Notes de premsa

Presentació de la memòria 2009 de Mas Carandell

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 3/08/2010

2009, Mas Carandell ha tingut un increment de l’activitat sense precedents, amb un augment del 27% en la matrícula respecte a l’any anterior, i especialment en les línies de formació ocupacional per a persones aturades que pràcticament s’han doblat. Paral·lelament, el context econòmic poc favorable ha motivat una davallada en les ofertes de treball de les empreses i les insercions assolides.

Durant 2009, el Mas Carandell ha experimentat un avenç significatiu en infraestructures i en aquest exercici ha culminat la celebració del seu 20è aniversari.

L’oferta formativa
Quant a l’oferta formativa, al voltant de 3.500 persones es van matricular en els 237 cursos que Mas Carandell va portar a terme al llarg del 2009. Això significa un augment de matrícula del 27% respecte l’any anterior, en especial a les línies de formació ocupacional per persones aturades (increment del 93%, arribant a les 647 persones en 38 cursos) i dels cursos per encàrrec d’empreses (65%), en aquest cas gestionats per la Fundació.
Aquest fet respon a una situació de recessió, davant la qual la inversió en formació és una estratègia útil per millorar la ocupabilitat de les persones i per millorar la competitivitat i fomentar la recuperació econòmica en els cas de les empreses.
L’activitat formativa creixent també es va veure reflectida en els Taller d’alfabetització digital, els quals respecte al 2008 van multiplicar per 5 el nombre de persones matriculades (379) i per 4 el nombre de tallers impartits.
Per últim també cal dir que els cursos s’han rendibilitzat a nivell de places ocupades, atès que el seu increment respecte el 2008 només va ser del 12%.

Perfil de l’alumnat
El perfil de l’alumnat en relació al 2008 va variar detectant-se un 5,2% més d’homes. També s’observà un 3% més d’alumnes amb estudis màxims de Graduat.
L’alumnat en situació d’atur de la Fundació també va pujar, la qual cosa s’explica una vegada més per l’accés a la formació per part de la població aturada i perquè per primera vegada la Funació oferia 4 cursos de formació ocupacional.

Serveis d’orientació i ocupació
A partir del març hi va haver un increment de persones que s’adreçaven al centre cercant orientació laboral. Davant la situació, Mas Carandell Centre va posar èmfasi en l’acompanyament a l’ocupació i en oferir recursos per afrontar amb més possibilitats la recerca de feina. Amb aquest objectiu es van crear dos nous serveis:

Sessions d’acollida: informació en grup sobre Mas Carandell, característiques i tendències del mercat laboral, oportunitats d’ocupació al territori, inscripció a borsa i derivació a altres recursos.

Tallers de recerca de feina: monogràfics temàtics de lliure accés sobre aspectes de la recerca de feina: entrevista, oferta pública, autoocupació, motivació, currículum...

L’activitat de la resta de recursos s’incrementà en relació al 2008, sobre tot en els recursos propis ja que en els subvencionats cal respectar les places atorgades:

2008 2009
Sessions d’acollida - 890
Tallers de recerca de feina - 200
Espai activa 565 584
Dispositiu APORTES 4 77 68
Dispositiu CARME 140 140
Itineraris personals d’inserció 89 182
Servei d’orientació individual 76 232
Noves inscripcions a borsa 1.557 2.662

El servei d’orientació acadèmica, tan individual com en grup, va experimentar un lleuger ascens de persones ateses però no tan significatiu com en el cas d’orientació laboral.

Altres serveis a les empreses
a) La borsa de treball de l’Institut va gestionar 108 ofertes de feina de 110 empreses, obtenint 53 insercions. La xifra més baixa des que es va iniciar aquest recurs en línia.
La xifra total d’insercions laborals ha estat de 240: a les 53 insercions de la borsa de treball, cal sumar les 97 insercions de dispositius i les 90 de la formació ocupacional.
Les ocupacions més sol·licitades van ser: perfils professionals d’administració i oficina, personal del món educatiu, professionals de l’àmbit sanitari i de serveis a la comunitat i els perfils del sector del comerç al detall i l’atenció al públic .
b) En el marc del Cicle de jornades per al desenvolupament econòmic i la cohesió social, Mas Carandell va oferir 6 jornades (3 per a empreses i 3 sobre temes d’Educació) i 7 seminaris: 4 sobre ajuts al desenvolupament, 2 sobre igualtat d’oportunitats a les organitzacions i 1 sobre Educació.
c) Les col·laboracions establertes amb empreses locals van disminuir a 393, tot i que les visites i contactes es van intensificar. El descens es reflecteix en el nombre d’empreses que van posar ofertes de treball i les que van adquirir abonaments. No obstant s’observa que augmentaren les empreses que van acollir alumnes en pràctiques, les que van encarregar cursos a mida i les que van efectura algun tipus de consultoria a la Fundació.
d) L’exercici 2009 va finalitzar amb 52 acords de col·laboració vigents, 17 de nova creació i 35 prorrogats. La finalitat d’aquestes col·laboracions és promoure la participació dels agents socials i econòmics en la definició i difusió d’uns serveis de Mas Carandell adaptats a les necessitats del territori. Com a noves entitats amb qui s’ha signat conveni trobem el Gremi de la Construcció del Baix Camp, la Fundació Institut Gaudí de la Construcció, Fomento de Construcciones i Contratas, Sèniors Espanyols per a la cooperació tècnica i diverses organitzacions referents de l’àmbit de la salut com Fundació SAGESSA-SALUT, l’Hospital Universitari Sant Joan o la Fundació Vallparadís, entre d’altres.

Serveis d’Educació
En la línia de treball encetada al 2008, La Fundació ha continuat desenvolupant serveis d’educació adreçats a la ciutadania. Aquesta gestió es va concretar l’any 2009 en la gestió, encomanada per la Regidoria d’Educació, dels Plans educatius d’entorn, del Programa de reforç, orientació i suport i la gestió dels Espais de benvinguda educativa.

Pressupost
L’IMFE Mas Carandell va tenir un pressupost de 4,2 milions d’euros, el que representa un increment del 4% en relació al 2008 i la Fundació, amb un pressupost d’1.037.130 euros va experimentar un increment del 18%.

Millores en infraestructures
L’any 2009 també va ser significatiu per la millora i ampliació dels espais de Mas Carandell:
Des del juny de 2009 es compta amb Mas Carandell Centre, la nova seu de 450m2 del Jurats de Reus, que va obrir amb la finalitat d’apropar els serveis a la ciutadania. En aquest espai s’hi troben els serveis d’orientació acadèmica i laboral i les accions de Treballs als barris que fins aleshores es desenvolupaven en diferents indrets del barri.

D’altra banda, a final d’any va finalitzar la reforma de l’edifici històric del Mas Carandell que ha permès, tot respectant l’arquitectura, ampliar i redistribuir els espais. Aquest projecte també va incloure reformes a l’aulari, com la pintura i la instal·lació de portes automàtiques.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.