Notes de premsa

El Cementiri General de Reus posa en marxa per Tots Sants dos nous espais d'acompanyament al dol

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 26/10/2022
Roda de premsa Tots Sants 2022

El Cementiri General de Reus posarà en marxa a partir de Tots Sants dos nous espais de comiat i acompanyament al dol. Es tracta d’un espai per a celebrar cerimònies de comiat amb major intimitat dins del mateix cementiri i d’un espai simbòlic dedicat al dol perinatal. La regidora encarregada dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, Montserrat Flores, ha donat a conèixer aquest matí en roda de premsa la posada en servei d’aquests dos nous espais així com el dispositiu que s’activarà en els propers dies per facilitar als veïns i veïnes de la ciutat l’accés al Cementiri amb motiu de la festivitat de Tots Sants.

Recentment ha finalitzat l’adaptació de l'estructura que acollia anys enrere el Mausoleu del General Prim per posar a disposició de les famílies un nou espai dedicat a la celebració de cerimònies i comiats. L'actuació ha consistit en la col·locació d'un entorn vidriat que ofereix un espai més íntim i més personalitzat.

D’altra banda, s’ha habilitat un espai simbòlic dedicat al dol perinatal per recordar aquells nadons que ens han deixat durant la gestació o poc després del seu naixement.  L’espai escollit és un dels xiprers més antics del cementiri, situat a la dreta de l’entrada del cementiri, que s’ha decorat amb figures que simulen ales de papallona. L’espai de record es completarà pròximament amb l’habilitació al passadís d'entrada del Crematori Municipal d’un ‘Atri de la memòria” on les famílies que ho desitgin podran dipositar algun tipus de record dels seus nadons.

Ambdues propostes s'han concretat i portat a terme gràcies a la col·laboració amb el Col.lectiu Dol d'Estels, a través del qual s’ha treballat coordinadament per donar resposta a les necessitats i peticions de les famílies en el marc d’un projecte de sensibilització per donar a conèixer aquest tipus de dol, massa sovint silenciat i ignorat per la societat.

Dispositiu especial per Tots Sants

Un any més, l’Ajuntament de Reus, a través dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, ha elaborat un dispositiu especial amb motiu de la festivitat de Tots Sants per tal de facilitar l’accés dels ciutadans al Cementiri General de Reus. Destaca novament l'habilitació de nous espais d’aparcament; el servei especial de transport públic a través de l'empresa municipal Reus Transport i l'establiment d'una ampliació d'horaris per tal de disposar de més temps per poder fer la visita al recinte funerari durant aquests dies.

Horari especial del Cementiri

Del 24 al 28 d’octubre i el 2 de novembre, el Cementiri General de Reus obrirà les portes de manera ininterrompuda entre les 9:00 i les 18:30h. Els dies, 29, 30, 31 d’octubre i 1 de novembre, quan es preveu una major afluència de visitants, s’amplia l’horari i el recinte s’obrirà de 7:00 a 18:30h.

Aparcaments a l'entorn del Cementiri

Per tal de millorar l’aforament a l’interior, no es podrà accedir ni aparcar amb vehicle dins del recinte del cementiri. Les persones amb mobilitat reduïda tindran reservats una bona part dels aparcaments de davant del cementiri.

S'habilitaran també nous espais d’aparcament per ampliar el nombre de places disponibles. En aquest sentit, es recomana a la població en general la utilització de manera preferent de les noves zones d’aparcament al polígon Granja Vila.

Els espais per aparcar són els següents:

  • Aparcament provisional a la zona del polígon Granja Vila, a la carretera de Montblanc. S’habilitarà un espai amb prop de 450 places que es podrà fer servir els dies 29, 30, 21 d'octubre i l'1 de novembre. També es podran utilitzar les zones d’estacionament dels carrers del citat polígon i un altre aparcament ja operatiu al carrer de la Tolerància cantonada amb C/Diversitat amb 112 places. Aquest punt estarà connectat a l’accés al cementiri amb la línia de bus que tindrà parada a la mateixa carretera de Montblanc.
  • Aparcament a tocar de l’entrada principal del Cementiri General de Reus amb un total de 200 places.
  • Nou aparcament situat davant de l’entrada nord del cementiri. També s’habilita puntualment, amb un total de 100 places.
  • Aparcament al costat de l’Institut Pi del Burgar. Aproximadament unes 200 places. Aquest espai també estarà connectat al cementiri amb la línia de autobús que tindrà parada a l’Avinguda Marià Fortuny.

Transport públic

Entre el 29 d’octubre i l’1 de novembre, Reus Transport oferirà un servei d’autobús específic que connectarà el centre de la ciutat i els aparcaments de la zona Granja Vila i Pi del Burgar amb el cementiri. Serà la línia 35 que iniciarà el servei a les 9.00 h i el finalitzarà a les 19:00 h.

Per a més informació es pot consultar el web www.reustransport.cat.

El dia 1 de novembre, Reus Transport posarà en marxa un any més un servei especial d’autobús gratuït pel Dia de Tots Sants. Aquest tindrà sortida de l’aparcament al costat de l’Institut Pi del Burgar i unirà aquesta zona amb el cementiri. Durant el trajecte farà una parada (polígon Granja Vila) que estarà degudament senyalitzada. Tindrà una freqüència de 10 minuts.

Dispositiu de la Guàrdia Urbana

 

El dispositiu de la Guàrdia Urbana té com a objectiu la regulació i millora de l’accés al cementiri, així com garantir la seguretat de les persones que s’hi desplacin durant aquests dies, ja sigui a peu, en vehicles particulars o en transport públic. Enguany també tindrà com a funció essencial la regulació del moviment de persones a les dues entrades al cementiri.

Altres serveis de prevenció

Al Cementiri hi haurà una unitat d’ambulància, amb personal d’assistència, per atendre a les persones que ho puguin necessitar. D’altra banda, el cementiri disposarà de sis vehicles elèctrics per facilitar la mobilitat a qui ho requereixi.

Ofrena floral

El dia 1 de novembre, l’Ajuntament de Reus retrà homenatge a totes les persones que s’han enterrat al Cementiri General de Reus. Un acte que es portarà a terme simbòlicament, davant del Mausoleu dedicat als Fills Il.lustres de la ciutat. Durant el matí del dia de Tots Sants, una formació amb quartet de violoncels rebrà els visitants en les ofrenes que realitzin als seus familiars i amics difunts.

Roda de premsa Tots Sants 2022

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.