Notes de premsa

Prorrogades les exposicions «Fortuny. Memòria gràfica» i «Fortuny va ser notícia!»

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 26/03/2013
Imatge de Marià Fortuny que es pot veure a l'exposició «Fortuny. Memòria gràfica».

Les exposicions dedicades a la figura de Marià Fortuny i Marsal que es poden visitar al Centre de la Imatge Mas Iglesias i a la Biblioteca Central Xavier Amorós s’allargaran encara durant bona part del mes d’abril després que s’ha decidit prorrogar-les gràcies a la bona acollida de visitants que han tingut. Ambdues activitats s’han organitzat amb motiu de l’Any Internacional Fortuny Reus 2013.

El Centre de la Imatge Mas Iglesias (pl. de Ramon Amigó, 1) ofereix la mostra «Fortuny. Memòria gràfica» fins al 20 d’abril. Es trcta d’una singular exposició que recorre la dimensió artística, professional i personal de Marià Fortuny i Marsal (1838-1874) a partir de fotografies procedents d’importants col·leccions de Reus i de fora vila. Cal destacar que aquesta exposició aplega fons d’imatges d’importants col·leccions que es preserven en els arxius dels diferents equipaments pertanyents a la Regidoria de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Reus (Institut Municipal de Museus-CIMIR i Arxiu Històric Municipal) i d’altres procedents de fons tan destacats com els de l’Institut Amatller d’Art Hispànic o el fons fotogràfic de Carles González (Arxiu C & M).

El primer àmbit recull fotografies del pintor i de persones amb les quals va conviure, tant en l'entorn familiar com professional. En el segon àmbit es reprodueixen en gran format unes magnífiques imatges del seu estudi de Roma, que permeten copsar l'ambient del lloc. Un altre àmbit es centra en la mort de Fortuny i la mostra acaba amb una recopilació de testimonis d'alguns dels homenatges que la ciutat de Reus li ha dedicat.

L’exposició «Fortuny va ser notícia!», que recull premsa de l’època contemporània i posterior a la mort de Marià Fortuny relacionada amb la vida i l’obra del pintor reusenc, es podrà visitar a la Biblioteca Central Xavier Amorós fins al 26 d’abril. El muntatge es reparteix en tres àmbits que repassen el ressò que va tenir tant en vida com després de mort el genial pintor reusenc.

En un primer apartat hi trobem un recull de premsa de notícies sobre l’artista aparegudes a la premsa reusenca durant l’època en què va viure. Es tracta del període que va de 1858 (aparició de la primera notícia) fins al 1876, dos anys després a la seva mort. Aquests articles representen avui un preuat testimoni de com la ciutat seguia la trajectòria vital del pintor i ho feia des de la mirada dels qui el van conèixer. Són notícies referents als seus primers reconeixements, les seves estades a Reus, els seus viatges, els seus primers èxits, el seu casament, la seva fama i a la seva mort. Aquesta selecció s’ha realitzat sobre més de cent notícies localitzades en quatre diaris locals i que formen part del fons de l’hemeroteca de la Biblioteca Central Xavier Amorós: el Diario de Reus, El Eco del Centro de Lectura, El Clamor del Pueblo i Las Circunstancias. Aquest és un recull de premsa, inèdit fins ara, que pretén oferir una nova mirada sobre Marià Fortuny i Marsal.

El segon àmbit de la mostra recull el ressò de la mort de Marià Fortuny a la premsa local. La mort sobtada i prematura de l’artista va commocionar els entorns artístics, tant a nivell nacional com internacional, i això es fa palès en les diferents notícies que es van publicar a l’època. A Reus la primera notícia sobre la mort de Fortuny va arribar a la premsa, Diario de Reus i El Clamor del Pueblo, el dia 27 de novembre, i des de llavors va ser el tema principal fins al començament de 1875. Dues terceres parts dels articles en què Marià Fortuny i Marsal va ser protagonista a els diaris locals fan referència a la seva mort i són pòstumes.

Finalment, a la mostra hi trobem un recull d’homenatges apareguts en diferents publicacions literàries que van dedicar algunes de les seves pàgines al pintor reusenc. Una mostra d’aquests publicacions són Reus Artístich (1890), Reus literari: periòdich català, festiu e il·lustrat (1892) i L’Escut de Reus: revista setmanal literaria é il·lustrada (1893).

L’horari de visita al CIMIR és de dimarts a dissabte de 10 a 13:30 h i de 17:00 a 19:30 h, mentre que a la BCR és obert al públic de dilluns a divendres de 10:00 a 20:00 h i els dissabtes de 9:30 a 13:30 h. Aquest dissabte sant tanquen al públic tots dos equipaments.

Imatge de Marià Fortuny que es pot veure a l'exposició «Fortuny. Memòria gràfica».

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.