Notes de premsa

Programació i cartell de la festa major de Sant Pere 2014

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 29/05/2014
El regidor de Cultura i Joventut, Joaquim Sorio, i l'autor del cartell, Josep M. Gort, amb el cartell de Sant Pere 2014
Un moment de la presentació del cartell i la programació de Sant Pere 2014
Una imatge de la presentació del cartell i la programació de Sant Pere aquest dijous
El regidor de Cultura i Joventut i l'autor del cartell aquest dijous
Josep Maria Gort, amb el cartell de Sant Pere 2014

La Festa Major de Sant Pere de Reus presenta enguany un programa d’actes amb opcions per a tots els públics, amb noves propostes, sense deixar de banda el protagonisme dels actes d’arrel tradicional. Concerts, balls, revetlles, xerrades, presentacions, concursos, exposicions, representacions teatrals i activitats infantils, són algunes de les cites de la Festa Major d’enguany, amb actes previs que comencen el 7 de juny. El regidor de Cultura i Joventut, Joaquim Sorio, ha presentat aquest dijous la programació de Sant Pere 2014 acompanyat per l’artista i autor del cartell d’enguany, Josep Maria Gort.

En aquesta festa major destacarà la presència del bust reliquiari de Sant Pere, ja restaurat, que tornarà a sortir en processó després del parèntesi de 2013. Entre les novetats d’enguany també hi ha la I Trobada de Diables amb Civader, que es farà el 7 de juny al vespre; l’ampliació del Seguici Petit amb la cucafera petita, realitzada per l’AMPA de l’escola Els Ganxets de Reus; la realització del Pregó de festa major a càrrec de Jaume Amenós i l’obertura del refugi antiaeri de la guerra civil de la Patacada per oferir-hi visites teatralitzades. Al mateix temps, en dates properes a la festa major s’obriran les exposicions «Reus sota les bombes» (al Centre Cívic del Barri del Carme) i «La bèstia de la festa. El Bou de Reus (2004-2014)» (a l’espai de la plaça de la Llibertat del Museu de Reus). Les ja tradicionals barraques de Sant Pere, al Parc de la Festa, amb un cartell d’intèrprets musicals que es renova cada any, no faltaran a la cita els dies 20, 21, 22 i 23 de juny, de la mà de la Coordinadora de Barraques de Reus.

Jaume Amenós, pregoner de Festa Major
El pregó i la tronada del 24 de juny marquen l’inici dels actes de caire més protocolari i tradicional. Enguany, Jaume Amenós i Masdéu (Reus, 1943) serà l’encarregat de llegir el pregó de la Festa Major de Sant Pere d’enguany, en un acte que es farà al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus el dimarts, 24 de juny, a les 20:00 h. El pregoner encendrà posteriorment la primera tronada de la festa major.

Amenós, president del Teatre Bravium des del 1990, i amb una llarga trajectòria en l’àmbit cultural de la ciutat, va rebre l’any passat el Tro de Festa, per la seva implicació desinteressada en diferents actes lúdics de Festa Major, la seva participació en la Comissió de Protocol i la seva col·laboració al Consell General de l’IMAC.

Bust reliquiari restaurat
El bust reliquiari de Sant Pere apòstol tornarà a sortir en processó després dels treballs de restauració que ha dut a terme els últims mesos el Centre de Recuperació de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya. L’any passat es va utilitzar una talla de fusta policromada més antiga (1626), precisament per la coincidència de les festes amb l’inici de les tasques de restauració, que s’han culminat aquest mes de maig. El bust reliquiari de plata que surt habitualment a la processó de Sant Pere i que aquest 2014 tornarà a lluir als carrers de Reus, data de 1696-97, és obra de Francesc Via i va substituir una talla de fusta molt semblant de 1626.

I Trobada de diables amb civader
El dia 7 de juny a partir de les 21:30 h es farà la I Trobada de diables amb civader amb la participació de les tres colles de diables del Baix Camp que utilitzen aquest element festiu (Reus, Alforja i les Borges) i també les Diablesses de Mataró i el Ball de Diables de Sitges «Colla Vella».

El civader (o bossa que porta cada membre dels diables amb les carretilles a dins) és, juntament amb els vestits, l’element més característic de les colles tradicionals d’allò que dins el món dels diables es coneix com a «estil Baix Camp–Priorat».

