Notes de premsa

Reus presenta 13 bones pràctiques per millorar la vida de les persones amb discapacitat

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 22/02/2011

ntament de Reus, a través de l’Àrea de Benestar, ha presentat a l’Observatori Europeu de Ciutats i Pobles per a Tothom un total de 13 bones pràctiques fetes a la ciutat per millorar la vida de les persones que pateixen algun tipus de discapacitat.

Reus va iniciar la seva participació en aquest observatori l’any 2003, a través del seu Programa transversal de Discapacitat i des de l’any 2005 l’Àrea de Benestar, en representació del consistori reusenc, forma part del Consell Consultiu d’aquest òrgan de forma activa. L’objectiu de l’Àrea de Benestar i del Programa Transversal de Discapacitats és respondre a les necessitats de les persones amb discapacitat i posar en valor les actuacions i els avenços que es fan en aquesta direcció.

La relació de bones pràctiques, que es van començar a comptabilitzar l’any 2005 i que Reus presenta a l’Observatori, és la següent:

Servei d’Integració Laboral per a Persones amb Discapacitat
L’Ajuntament de Reus, amb l’ Institut de Formació i Empresa Mas Carandell en col·laboració amb la federació ECOM, ofereix el servei d’assessorament i derivació laboral de persones amb discapacitat que cerquen feina al Servei d’Inserció Laboral (SIL).

Servei d’Assessorament a les persones amb Discapacitat
L’Ajuntament de Reus, dins de les seves accions en l’atenció de les persones amb discapacitat, té com a funció millorar l’autonomia individual i personal i per aquest motiu el consistori té un acord amb el servei SIRIUS Baix Camp que ofereix assessorament de professionals sobre quin és el millor recurs per a la seva discapacitat. SIRIUS és un serei del Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, adscrit a l’ Institut Català d’Assistència i Serveis Socials i que està gestionat per la Lliga d’Afectats Reumatològics i Discapacitats amb seu a Reus.

Mesures per facilitar l’accessibilitat als actes públics
Des del Programa Transversal de Persones amb Discapacitat i l’Àrea de Cultura es realitzen accions per tal de promoure la festa per a tothom, impulsant una imatge festiva i participant, sense raure en cap discriminació i arraconant una certa percepció social empobridora d’alguns col·lectius, que pot dificultar la seva presència en diversos àmbits de participació ciutadana.
Algunes de les accions per facilitar la participació són: lavabos suplementaris adaptats, programa de festes en Braile, intèrpret de llenguatge de signes, es referència l’accessibilitat als indrets festius i les mesures d’accessibilitat preses en el programa de festes.
S’han implementat en la celebració de la Festa Major de Sant Pere, les Festes de la Misericòrdia, Cavalcada de Reis i actes Protocol·laris Municipals

Circuit Adaptat de Psicomotricitat al Parc de Sant Jordi
En el marc dels conceptes d’accessibilitat universal i del disseny per a tothom de l’adhesió de l’Ajuntament de Reus a l’Observatori Ciutats i Pobles per a Tothom, l’Ajuntament ha instal·lat al Parc de Sant Jordi uns jocs adaptats de psicomotricitat. En aquests espais de jocs i/o circuit es poden realitzar exercicis de psicomotricitat adreçats principalment a persones grans i a totes aquelles que vulguin practicar activitats de desenvolupament de la mobilitat personal.

Projecte Teatre per a Tothom
Des de d’octubre de 2005, en col·laboració amb l’obra social de La Caixa i en conveni amb el Consorci del Teatre Fortuny i l’Àrea de Benestar de l’Ajuntament de Reus, es promou l’accés de les persones amb discapacitat a la cultura local, concretament a alguns dels espectacles teatrals que tenen lloc a la nostra ciutat en alguns dels teatres Fortuny i Bartrina.

Consell Municipal de la Discapacitat
El Consell Municipal de la Discapacitat és un òrgan de participació sectorial de l’Ajuntament de Reus, que té com a finalitat integrar la participació dels ciutadans/es i les seves entitats en els assumptes municipals relacionats amb la discapacitat.

