Notes de premsa

12a Marató de donació de sang, aquest dijous al Teatre Fortuny

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 28/10/2015
Imatge de la presentació de la 12ª Marató de Donació de Sang de Reus

Aquest dijous, 29 d’octubre, de 9:00 a 21:00 h, es realitza al Teatre Fortuny (pl. de Prim, 4) la 12a Marató de Donació de Sang a Reus. La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), es fa amb la implicació de l’Ajuntament de Reus, el Consell Comarcal del Baix Camp, l’Associació de Donants de Sang del Baix Camp i el Consorci del Teatre Fortuny. La reserva prèvia d'hora és activa a www.donarsang.gencat.cat.

Sota l’eslògan “A la tardor vine a la marató!”, la ciutat de Reus, que va ser pionera a Catalunya en organitzar la primera marató de donació de sang, acull aquesta dotzena edició. En l’anterior Marató es va aconseguir una important xifra de 868 participants.

El BST instal·larà un gran nombre de lliteres per tal de fer més còmoda i ràpida la donació. A més, com en anteriors edicions es pot fer reserva prèvia d’hora per venir a donar sang a la Marató a través del web www.donarsang.gencat.cat.

Com a novetat, en aquesta edició mitjançant un codi QR(*) els donants podran viatjar de forma gratuïta a qualsevol de les línies de Reus Transport de la ciutat per apropar-se al Teatre Fortuny.

La Marató vol convertir la donació de sang en una gran jornada festiva. Per això hi participen entitats, institucions, empreses i particulars que donen suport i s’impliquen organitzant un seguit d’activitats lúdiques durant tota la jornada. Al llarg d’aquests dies s’està implicant el teixit associatiu i empresarial del municipi i rodalies.

La Marató sensibilitzarà sobre la importància de donar sang com un hàbit i aconseguir nous donants per estendre aquesta pràctica entre el màxim nombre de ciutadans. Cal tenir en compte que cada dia calen 1.000 donacions a Catalunya per atendre les necessitats dels malalts.

Impuls a la Marató a través de les xarxes socials
Per tal de poder compartir la necessitat de participar en la Marató així com explicar l’experiència, ja es poden enviar missatges via Twitter amb l’etiqueta #MSangReus.

Al Facebook www.facebook.com/donarsang també s’ha creat un esdeveniment específic on s’aniran publicant les millors imatges de la Marató. De fet, el Banc de Sang rep l’ajuda dels més de 9.000 seguidors a Facebook (www.facebook.com/donarsang) i prop de 5.000 seguidors a Twitter (@donarsang). Entre aquests, hi ha el suport d’institucions i entitats representants de Reus (Ajuntament de Reus, Consell Comarcal del Baix Camp, CF Reus Deportiu, entre d’altres) que ajuden a aconseguir que el màxim de persones prenguin consciència de la necessitat de donar sang.

Programa d’activitats
Durant el matí:

 • 12:00h Playback (Associació de Gent Gran del Casal d’Avis II - Generalitat)
 • 12:30h Havaneres (Associació de Gent Gran del Casal d’Avis II - Generalitat)
 • 13:00h Ball en línia (Casal Municipal de la Gent Gran Districte II)
 • 13:30h Sevillanes (Casal Municipal de la Gent Gran Districte V)
 • 14:00h Country (Casal Municipal de la Gent Gran Districte II)

Durant la tarda:

 • 16:00h Actuació musical (Colla Musical Els Tranquils de Reus)
 • 18:00h Fins la cloenda Els VItxets de Reus (Colla Gegantera de Reus)
 • 19:00h Acte d'autoritats i agraïment als col·laboradors
 • 19:00h Actuació de percussió (ReuSamba)
 • 19:45h Banda de Cornetes i Tambors la Misericòrdia
 • 20:00h Actuació de la Colla Castellera Xiquets de Reus
 • 20:15h Actuació de SAX ARCS BAND (Plaça Prim)

Sortejos i obsequis

 • Entrada per a un partit del CF Reus Deportiu per a cada donant
 • Val per una ampolla de Vi (Vinoteca de reserva de les Borges del Camp)
 • Vals de 50% d’una classe d’equitació (Quadres d’en Blai)
 • Un estoig de galetes Premium Xocolata (Virginies)
 • Un salt des de la Tirolina Mega Jump (Jump lanch aventura ecològica)
 • Vals de 50% dte. (Hotel Termes de Montbrió)
 • Botellí de Vermut (Emili Miró Salvat)
 • Vals de 2x1 per l’entrada a l’establiment Aquum Spa&Club
 • Vals de 2x1 (Bosc Aventura)

Serveis

 • Refrigeri especial (Pastisseria Casa Ciurana, Cafès Brasilia, Forn Sant Jaume, Fleca Flaqué, Bondrià SL d’Alforja, Carnisseria Bonet i Fills, Pastisseries a Can Vicenç, fruita genitlesa de Casa Ametller, Forn Cabré, Pastisseria Miquel Caelles, Pastisseria Mare Moles-Francesc Torres, Carnisseria Borrull, Confiteria Padreny, Telepizza, Dominu’s..)
 • Marcador electrònic (temps i nombre de donants)

Donar sang, un hàbit cívic
De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que tingui les següents condicions:

 • Tenir més de 18 anys
 • Pesar 50 quilos o més
 • En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Dades sobre la donació

 • Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia 
 • La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers 
 • De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma
 • Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.
 • Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Des del BST es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.

El Banc de Sang i Teixits
BST és l’empresa pública responsable de subministrar sang suficient i de qualitat per atendre totes les necessitats dels malalts de Catalunya. Per poder disposar de la sang necessària, el BST organitza campanyes de donació de sang per tot el territori. Cada setmana, organitza una mitjana de 60 campanyes de donació. A més, disposa de centres de donació als principals hospitals del país. L’any 2012 el BST va obtenir més de 275.000 donacions de sang.

Les Maratons
El BST organitza Maratons de donació de sang per tot Catalunya des de l’any 2002. Edició rere edició, més de 60 poblacions de tot el territori participen en una jornada festiva en què es pot gaudir d’actuacions, activitats culturals, zona infantil pels més petits i molts reconeixements i sorpreses. L’objectiu és fer viure l’hàbit de la donació de sang com a una festa familiar.

La població respon molt bé a les Maratons, que tenen un horari ampli en funció de les necessitats de cada municipi. Per a l’organització, sempre s’hi involucra activament el teixit associatiu i les institucions dels municipis.

En les Maratons se solen duplicar i triplicar les donacions recollides en una campanya habitual i en ocasions arribar a xifres sorprenents. Tot un èxit que demostra l’altruisme de la ciutadania. Un altre aspecte positiu és la gran participació de nous donants i de persones que porten molt temps sense donar sang i es tornen a animar en esdeveniments especials com aquest.

Ja s’han visitat gran part dels pobles i ciutats de la geografia catalana –algunes han acollit la Marató en tots els seus anys de vida-, i cada edició es continuen visitant municipis nous.

Les Maratons estan obertes a tothom i pretenen ser un acte solidari de donació de sang i també de conscienciació. Aquest projecte té un clar objectiu a assolir: aconseguir que tothom s’iniciï en aquesta sana costum de donar sang. Fins i tot les persones que no poden donar-ne, poden participar en les maratons col·laborant en l’organització o conscienciant la ciutadania.

Imatge de la presentació de la 12ª Marató de Donació de Sang de Reus

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.