Notes de premsa

Reus acollirà la festa de benvinguda de la Gala dels Sols Guia Repsol 2026

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 24/11/2025
Presentació dels Sols Guia Repsol 2026

Per primera vegada, Catalunya serà el punt de trobada de la comunitat gastronòmica espanyola reunida cada any al voltant de la Guia Repsol. La ciutat de Tarragona ha estat escollida per acollir la Gala en la qual seran desvelats els guardonats de l’edició de 2026, la qual tindrà lloc el dilluns 16 de febrer al Palau Firal i de Congressos de Tarragona. 

Així ho han anunciat avui la Generalitat de Catalunya i Guia Repsol, junt amb la Diputació de Tarragona i els ajuntaments de Tarragona, Reus i Alcanar, que són els tres municipis implicats en els actes que envolten aquesta gran cita, l’objectiu de la qual és reconèixer la tasca i la trajectòria dels millors restaurants d’Espanya. L’acord celebra la bona gastronomia en tots els seus vessants, al incloure tant establiments amb Sols i Recomanats com a Solets. 

Els dies de celebració arrencaran a Reus el diumenge 15 de febrer amb una gran festa de benvinguda als guardonats que servirà per a “escalfar motors” abans de la cerimònia d’entrega del dia següent. El dilluns 16 de febrer, més de 200 cuines i cuineres procedents de tota Espanya, així com personalitats, institucions i mitjans acreditats, es donaran cita al Palau Firal i de Congressos de Tarragona. La Gala, el lema de la qual és ‘Seguim provant coses noves’, podrà seguir-se també per streaming. 

Al cap de poques setmanes, serà la localitat tarragonina d’Alcanar, a les Terres de l’Ebre, la que prendrà el relleu com a seu de l’entrega dels Solets de primavera de 2026. Els Solets són la qualificació més jove de Guia Repsol, dirigida a aquells racons amb encant i que es diferencien per la seva proximitat, la seva proposta desitjable i el bon ambient. Tasques, tavernes, barres de mercats, bars, guinguetes, cafeteries i cases de menjar en els que la seva principal pretensió és ser fidels al que els fa ser especials i al que tots volem tornar. 

La regió amb més Sols Guia Repsol d’Espanya

Catalunya, que enguany ha sigut reconeguda com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, és el territori amb un major nombre de restaurants amb Sols Guia Repsol a Espanya. Sumen un total de 114, dels quals 13 estan ubicats a la província de Tarragona. Cal destacar que Catalunya encapçala també el nombre d’establiments guardonats amb la màxima distinció de 3 Sols, la qual cosa la converteix en el màxim referent d’excel·lència de l’hostaleria nacional. Concretament, la regió té 9 restaurants amb Tres Sols, 29 amb Dos Sols i 79 amb Un Sol.

L’anunci de la nova seu de la Gala dels Sols ha tingut lloc a la Sala Sarcòfag del Pretori romà de Tarragona. A l’acte ha assistit Miquel Sàmper, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya; Cristina Lagé, directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya; Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona; Enric Adell, president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona; Rubén Viñuales, alcalde de Tarragona; Josep Baiges, regidor de Promoció Econòmica, Innovació, Coneixement i Mercats de l’Ajuntament de Reus; Joan Roig, alcalde d’Alcanar; María Ritter, directora de Guia Repsol i Javier Sancho, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona.

Durant la seva intervenció, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sàmper, ha expressat la seva satisfacció per l’elecció de Tarragona com a seu de la Gala: “La celebració, per primera vegada, de la gala Repsol 2026 a Catalunya és una mostra que la Regió Mundial de la Gastronomia ens deixarà un llegat que consolidarà el nostre lideratge gastronòmic. Catalunya és una regió àmpliament reconeguda, sostinguda per un col·lectiu de cuiners i cuineres que, amb talent, innovació i un profund respecte per la tradició, han situat el nostre país com una referència internacional. La gastronomia és expressió de cultura, d’identitat i de projecció de país, i continuarà essent un pilar estratègic per al futur de Catalunya”.

