Bus a Peu

Alumnes que participen en el bus a peu.El projecte Bus a Peu vol fomentar els desplaçaments a peu dels membres de la comunitat educativa, especialment de l’alumnat. En aquest sentit, l’Ajuntament col·labora amb les AMPA i les direccions dels centres interessats per posar en marxa el projecte, de manera que es creïn itineraris segurs pels quals diàriament es puguin desplaçar els nois i noies de les seves llars als centres i a l’inrevés.

La col·laboració municipal es concreta de diverses maneres. Per un costat, la regidoria d’Educació i Formació facilita la contractació dels acompanyants dels diferents grups per a un període d’un mes i mig, a fi i efecte que el servei es consolidi. Passada aquesta fase inicial, l’AMPA es fa càrrec de gestionar el projecte, amb la qual cosa hi pot haver l’opció que els itineraris siguin guiats o no.

En el primer cas, els conductors del Bus a Peu poden ser pares i mares voluntaris, o els alumnes més grans del centre, els qui es reparteixin els trajectes: com més voluntaris hi hagi millor funcionaran les línies.

En el segon cas, la canalla pot anar caminant pel seu compte seguint el trajecte senyalitzat fins arribar al col·legi, ja que es tracta d’un itinerari segur. De fet, l’Ajuntament també col·labora en el projecte a través de la regidoria de la Guàrdia Urbana, que participa en tot el procés de planificació dels itineraris i aconsella sobre els millors punts on situar les parades dels diferents trajectes.

L’objectiu de l’Ajuntament de Reus en donar suport a aquesta iniciativa és implantar una xarxa d’itineraris segurs que determinin un recorregut urbà des de diferents punts de la ciutat fins als centres educatius. La proposta va començar a funcionar de manera experimental durant el curs 2006-2007 en dos centres de Reus, l'escola Alberich i Casas i el Col·legi Sant Josep, després de la petició que van realitzar els nens i nenes del Consell d’Infants Ciutadans durant les seves sessions de treball i l’exposició final al Ple de l’Ajuntament, en treballar la mobilitat sostenible. 

El projecte té diverses avantatges:

  • Es tracta d’una activitat saludable, ja que caminar és una activitat saludable que millora la qualitat de vida dels nois i noies.
  • Amb el Bus a Peu augmenta la seguretat del vianant per la via pública i els escolars assumeixen responsabilitat ciutadana vers les normes de circulació.
  • A la vegada, posen en pràctica els aprenentatges que sobre educació viària els ha ensenyat la Guàrdia Urbana a l’escola; finalment.
  • El Bus a Peu promou la convivència entre els escolars i esdevé un mitjà per desenvolupar la confiança personal.
  • Apel·la la responsabilitat ciutadana perquè evita concentracions de vehicles al voltant de l’escola, la qual cosa fa millorar la convivència diària.

A Catalunya i l’Estat espanyol Reus ha estat una de les ciutats pioneres en aquesta iniciativa. Diferents ciutats i administracions d’arreu de l’Estat s’han adreçat a l’Àrea d’Educació i Formació de l’Ajuntament per interessar-se pel projecte.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.