Notes de premsa

Declaració Institucional de la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Reus, sobre la situació de les dones de l'estat de Chihuahua (Mèxic)

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 10/11/2003

nta de Portaveus de l'Ajuntament de Reus ha aprovat per unanimitat una proposta de resolució sobre la situació de les dones de l'estat de Chihuahua, amb el següent redactat:

«En els darrers 10 anys, l'estat mexicà de Chihuahua ha sofert una onada terrible de crims brutals contra la població femenina basada en l'atac sexual, la tortura i la mutilació de les víctimes. Com a exemple d'aquest greu problema, únicament dir que es comptabilitzen 268 dones assassinades i més de 250 desaparicions a la ciutat de Juàrez en aquest període temps.
A la circumstància que la legislació mexicana presenta importants llacunes en matèria de desaparicions i violència sexual, cal afegir que la resposta de les autoritats mexicanes a aquest crims no ha estat ni de bon tros eficaç: el procés d'investigació d'aquests delictes s'ha contaminat amb proves i acusacions falses que han propiciat una atmosfera generalitzada d'impunitat vers els culpables dels crims.
Per aquest motiu, les famílies de les víctimes han dut a terme nombroses protestes contra la violència de gènere amb l'objectiu de denunciar la falta de protecció a la ciutadania. Aquestes famílies van crear l'any 2002 l'organització JUSTICIA PARA NUESTRAS HIJAS per tal de vetllar per la justícia i el reconeixement dels drets humans a Mèxic. L'entitat busca, també, el cessament de l'estigmatització social de les dones que treballen fora de la llar; la creació d'un nou cos legal que garanteixi la seguretat pública; una gestió policial transparent en casos de desaparició i la identificació científica de les restes humanes localitzades en la investigació dels casos. JUSTICIA PARA NUESTRAS HIJAS exigeix també que es castigui a les autoritats oficials que no respectin les lleis i no protegeixin a la ciutadania mexicana.
Segons l'organització mexicana, la impunitat dels fets denunciats i la ineficàcia de les investigacions demostren que a aquest país llatinoamericà no es respecten els drets humans fonamentals, fet que permetria una interpel·lació per part de la comunitat internacional. A aquesta premissa, caldria afegir que les famílies de les víctimes han patit una onada de repressió per part dels funcionaris de l'estat mexicà a través de agressions, tortures, acusacions de crims sense fonaments, detencions...

Per tot això, els grups municipals sotasignants proposen l'adopció dels següents ACORDS:

1) Comunicar la solidaritat de l'Ajuntament de Reus a l'organització JUSTICIA PARA NUESTRAS HIJAS com a representants de tots els familiars de les víctimes.
2)Demanem a les autoritats mexicanes que posin mesures pel fi de la violència vers les dones a través d'investigacions rigoroses; l'execució de mesures que garanteixin la seguretat pública; la sanció dels agents de l'Estat que no respectin les lleis; la redacció de codis penals que tractin les desaparicions forçades de persones i la col·laboració i el respecte amb els familiars de les víctimes de la violència».

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.