Notes de premsa

296 kilòmetres de clavegueres sota els peus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 15/02/2019

296 Km de canonades de diversos diàmetres i materials (sense considerar les canonades de sortida dels edificis) 6.692 pous de registre, 8.746 embornals, 7 estacions de bombament d’aigües residuals, 2 grans dipòsits Anti DSU (de captació dels sobreeiximents del sistema de clavegueram unitari) i 1 dipòsit de recollida de primer rentat de carrers en episodis de pluja… Aquest sistema de clavegueram conclou amb una estació depuradora d’aigües residuals on es tracten totes les aigües recollides per retornar-les al medi amb la qualitat adient. 

Aquestes són algunes de les magnituds de la xarxa de clavegueram de la ciutat de Reus, el manteniment indispensable de la qual requereix, anualment, una despesa de gairebé 300 mil euros (al marge de les noves inversions en sanejament i sense comptar l’explotació de l’EDAR, estacions de bombament i dipòsits). De fet, anualment, Aigües de Reus s’encarrega de la inspecció i neteja de mes de 100.000 metres lineals de la xarxa de clavegueram. Una feina tan desconeguda com imprescindible per a la ciutat, que cada cop requereix de major intervenció tecnològica.

La feina d’inspecció, neteja i manteniment de la xarxa clavegueram es planifica anualment, al marge de les possibles incidències que puguin sorgir al llarg dels mesos. Es tracta de garantir, d’acord amb la regulació vigent, la qualitat del servei i l’eficiència de la xarxa. Així, al llarg d’un any, s’inspeccionen i netegen més de 100.000 metres lineals del clavegueram, 3.000 pous de registre i un total de 21.163 embornals, a banda de la neteja un cop al mes de totes les estacions de bombament d’aigües residuals i dipòsits.

Drons en les inspeccions

És per això que l’actual línia de treball incorpora aspectes tecnològics avançats i una filosofia de gestió basada en la planificació dels recursos de manera acurada, actuant segons les necessitats específiques de cada zona o de cadascun dels elements o de les infraestructures. I és que actualment, el suport permanent de les tecnologies de la informació permet, fins i tot, fer una predicció de les freqüències i necessitats de manteniment de la xarxa, d’acord amb les dades de camp que es van recollint i que s’integren als sistemes informàtics de forma immediata per part dels mateixos operaris que s’encarreguen de les tasques i mitjançant equips especials dels quals s’ha dotat els camions i vehicles d’inspecció i neteja.

A més, per a la neteja del clavegueram s’ha dividit la ciutat en sectors i carrers i s’han identificat punts significatius i representatius, que són inspeccionats periòdicament amb una càmera amb perxa per comprovar-ne la seva evolució.

En paral·lel, i mitjançant equips robotitzats amb circuit tancat de televisió, també s’estan fent inspeccions completes dels trams mes antics de la xarxa (com són les mines i els trams de formigó de diàmetres petits), amb l’objectiu de determinar el seu estat i plantejar una proposta de substitució. També cal dir que darrerament s’ha incorporat la tecnologia de DRONS per a la inspecció dels col·lectors. Aquesta informació s’integra en un programa tecnològic, que identifica la seva metodologia de reparació i, si cal, proposa una estimació econòmica de la substitució.

Així mateix, Reus disposa de models matemàtics avançats per a la modelització de les xarxes, que permeten simular el comportament de les xarxes, a nivell hidrològic i hidràulic, a fi i efecte de identificar els punts on pot haver-hi problemes d’inundació o de falta de capacitat de la xarxa. Aquestes eines son de gran utilitat per a la planificació de les actuacions i/o ampliacions que cal dur a terme en tot el sistema de clavegueram.

La lluita contra insectes i rosegadors

Al llarg dels darrers mesos, Aigües de Reus també ha intensificat les accions que es duen a terme per al control de les plagues d’insectes (paneroles, mosquits, vespes, etc) i rosegadors a la ciutat. Des de fa encara no un any, la integració del tractament tant contra les plagues d’insectes com de rosegadors, que fins a la data es gestionaven separadament, ha representat un pas important en incrementar-se substancialment els tractaments, optimitzar-ne el cost, incorporar novetats tecnològiques i millorar-ne la coordinació i planificació.

El servei està dissenyat de manera que pot fer-se coordinadament amb les tasques de manteniment que Aigües de Reus ja du a terme de manera permanent a la xarxa de sanejament. La planificació té en compte diversos aspectes. En primer lloc, els cicles vitals i de reproducció de rosegadors i insectes, amb la qual cosa es van intensificar els tractaments durant l’estiu passat. En segon lloc, també s’ha tingut en compte el nivell d’incidència de les plagues en els diversos barris de Reus.

En aquest sentit, tant pel que fa a rosegadors com a insectes, el mapa de la ciutat queda dividit en zones segons quina hagi estat la intensitat de les afectacions al llarg dels darrers anys. Segons el nivell d’incidència en la presència de plagues (que oscil·la entre “baix” i “extrem”), s’actua  amb major o menor intensitat en cadascuna de les àrees. Així, per exemple, en el cas dels insectes, es preveuen 12 tractaments anuals a les zones de nivell “extrem”, mentre que tan sols se’n contemplen quatre en les zones de nivell “baix”.

En paral·lel, i pel que fa als rosegadors, hi ha instal·lats dotze dispositius tecnològics en espais on el risc de presència de rates és elevat. Aquests dispositius permeten monitoritzar els rosegadors i determinar l’evolució de la població en diversos sectors de la ciutat, en comptar amb una targeta SIM que centralitza i transmet la informació. Alhora, aquests dispositius fan possible la captura de forma ecològica i sense la utilització de raticides ni substàncies tòxiques.

Tot i les novetats del darrer any, l’Ajuntament i Aigües de Reus ja havien intensificat, prèviament, la lluita contra les plagues de rosegadors i insectes, que s’agreugen durant els cicles de sequera, com l’actual. Aquesta circumstància –la falta de pluges i les altes temperatures– ja va obligar el 2017 i 2018 a prestar una major atenció als tractaments, en incrementar-se les colònies, principalment durant els mesos d’estiu. Tot i això, la intensificació dels controls van permetre mantenir les poblacions estables, sense que es registressin augments significatius en relació als anys anteriors. Anualment, la ciutat registra una mitjana de 130 avisos ciutadans, tot i que els tècnics desplaçats al lloc dels fets no sempre hi detecten la presència de plagues.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.