Notes de premsa

Exposició sobre les directrius per redactar el primer planejament conjunt de l'àrea metropolitana de Tarragona, al palau municipal

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 29/03/2023
Exposició de la mostra
Exposició

L'Ajuntament de Reus ha cedit a la delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona  el vestíbul del palau municipal per a l'exposició de la mostra "El futur del Camp. Directrius de planejament urbanístic de l'àmbit metropolità del Camp de Tarragona". L'alcalde de Reus, Carles Pellicer; Àngel Xifré, delegat Govern; Francesc Santacana, cap del Servei Territorial d’Urbanisme a Tarragona han inaugurat aquest dimecres, 29 de març la mostra, que tanca a Reus el seu recorregut itinerant per diversos municipis del territori. L'acte ha comptat amb la presentació tècnica de Sr. Josep M. Solé, responsable de recerca de l’Escola d’Arquitectura i Fundació URV; i l'assistència de Xavier Villacampa, director dels serveis territorials de Territori; Noemí Llauradó, vicealcaldessa de Reus; i Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, entre altres membres de la corporació municipal.

L’exposició recull en part documentació elaborada per l’equip de la URV corresponent a l’estat de la qüestió de l’àmbit metropolità del Camp, d’un resum de les aportacions en el singular procés de participació, l’octubre de 2021, d’unes tres-centes persones vinculades per formació, treball, docència o residència, interessades en aquest territori, i també amb el primer resultat d’aquesta feina singularitzats en forma de llistat de Directrius de planejament urbanístic per l’àmbit metropolità del camp de Tarragona.

Les directrius s’agrupen en sis eixos temàtics: mobilitat i accessibilitat; espais oberts i medi agrari; assentaments urbans; model econòmic; energia i metabolisme, i governança i àmbit territorial. 

Pla director urbanístic metropolità del Camp de Tarragona
El Pla director urbanístic (PDU) metropolità del Camp de Tarragona serà l’instrument que, per primer cop, ordenarà de forma conjunta el desenvolupament dels set municipis que conformen la segona àrea metropolitana del país, com són Reus, Cambrils, Constantí, la Canonja, Salou, Tarragona, i Vila-seca.

El PDU metropolità de Tarragona donarà directrius per planificar i gestionar de manera ordenada les dinàmiques urbanes residencials i d’activitats, com també potenciar els espais oberts en l’entorn del continu urbà del Camp de Tarragona i vetllarà pel bon encaix de les infraestructures de comunicacions presents i futures.

L’objectiu és determinar una ordenació racional, eficient, compartida i de consens d’àmbit metropolità, sobre la qual es materialitzin les dinàmiques econòmiques i socials sostenibles dels municipis de l’àrea directa i de la zona d’influència. El document haurà de ser coherent amb les determinacions del Pla territorial Parcial del Camp de Tarragona (PTPCT).

El PDU haurà de procurar per la preservació dels espais oberts, davant el consum d'aquests espais per a destinar-los a noves extensions urbanes, i haurà de prioritzar la reforma dels assentaments urbans i la rehabilitació dels edificis existents sobre la nova extensió urbana. El Pla tindrà una funció estratègica i estructuradora del territori, mitjançant les metodologies de l’urbanisme per tal de coordinar l’ordenació física d’aquesta àrea intermunicipal.

El Departament de Territori té la voluntat de redactar un planejament urbanístic conjunt per al nucli central del Camp de Tarragona, reconeixent així la realitat d’un sistema funcional de caràcter supramunicipal, amb un alt grau d’integració socioeconòmica entre municipis, i que cal articular amb visió metropolitana. A hores d’ara, la única font d’ordenació d’aquest sistema urbà són els diversos planejaments municipals, fet que és motiu de duplicitats i pèrdua d’oportunitats. En canvi, els plans directors urbanístics tenen l’abast suficient com per transcendir les fronteres municipals i ordenar grans àrees de sòl amb problemàtiques comunes però administracions locals diferents.

Exposició de la mostra
Exposició

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.