Notes de premsa

Avís preventiu de contaminació per ozó

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 5/07/2019
Estació meteorològica Centre Cívic del Carme

Atesa l'alta radiació solar observada aquests dies, des de l'Ajuntament es vol fer un avís preventiu de contaminació per ozó a la població i sobretot en aquelles persones més vulnerables a aquests efectes, persones amb malalties cardíaques o de l’aparell respiratori, els nadons, els nens en edat preescolar i les dones embarassades, que redueixin les activitats que suposin esforços corporals intensos a l'aire lliure durant les hores centrals del dia, des de les 13h fins a les 16h. 

L'ozó troposfèric es forma quan coexisteixen els òxids de nitrogen (NOx), els compostos orgànics volàtils (COV) i una radiació solar intensa al llarg d'un període de temps prou llarg (un mínim de diverses hores). Així, l'època típica dels màxims d'ozó coincideix amb la primavera i l'estiu.

Els efectes que l'ozó pot provocar sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca.

També pot produir altres problemes respiratoris com una incidència més gran i un agreujament de l'asma, la reducció de la funció pulmonar i una inflamació de les vies respiratòries, que generi símptomes respiratoris i una alteració del rendiment.

Els nivells elevats d'ozó també poden causar un increment de la mortalitat diària.

A Reus existeix una estació automàtica de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) que analitzen la qualitat de l'aire a l'avinguda de Bellissens que controla en línia diversos contaminats a més de l'ozó troposfèric com nitrats, sulfats, monòxid d'oxigen, i PM10, precisament aquest últim és el que ens afecta més sovint i que són partícules sòlides i líquides de substàncies orgàniques o inorgàniques molt petites, de diàmetre entre 2.5 i 10 µm, la mil·lèsima part d'un mil·límetre i que poden arribar a les zones perifèriques dels bronquíols i alterar l'intercanvi pulmonar de gasos. 

Atès que la majoria de contaminant amb presència a Reus provenen del trànsit es recomana passar i fer esport per aquells carrers amb menys càrrega de vehicles.  

La Generalitat a posat a disposició de la ciutadania un aplicatiu gratuït Aire.cat des d'on es poden rebre notificacions d'avisos i on hi ha un visor de la qualitat de l'aire. 

Des de la pàgina web de Reus.cat hi ha linkat el visor de qualitat d'aire proporcionat per la Generalitat. 

Estació meteorològica Centre Cívic del Carme

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.