Notes de premsa

El Govern de Reus presenta un Pla d’Inversions 2019 de 4,3 milions d’euros

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 23/07/2019
Mari Luz Caballero, regidora d'Hisenda

El Govern de Reus portarà a votació del ple de l’Ajuntament del 31 de juliol un Pla d’Inversions per al 2019 de 4,3 milions d’euros. La regidora d’Hisenda, Mari Luz Caballero, ha presentat aquest dimarts en roda de premsa el document i les dues fonts amb les que es finançarà: els 3,5 milions d’euros de romanents de tresoreria amb que es va tancar l’exercici 2018 i una operació de crèdit de 795.000 euros vinculada al Pressupost 2019.

Per fer possible el Pla d’Inversions, el Govern portarà a la Comissió Informativa de Serveis d'Hisenda i de Serveis Generals d’aquest dijous dues propostes d’acord: l’aprovació del Pressupost de 2019 i l’expedient de distribució del romanent de tresoreria de 2018. Durant la seva intervenció, Caballero ha destacat dues idees principals que defineixen les dues propostes d’acord: «Som hereus de la bona gestió pressupostària que s’ha fet els últims anys en aquest Ajuntament»; «presentem un projecte de Pressupost que és la garantia per gestionar la ciutat amb rigor fins a final d’any», i «assentem les bases per a la planificació estratègica de la ciutat, i per elaborar amb rigor i garanties el Pla de Mandat».

Pla d’Inversions
El Pla d’Inversions 2019 confirma el compromís del Govern de finalitzar projectes, iniciar-ne de nous i planificar la gestió futura de la ciutat. El paquet de 4,3 milions d’euros d’inversió es divideix així en tres grans grups:

  • Finançament d’execució d’obres, d’entre les que destaca el Centre Social del Roser que, davant la disponibilitat de pressupost, es farà íntegrament tot el projecte des de l’inici. La llista continua amb projectes com la finalització de la reforma del Camí de Valls; l’enjardinament de l’avinguda de Josep Laporte; la il·luminació de la plaça de Villarroel; la Il·luminació del carrer de Martí Folguera; la segona fase d’implantació del Pla de Videovigilància de Reus; la remodelació del Parc de Mobilitat del passeig Mata; l’adquisició de prestatgeries per l’Arxiu i de llibres per a la biblioteca; o les obres en edificis municipals per habilitar espais per als representants sindicals dels treballadors.
  • Elaboració d’estudis, plans directors i plans executius de projectes que s’executaran de manera planificada al llarg del mandat, d’entre els quals destaca la redacció del projecte executiu per a la construcció de nou habitatge social i aparcaments a l’antiga Hispània. La llista inclou el projecte executiu de la transformació en zona de vianants del raval de Santa Anna; el de la ronda Nord; els dels nous centres cívics Gregal i Pastoreta; el del futur parc de lliscament; el de la reforma viària dels carrers de Miró i Santa Helena; el de la vorera sud de l’avinguda de Sant Jordi; el de la plaça de Comte de Reus; i els dels carrers de Joan Ramis i del Canal. També inclou l’estudi urbanístic per repensar la connexió del carrer Ample amb el passeig Mata.
  • Un darrer apunt del pla d’inversions inclou partides destinades a finançar sentències urbanístiques derivades de contenciosos de fa més de 10 anys i que han estat contràries a l’Ajuntament; o al finançament de noves expropiacions.

Pressupost 2019
En la roda de premsa de presentació del projecte de Pressupost de 2019, la regidora d’Hisenda ha afirmat que «el Govern tot just ha començat a treballar; i per tant tenen poca càrrega política en comparació amb altres. Això sí, són la garantia de suficiència econòmica i pressupostària per fer front a la gestió de la ciutat amb rigor fins a final d’any. No incorporem cap programa nou... però sí que demostrem la voluntat i la dinàmica de treball del Govern: Rigor, bona gestió, i mirada llarga en la planificació de projectes estratègics i de futur.

Els comptes són bàsicament una adaptació de les despeses a la previsió d’increment dels ingressos, xifrats en 1,9 milions d’euros (795.000 euros de l’operació de crèdit a banda, destinats íntegrament a finançar inversions). Un increment d’ingressos provinents, principalment de dues vies:

  • Increment dels ingressos per la via d’impostos i taxes vinculades al major dinamisme econòmic que està experimentant la ciutat. Són 1,5 milions d’euros, provinents de més llicències d’activitat, plusvàlues, Impostos de construccions i Obres, etc...
  • Estalvis de la despesa financera, generats amb la bona gestió de l’endeutament i la reducció dels tipus d’interès. Estalvis fixats en uns 400.000 euros.

L’adaptació de les despeses es poden resumir en tres grans blocs:

  • 300.000 euros a Recursos Humans, destinats al funcionament ordinari de l’administració i l’adequació dels organigrames.
  • 750.000 euros destinats a l’adequació de contractes de serveis com la reposició de vehicles del servei de neteja; els serveis de manteniment i de neteja de les escoles; l’increment de costos de les comunicacions postals de l’Ajuntament; o l’adequació del manteniment de les zones verdes de la ciutat.
  • 850.000 euros de transferències corrents, destinats al finançament de la nova flota d’autobusos de Reus Transport, a finançar l’increment de la subvenció per als usos de les instal·lacions esportives; o a transferències a l’Institut Municipals Reus Cultura, Reus Promoció o el Consorci del Teatre Fortuny, entre altres.
Mari Luz Caballero, regidora d'Hisenda
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.