Notes de premsa

20ª Fira de l’Oli DOP Siurana de Reus, la Festa de l’Oli Nou

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 25/10/2016
Imatge de la presentació de la 20ª Fira de l'Oli Nou de Reus

Els dies 11 i 12 de novembre de novembre es portarà a terme a la plaça de la Llibertat la 20a Fira de l’oli DOP Siurana, un certamen organitzat per l’Agència Reus Promoció, el Consell Regulador de la DOP Siurana i Unió Corporació Alimentària de Reus, en el qual són presents els productors més importants de la DOP Siurana per presentar de manera col·lectiva el seu oli nou. En l’organització de la Fira també participa el Gremi de Forners de Reus i Comarca i, per primer any, totes les entitats comercials de la ciutat.

Tal i com ha recordat la regidora de Projecció de Ciutat, Montserrat Caelles, "fa 20 anys, l’Ajuntament de Reus va començar a organitzar aquest certamen amb la particularitat que reunia els productors més importants de la denominació. Aquest model de fira, que des de l’inici ha gaudit de gran èxit, s’ha traslladat posteriorment a altres localitats". Durant l'acte de presentació també ha intervingut el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, i hi han estat presents els diferents representants de les entitats comercials i de la ciutat que col·laboren en l'organització de la Fira.

Per als organitzadors és una satisfacció que aquesta fira s’hagi consolidat i que gràcies a la bona resposta de públic siguin molts els productors de l’oli Siurana que organitzen les seves pròpies «festes de l’oli nou». Cal destacar però que Reus continua sent la primera Fira de Catalunya on es presenta l’oli nou de la temporada i el primer lloc on els assistents tenen la possibilitat de tastar i comprar una vintena olis nous diferents de la Denominació d’Origen Protegida Siurana abans que enlloc.

Cal destacar el bon nivell de participació de les cooperatives de la DOP Siurana en el moment de la recollida d’olives, una implicació que permet presentar al públic assistent una gran diversitat de varietats d’aquest producte de qualitat. Any rera any, un nombre cada vegada més important de visitants d’arreu de Catalunya s’apropen a la Fira per degustar aquest producte de gran qualitat gastronòmica, una tendència que en els darrers anys s’ha anat incrementant. A la passada edició, segons les enquestes realitzades durant els dies de la Fira, un 60 % de visitants procedien de fora de Reus i d’aquests, més de la meitat eren de la demarcació de Barcelona.

La Fira, en què aquest any participen una vintena dels productors més importants de la DOP Siurana, també presenta una vessant lúdica, festiva i participativa, i al llarg del dia i mig que dura el certamen es realitzen diverses activitats dirigides a tots els públics, entre ells l’infantil, amb un taller didàctic, un espectacle de titelles i un berenar de pa amb oli i xocolata.

Es continuarà premiant als compradors d’oli de la Fira, i per la compra de 5 litres d’oli s’obsequiarà amb butlletes de premi segur per incentivar als compradors. Entre els obsequis hi ha garrafes i botelles d’oli, pans i coques, botelles de vermut, entrades al Gaudí Centre i al pavelló dels distingits de l’Institut Pere Mata, visites guiades a molins d’oli de la DOP Siurana, i com a novetat, vals per a esmorzar a diferent festes d’oli de la DOP Siurana i vals tapa per al Ganxet Pintxo.

Una setmana dedicada a l’oli DOP Siurana
La Fira de l’Oli Siurana de Reus incorpora la implicació de cada cop més sectors i entitats de la ciutat, fet que permet programar cada vegada més activitats a l’entorn de l’oli durant tota la setmana. En definitiva, Reus es converteix en la capital de l’oli Siurana durant la mateixa setmana de la Fira. Les activitats més destacades són les següents:

