Notes de premsa

156 famílies en situació de vulnerabilitat disposaran abans del juliol de la targeta moneder que complementa la cistella Covid

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 22/06/2020
Xarxa de distribució d'aliments

120 famílies en situació de vulnerabilitat que viuen a Reus disposen des des la setmana passada de la targeta moneder que complementa la cistella Covid, creada en el marc del Pla de Xoc Alimentari. A més 36 més la rebran aquesta setmana. La Regidoria de Benestar Social s'ha encarregat de la gestió i del lliurament d'aquesta targeta. Els Serveis Socials fan la valoració i la prescripció de les famílies que la necessiten i el lliurament, acompanyat de les instruccions d’ús. La setmana passada es va fer un primer repartiment de 120 targetes i està previst fer-ne més en un futur, si és necessari. Aquest complement és temporal i es facilitarà mentre duri la situació d'emergència social. Es tracta d'un ajut d'urgència amb el suport físic d'una targeta moneder, per poder completar la compra dels productes necessaris no contemplats en els lots de la Cistella Covid com productes d'higiene i neteja i altres aliments bàsics. S'ha habilitat una partida per un import de 150.000 euros.

Els beneficiaris de la targeta compleixen tots els requisits següents:

  • Tenir expedient obert a Serveis Socials amb Pla de Treball Actiu.
  • Tenir ingressos econòmics inferiors a 2.400 euros anuals, amb independència de la procedència d’aquests i si són o no conseqüència de les mesures adoptades per fer front a la Covid-19.
  • Ser perceptor dels lots d’aliments de la Xarxa de Distribució d’Aliments  de Reus.
  • Tenir capacitat de gestió econòmica, que possibiliti un bon ús de la targeta.  

Pla de xoc alimentari
Garantir l'accés a l'alimentació és una prioritat. Per això, l'Ajuntament ha posat en marxa un pla de xoc alimentari per fer front a l'important augment de la demanda d'aliments. El pla parteix de l'existència del Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus, que té com a objectius la recerca de nous donants d'aliments i el reforç de la Xarxa de Distribució d'Aliments, encarregada de fer la distribució del menjar, que ara s'ha vist desbordada, tant pel que fa al nombre de famílies que poden atendre com a la disponibilitat d'aliments. Així, per garantir l'alimentació a les persones que més ho necessiten en el marc d'aquest context, s'han impulsat diverses mesures, com el reforç del menjador social i la creació de la Cistella Covid.

El menjador social, gestionat per Càritas Interparroquial de Reus amb el suport de la Regidoria de Benestar Social, ara ofereix dues modalitats d'àpats: recollida presencial o servei a domicili. D'aquesta manera, s'ha reforçat el servei de menjador social amb la contractació d'una cuinera i s'han substituït els àpats presencials per carmanyoles per emportar-se que es distribueixen al mateix menjador o a domicili, en el cas de les persones amb dificultats de mobilitat. En concret, s'ha produït un increment d'un 207% d'aquest servei, sobretot per part de la gent gran.

Des del 16 de març fins al 19 de juny, la Regidoria de Benestar Social ha incorporat al servei de repartiment d'aliments 744 famílies, que se sumen a les 934 famílies que ja tenien prescrit aquest recurs abans de la pandèmia. Això suposa un augment d'un 70%, un fet que va estar a punt de col·lapsar la Xarxa de Distribució d'Aliments, que s'ha hagut de reforçar per tal de poder continuar prestant aquest servei amb totes les garanties.

Per això, a finals d'abril es va començar a repartir el que s'ha anomenat Cistella Covid, un lot amb aliments frescos i secs com peix, llet, oli, pasta, verdura, fruita, pa, etc. Per abastir-les, en un primer moment es van realitzar compres setmanals, per un import d'uns 12.000 euros de mitjana, i amb posterioritat s'han anat afegint aliments del Banc dels Aliments, del Programa de Gestió Alimentària Responsable de Reus, d'espigolades i de diverses donacions. Aquestes cistelles són confeccionades i repartides als punts de distribució per un equip de persones amb discapacitat intel·lectual del Taller Baix Camp.

En paral·lel a la creació d'aquesta Cistella Covid, també s'han reforçat cinc punts de distribució d'aliments, gestionats per les entitats socials de la ciutat que formen part de la Xarxa de Distribució d'Aliments, ja existents, i se n'ha obert un de nou a La Palma. En total, ara hi ha sis punts de distribució d'aliments. El repartiment d'aliments va comptar en un primer moment, a més d'amb el personal, sovint voluntari, de les entitats socials que els gestionen, amb persones voluntàries inscrites al registre de voluntariat creat per l'Ajuntament de Reus.

Xarxa de distribució d'aliments
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.