Les colles que actualment encara utilitzen civader són el Ball de Diables de Reus, el Ball de Diables d’Alforja i la Colla de Diables de les Borges del Camp, tot i que hi ha colles a d’altres zones que fan servir un element semblant, com és el cas de les colles de Mataró i Sitges que participaran a la trobada del dia 7 de juny. La colla de Sitges, de la zona tradicional del Penedès-Garraf, és una de les més antigues de Catalunya. Les Diablesses de Mataró són una colla de recent creació i utilitzen una saca a la cintura per portar les carretilles.

L’esdeveniment consistirà en una cercavila de foc pels carrers del centre de Reus. Pel que fa a la pirotècnia d’aquest esdeveniment, es preveuen 500 carretilles de titani i 25 sortidors blancs. A les 19:00 h es farà la trobada de tots els participants a la Palma i a les 20:30 h una tabalada prèvia a la cercavila de foc, que començarà a les 21:30 h a la plaça del Mercadal. El recorregut previst és: plaça del Mercadal, carrer del Vidre, raval de Santa Anna, carrer d’en Vilar, carrer del Metge Fortuny i plaça del Mercadal.

Reobertura del refugi de la Patacada
Coincidint amb la Festa Major de Sant Pere, l’Ajuntament de Reus reobre l’històric refugi antiaeri de la Guerra Civil ubicat a la zona subterrània de la Patacada, després de fer-hi millores per fer-lo visitable. Es podrà visitar els dies 20, 21, 22, 25, 26 i 27 en horari de 19:00 h a 21:00 h, amb visites concertades. La venda d’entrades, amb un cost de 3 euros, es realitza a la Botiga de la Casa Rull, fins a una hora abans de l’inici de la visita. El passeig per l’interior del refugi, a través de les visites teatralitzades, posa al visitant en la pell de les persones que vivien amb l’angoixa de veure com les bombes que es llençaven des del cel, podien fer-los perdre la casa, la feina i fins i tot la vida. Del 20 de juny al 31 de juliol es podrà visitar al Centre Cívic del Carme l’exposició «Reus sota les bombes».

El refugi de la Patacada es va construir entre 1937 i 1938, tenia quasi cinc-cents metres de galeries, amb cinc entrades i capacitat per a 1.200 persones.

El dilluns, 30 de juny, festiu a Reus
El dilluns 30 de juny serà festiu a Reus, donat que la Diada de Sant Pere, aquest 2014 coincideix amb diumenge. Per això, l’Ajuntament de Reus, que fixa les festes locals a Reus, va optar per traslladar el festiu al dilluns, l’endemà de Sant Pere. La segona festa local, per Misericòrdia, es manté el 25 de setembre, que enguany cau en dissabte.

 

EXPOSICIONS

Del 10 al 27 de juny
Museu de Reus, espai Llibertat
«La bèstia de la festa. El Bou de Reus (2004-2014)». Exposició on es repassa la figura del bou a les festes de Reus.

Del 10 al 27 de juny
Museu de Reus, espai Llibertat
Exposició «Ara toca festa»

De l’1 de juny al 5 de juliol
Bar Campus
Exposició d’il·lustracions dels Gegants de Reus, realitzades per Pep Gavaldà.

Del 5 al 30 de juny
A la sala Biblioteca Central Xavier Amorós
Exposició “Francisco de Goya en la Cartuja de Aula Dei” sobre la cartoixa de Zaragoza, amb motiu del 40è aniversari del Centre Cultural Aragonés El Cachirulo.

Del 7 de juny al 15 de juliol
Taverna Despertaferro
Exposició fotogràfica del Bou de Reus. Exposició col·lectiva dels 10 anys d’existència de la colla del Bou de Reus.

Del 20 de juny al 31 de juliol
Al Centre Cívic del Barri del Carme
Exposició «Reus sota les bombes»

Del 20 de juny al 19 de juliol
Al vestíbul del Centre de Lectura
Exposició «Racons i paisatges», dibuixos de Josep Maria Guerris.

Del 27 de juny al 12 de juliol
A la sala Fortuny del Centre de Lectura
Exposició «Joan Maria Llorens, 50 anys de pintura».

El regidor de Cultura i Joventut, Joaquim Sorio, i l'autor del cartell, Josep M. Gort, amb el cartell de Sant Pere 2014
Un moment de la presentació del cartell i la programació de Sant Pere 2014
Una imatge de la presentació del cartell i la programació de Sant Pere aquest dijous
El regidor de Cultura i Joventut i l'autor del cartell aquest dijous
Josep Maria Gort, amb el cartell de Sant Pere 2014

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.