Transport Urbà - Marquesines d’informació accessible
Es facilita l’accés a la informació dels horaris i rutes del transport urbà a les persones amb discapacitat. Amb l’objectiu de modernitzar i adequar les senyalitzacions existents de transport urbà, es van substitir les marquesines existents per unes de noves que.
estan adaptades a la normativa existent d’accessibilitat. Tota la informació escrita és concisa i bàsica, la retolació s’ubica en l’àrea d’escombrada ergonòmica i es troben situats entre 90cm i 125 cm d’alçada des del terra, sobre una paret vertical de la marquesina. Per afavorir la lectura es reuneixen les recomanacions d’accessibilitat en quant a contrast de colors, ubicació, manteniment i retolació horitzontal.

Transport Urbà - Informació pels usuaris invidents o amb dificultats visual
Facilita a les persones amb discapacitat visual l’accés al transport urbà mitjançant un sistema de megafonia a l’interior de l’autobús que avisa de la pròxima parada.

Ajuts per a l’Ús del Transport Adaptat
L’Ajuntament de Reus ofereix ajuts individuals per transport adaptat per l’assistència a Centres de Dia i Centres Especials per a persones empadronades a la ciutat, majors de 16 anys, amb discapacitat, que no puguin utilitzar un transport públic

Curs de Llengua de Signes
Mitjançant aquest curs, s’ha dotat de coneixements bàsics en llengua de signes als/les membres dels equips bàsics d’atenció social. També es possibilita el contacte i aproximació dels professionals a les persones sordes.

Integració als Casals d’Estiu i Casal d’Estiu Adaptat
Les activitats d’estiu de lleure i esportives són obertes a tothom a fi de garantir una participació positiva a tots els infants i joves, inclosos aquells que tenen una discapacitat. En els Casals d’estiu es posen mesures d’integració per aquells infants amb discapacitat que poden participar en les activitats sense suport addicional.
El Casal Adaptat d’estiu és per a infants pluridiscapacitats que assisteixen a una escola especial.

Bonificació en la Targeta de Transport Públic Municipal
Permet a les persones amb discapacitat el desplaçament per la ciutat amb els autobusos municipals de forma gratuïta o amb descompte.

Creació de dues àrees de joc infantil accessible i integrador per a nens i nenes
S’han creat dues àrees de jocs infantils accessibles i integradors a la ciutat, a la plaça Teresa Miquel i Pàmies i al carrer del Canonge Bové, per permetre que nens i nenes amb discapacitat puguin fer ús juntament amb la resta d’infants d’uns espais públics de joc i lleure.
Aquests nous espais, que l’Ajuntament anomena àrees de jocs integrades, tenen unes dimensions que permeten l’ús a infants grans i petits acompanyats, un paviment estable que fa possible l’accés de cadires de rodes i tots aquells elements que les fan zones accessibles, segures i afavoridores de les activitats lliures i participatives, a part de fomentar els jocs de manipulació i de taula, i els que comporten experiències sensorials.

Els nous espais públics de joc infantil poden ser utilitzats per tota la canalla, discapacitada o no, i estan dissenyats perquè resultin interessants a tothom.

S’estan adaptant progressivament les àrees de jocs infantils de la ciutat, per que permetin que els nens i nenes puguin gaudir del joc en un espai a l’aire lliure minimitzant els risc de ferides com a conseqüència de les caigudes i els cops tant propis en els infants.
Aquests equipaments s’han construït amb materials lleugers i ecològics, s’ha adaptat un terra esmorteït al voltant dels equipaments que alhora garanteix que no prenguin mal.
A més s’estan adaptat les àrees de jocs infantils de forma progressiva, perquè reuneixin les mateixes condicions i garanties que els equipaments nous, amb criteris d’integració, d’accessibilitat i seguretat.

Més informació sobre l’Observatori Europeu de Ciutats i Pobles per a Tothom
L’Observatori Europeu de Ciutats i Pobles per a Tothom és una eina creada per dinamitzar conèixer, avaluar i informar sobre la situació de cada ciutat i l’intercanvi d’experiències encaminades a aconseguir que la interacció entre la ciutat i tots els seus habitants sigui més amable i afavoreixi l’evolució positiva de les persones amb discapacitat.
En el lloc web www.bcn.cat/europeforall es pot consultar tota la trajectòria d’aquest òrgan participatiu des de la seva creació i fins ara, així com també les experiències per donar a conèixer a Europa i al món aquelles accions que fan la vida de les persones més accessible intentant millorar-ne la seva qualitat dia a dia a la ciutat.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.