Notes de premsa

Actes per celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna a Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 19/02/2021
Cartell Aranès en directe

Amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna (21 de febrer), establert per la UNESCO l’any 1999 amb l’objectiu de promoure la diversitat lingüística i l’educació multilingüe al món, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL),  la Biblioteca Central Xavier Amorós i la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus han organitzat diversos actes oberts al públic en general.

En el marc de l’exposició “Aranès, l’occità de Catalunya”, que es pot visitar a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus fins al 27 de febrer, el dimarts 23, a les 18 h, la cantant aranesa Alidé Sans farà una actuació virtual en la qual oferirà diverses cançons del seu repertori, que inclou també “Montanhes araneses” (“Aqueres montanhes”), himne nacional de l’Aran.  L’acte es desenvoluparà en format virtual (s’hi podrà accedir amb aquest enllaç https://zoom.us/j/99346828113) i serà introduït pel regidor de Cultura i Política Lingüística i president del CNL Daniel Recasens i inclourà els comentaris de la cantant  sobre la situació lingüística i la vitalitat de la llengua aranesa.

La Biblioteca Central Xavier Amorós disposa d'un petit fons de 12 títols en aranès que estan exposats al costat de la mostra  per si algú té interès i es poden endur en préstec.

Paral·lelament, el CNL difon aquests dies per les xarxes, i en un format lúdic, informacions diverses sobre l’aranès. A més, per les mateixes xarxes es pot participar en el joc Volta al món amb les llengües (http://breu.cpnl.cat/kwo), un recorregut amb preguntes i informacions curioses sobre les llengües parlades als diversos continents del món.

D’altra banda, el 22 de febrer a les 18.00 h hi haurà la trobada institucional de celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna. L’acte serà també virtual (s’hi podrà accedir amb aquest enllaç  https://youtu.be/TMRXhPxGcrQ) i s’hi oferirà una breu escenificació amb el títol Ara ens entenem! a càrrec de parlants de diversos idiomes que són aprenents de català dels cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística (entre els quals alumnes i aprenents del Voluntariat per la Llengua del CNL de l’Àrea de Reus), del Servei Lingüístic de la URV i l’Escola Oficial d’Idiomes o participants en el Voluntariat per la Llengua. Hi participarà també la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

Cartell Aranès en directe
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.