 • El Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya organitza el dissabte al matí una jornada tècnica, aquest any amb el títol «La innovació en la cuina de l’oli». Tindrà lloc el dissabte 12 a partir de les 11:30 h, a la sala polivalent de l’Estació Enològica de Reus, 
 • En el marc de la Fira, el Centre de Desenvolupament de l’Oli, que hi serà present amb un estand durant tot el certamen, organitzarà Tastos d’oli oberts al públic general, que seran comentats per membres del Panell Oficial de Tasts d’olis extra verge de Catalunya, i visites guiades a l’exposició «L’elixir daurat».. 
 • El Gremi de forners de Reus i Baix Camp també participa activament a la Fira. El col·lectiu compta amb un estand propi, en el que es podrà trobar el pa de Reus i coca de sucre. El Gremi també elabora el pa i la coca dolça que que es serveix durant l’esmorzar popular, i participa al berenar de pa amb oli i xocolata del divendres a la tarda.
 • 10es Jornades Gastronòmiques de l’Oli Siurana, una iniciativa en què participaran una vintena de restaurants de la ciutat, que oferiran als seus clients una degustació d’oli nou DOP Siurana al principi dels àpats. Del 4 al 13 de novembre. 
 • Oferta especial de cap de setmana als hotels de Reus. Per tercer any consecutiu, els hotels de Reus realitzen una oferta especial de cap de setmana a la ciutat. El paquet especial que ofereixen 6 hotels de la ciutat inclou: 30 % de descompte sobre el preu de tarifa, botella d’oli nou DOP Siurana, tiquet per l’esmorzar degustació de l’oli nou, i tiquet cultural, que inclou l’entrada al Gaudí Centre Reus, al “pavelló dels distingits” de l’Institut Pere Mata i als Museus de Reus. Els hotels participants són els següents: Brea’s, NH Ciutat de Reus, Gaudí, Centre Reus, Sercotel Reus Park i Ollé.
 • Berenar de pa amb oli i xocolata per als nens i nenes de 6 a 8 anys. Divendres 11 de 17:00 a 19:00 h. Amb l’objectiu de divulgar el coneixement i el consum d’oli d’oliva verge extra des de la infància, com a producte saludable i de gran qualitat, s’organitza un berenar de pa amb oli i xocolata. D’aquesta manera es recupera un berenar tradicional i saludable per als més petits. A aquest acte es convida a tots els nens i nenes del cicle infantil de Primària de les escoles de Reus (de 6 a 8 anys), així com de les escoles dels municipis que pertanyen a la DOP Siurana. Les invitacions es distribuiran directament als centres escolars, i també hi haurà la possibilitat d’adquirir el tiquet pel berenar al preu d’1 €, a la mateixa Fira. Per a realitzar aquesta acció, s’ha rebut l’assessorament i col·laboració de la Regidoria d’Ensenyament i de la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus.
 • La festa de l’oli nou: l’esmorzar degustació. L’acte més popular de la Fira es realitza el dissabte al matí, a partir de les 10:00 h, en què té lloc la “Festa de l’oli nou”, que consisteix en un esmorzar degustació de l’oli nou per a tots els assistents. Està previst que es serveixin 3.000 racions d’esmorzar. Com ja és tradicional, l’establiment Casa Borrull de Reus serà l’encarregat d’elaborar la llonganissa especial que es servirà únicament en aquest esmorzar populari que aquest any és de «Vermut de Reus». A l’esmorzar es servirà pa artesà de forner (aquest any amb panses macerades amb vermut de Reus i amb fruits secs), acompanyat de tomacons, embotit de cal Borrull, avellanes i coca dolça, tot regat amb l’oli nou DOP Siurana. En el decurs de l’esmorzar hi haurà l’actuació musical del grup d’havaneres «Veus de Reus».
 • Biblio oli amb DOP Siurana. Dimecres 9 de novembre a les 19:00 h, a la Biblioteca Central, acte de reivindicació que l’oli és molt més que un aliment: és cultura i patrimoni. I el novembre és temps d’oli. Tast d’oli comentat pel Panell Oficial d’olis de Catalunya a la Biblioteca Central de Reus. Degustació i presentació de l’oli d’oliva verge extra en un entorn diferent, acompanyat de poesia i teatralització.

Principals novetats

 • Implicació de totes les entitats comercials (Unió de Botiguers, El Tomb, Passeig Comercial El Pallol, Eix Prim Sunyer). Els aparadors dels establiments de la ciutat s’ambientaran amb la temàtica de l’oli Siurana, per difondre l’arribada de l’oli nou a Reus.
 • Els Mercats Central i del Carrilet de Reus, obsequiaran als seus clients amb butlletes pel sorteig de diferents premis d’oli Siurana, consistents en 5, 10, 15, 20 i un primer premi consistent en el «Teu pes en oli» . El dissabte 12 de novembre, a les 17:30 h, a la Fira d’Oli Siurana, s’extrauran les butlletes guanyadores, i per obtenir el premi és necessari trobar-se a la plaça de la Llibertat el dissabte 12 a les 17:30 h en el moment del sorteig.
 • Trobada d’instagrammers de Reus. Dissabte 5 de novembre de 10:00 a 14:00 h. Organitzat per Reus Promoció, inclou la participació de 55 instagrammers que visitaran diferents espais del patrimoni de la ciutat, i els fotografiaran integrant la imatge d’una botella d’oli DOP Siurana per fer promoció de la Fira.
Imatge de la presentació de la 20ª Fira de l'Oli Nou de Reus

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.