A la presentació han participat els xefs amb Tres Sols veterans, Nandu Jubany (‘Can Jubany) i Eduard Xatruc (‘Disfrutar’), que han estat rodejats d’altres cuiners i cuineres reconeguts per la Guia Repsol. A més, la directora de Guia Repsol, Maria Ritter, ha donat pas a un vídeo protagonitzat per altres cuiners catalans amb Tres Sols, com Joan Roca, Jordi Roca i els Germans Torres, que han volgut sumar-se a l’esdeveniment. “Catalunya és la comunitat amb més Sols. Aquí hi ha xefs que són un referent al món. Aquí el compromís amb el territori i la innovació són denominador comú”, ha indicat Ritter. “És natural que Catalunya i Guia Repsol ens uníssim per a celebrar el talent a les cuines. I no podia haver millor amfitrió que la província de Tarragona, amb el seu espectacular producte del Mediterrani i del Delta de l’Ebre, amb les seves variades D.O i els seus involucrats cuiners, per acollir els Sols 2026”.

Per la seva part, Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, ha subratllat que “la gala Repsol 2026 representa una gran oportunitat per mostrar-nos arreu com a territori destacat en l’aspecte gastronòmic, per la quantitat, qualitat i diversitat de productes agroalimentaris i d’establiments de restauració a la nostra demarcació, fet que ens converteix en una potència gastronòmica de primer ordre. A la Diputació de Tarragona, promovem aquest gran actiu com a element indissociable de les marques turístiques Costa Daurada i Terres de l’Ebre. El suport de la Diputació de Tarragona a la gala Repsol és una nova mostra del nostre suport a aquest àmbit tan estratègic”.

Javier Sancho, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona: “Al Camp de Tarragona, turisme i indústria petroquímica es complementen i es reforcen, i aquesta aposta dual s’ha consolidat com un model d’èxit que dona solidesa a l’economia del territori. A Repsol creiem en aquest potencial compartit i, amb iniciatives com la Gala dels Sols Repsol, unim indústria, institucions i gastronomia per projectar el Camp de Tarragona amb una mirada moderna i inspiradora.”

"Tarragona és una ciutat amb una identitat gastronòmica única, hereva d’un llegat que ve de molt lluny -ha assenyalat per la seva part Rubén Viñuales, alcalde de Tarragona-. Ja els romans van convertir aquest territori en un centre de cultura, comerç i bon gust, i avui continuem projectant aquesta tradició a través dels nostres productes, dels nostres restauradors i de la creativitat que defineix la cuina local”.

El tinent d’alcaldessa de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus, Josep Baiges, ha destacat que “per la ciutat és un orgull acollir l’acte previ a la Gala Soles Repsol donat que són un reconeixement a la nostra identitat culinària, al talent dels professionals que han fet de la gastronomia un motor de desenvolupament econòmic i projecció de ciutat així com als productes de proximitat i de qualitat que són els que donen autenticitat a la nostra cuina”.

Finalment, Joan Roig, alcalde d’Alcanar, ha reconegut que “per a Alcanar és un honor acollir l’entrega dels Solets de Primavera 2026. Parlem d’un reconeixement que posa el focus en la gastronomia real, la que forma part de la vida quotidiana i dona identitat als territoris. La distinció Soletes té un valor especial perquè democratitza el mapa gastronòmic i reivindica aquells llocs que fan les coses amb proximitat i autenticitat. Estem preparats per fer aquest gran homenatge a l’essència popular de la cuina i al talent que sorgeix dels mercats, de les tasques, dels bars, dels llocs on es fa el bon menjar, els establiments de tota la vida”.

Sobre Guia Repsol

Des de la seva fundació a 1979, Guia Repsol s’ha consolidat com el gran referent en la promoció del turisme i la gastronomia a Espanya. Milions de persones recorren cada any a Guia Repsol com una font d’inspiració i consulta per a planificar els seus desplaçaments i descobrir noves destinacions.

En els últims anys, Guia Repsol ha experimentat una transformació per a adaptar-se a les tendències en turisme i gastronomia. El seu sistema de qualificació dels Sols Guia Repsol incorpora criteris com la sostenibilitat, el kilòmetre creo, la integració, l’economia circular i la coherència dels projectes que han de reflectir-se les cuines, al local, la posada en escena i la selecció de vins.

En línia amb aquesta adaptació a les noves tendències, Guia Repsol vol estar cada cop més present en el dia a dia, democratitzant la gastronomia a través dels canals digitals. Té especial rellevància l’app de Guia Repsol, com a resposta a l’ús majoritari dels dispositius mòbils i a la potència de funcionalitats natives com la geolocalització, el buscador o la personalització de propostes gastro i plans. Guia Repsol aposta per posar en valor la riquesa de la cuina que es fa a Espanya i compta amb un equip de prop de 60 inspectores i inspectors, experts coneixedors de l’oferta gastronòmica de cada regió.

Presentació dels Sols Guia Repsol 2026
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.