’illa central de Sol i Vista i del carrer de Roger de Llúria.
- Reordenació de la cruïlla de Nelson Mandela-Roger de Llúria-Raval de Sol i Vista-Almirall Requesens.
- Camí d’enllaç entre els barris de Ponent. Passeig de l’eix.
- Ampliació de la plaça de l’Església de la Immaculada.
- Connexió dels carrers de la Immaculada i de Llevant.
- Obtenció de sòl al carrer de Ponent de la Immaculada per a nous habitatges protegits.

Rehabilitació i equipament dels elements comuns dels edificis.
- Programa d’assessorament i mediació per a la rehabilitació d’habitatges i el reallotjament.
- Ajuts per a la rehabilitació d’habitatges.

Provisió d’equipaments per a ús col·lectiu.
- Construcció d’equipament de planta baixa a l’edifici del carrer de Roger de Llúria.
- Centre Cívic del Parc dels Capellans.

Incorporació de les tecnologies de la informació en els edificis.
- Xarxa wifi entre els CEIP i els nous equipaments.
- Espai TIC als nous equipaments
- Integració digital i ciber@ctiva.

Foment de la sostenibilitat del desenvolupament urbà.
- Horts urbans al passeig de l’eix.
- Tractament i incorporació del barranc del Molí al Roquís i a la V Verda.
- Millora de la gestió de residus i foment dels compostadors casolans.

Equitat de gènere en l’ús de l’espai urbà i els equipaments.
- Eliminació d’atzucacs a Sol i Vista.
- Eixamplament del tram sud del raval de Sol i Vista.
- Obertura del carrer de Francesc Layret i eliminació d’atzucac a la Immaculada.
- Percepció de gènere en l’espai públic.

Programes que incorporin millores socials, urbanístiques o econòmiques.
- Xarxa Cívica de Ponent.
- Pla de participació ciutadana: camí d’enllaç i horts urbans.
- Prevenció de les activitats marginals i l’incivisme.
- Alternatives a l’alcohol. Reducció de l’abús i prevenció.
- Mas Pintat. Activitats de suport a les famílies.
- Projecte de convivència i socialització dels joves.
- Integració i qualitat de vida a través de l’esport.
- Foment de la formació i ocupació especialitzada en paisatge i mediambient.
- Gestió del projecte.

Accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques.
- Passeres sobre barrancs.
- Eliminació de barreres arquitectòniques en l’espai públic.

Actuacions fora de la Llei de Barris
Les 22 actuacions que inclou el pla d’intervenció integral però que queden excloses dels accions subvencionables a través de la Llei de Barris són les següents:

Trencar l’aïllament i garantir la connectivitat
- Parc del Roquís (avantprojecte).
- V Verda (avantprojecte).

Generar espai públic i equipaments de proximitat i cohesió
- Remodelació viària de la urbanització Clarassó (en execució).
- Prolongació del col·lector de pluvials al carrer de Migdia (en execució).
- Àrea de jocs infantils al parc de Tirant Lo Blanc (executat).
- Millora del carrer dels Plàtans (executat).
- Renovació de la xarxa d’aigües de les parcel·les Clarassó (executat).
- Rehabilitació del Mas Anglès com a seu de l’AAVV i centre social (en execució).
- Ampliació del CEIP Alberich i Casas (executat).
- Espai de Benvinguda Educativa al CEIP Alberich i Casas (executat).
- Escola Bressol Municipal l’Olivera (executat).
- Ampliació CEIP Cèlia Artiga (avantprojecte).
- Poliesportiu lleuger al CEIP Alberich i Casas (adjudicat)
- Poliesportiu lleuger al CEIP Cèlia Artiga (projecte).

Eliminar els espais insalubres i l’infrahabitatge
- Habitatge protegit a la Immaculada, Fundació Benestar i Família. (executat)
- Habitatge protegit a Sol i Vista per a reallotjament (avantprojecte).
- Habitatge protegit al carrer Ponent de la Immaculada (avantprojecte).
- Habitatge protegit a l’avinguda de Falset a Sol i Vista (avantprojecte).

Crear equipaments de ciutat
- Residència Roger de Llúria per a la gent gran (en execució).
- Parc de la Festa (executat).
- Piscina coberta i aparcament públic als equipaments esportius de Sol i Vista (avantprojecte).
- Residència-alberg esportiu (avantprojecte).

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.