Notes de premsa

El mausoleu del General Prim, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 25/10/2016

L’Ajuntament de Reus expessa la seva satisfacció i agraïment i, per extensió, de la ciutat, pel fet que el Govern de la Generalitat de Catalunya hagi aprovat aquest dimarts, 25 d’octubre, declarar Bé Cultural d’Interès Nacional el mausoleu del General Prim a Reus. La declaració va ser una proposta del Govern de Reus, que l’alcalde, Carles Pellicer, va anunciar en l’acte d’inauguració del trasllat del mausoleu; i que el ple de l’Ajuntament va ratificar en la sessió del 13 de juny de 2014.

La delaració del mausoleu com a Bé Cultural d’Interès Nacional és una excel·lent notícia per a la ciutat, perquè contribuirà a posar en valor els grans atractius patrimonials que tenim a la ciutat, i, en conseqüència, a projectar la ciutat.

El mausoleu, obra de Plácido Zuloaga, amb la col·laboració de l’escultor Émile Hébert, constitueix una de les obres més singulars de les arts decoratives del segle XIX, d’estil neoclàssic, que va ser restaurada l’any 2013 al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. La restauració va anar a càrrec en un 70% per la Diputació de Tarragona, mentre que la Generalitat (a través del Centre de Restauració de Béns Mobles), va aportar el 30% restant.

La construcció del mausoleu es va iniciar a Eibar i va finalitzar a Sant Joan Lohitzune entre el 1874 i el 1875, i en ell hi van treballar 32 artesans. Plácido Zuloaga, el seu autor, és un mestre del damasquinatge de gran renom internacional, i Émile Hébert, autor dels medallons i de la figura jacent, és una personalitat notable de l’escultura decorativa francesa del seu temps.

El sarcòfag, de ferro, té forma de caixa rectangular, és sostingut per quatre pilars, també de ferro, i està envoltat de motllures i figures decoratives (columnes, garlandes...). La part superior la formen dues planxes de ferro retallades i una escultura jacent que representa el general Prim, vestit de militar, amb el cap sobre dos coixins i armat amb una espasa. Aquesta figura i els medallons són de bronze amb bany d’argent.

El conjunt està totalment decorat amb incrustacions de metalls nobles, formant sanefes, tant horitzontals com verticals, amb motius geomètrics, vegetals i baixos relleus en ferro. Als laterals hi té dos plafons en baix relleu amb les representacions de la batalla de Castillejos, i l'entrada triomfal del general Prim a Madrid al capdavant dels voluntaris catalans de la guerra d’Àfrica.

A banda i banda d'aquests relleus hi ha esculpits dos medallons, obra d’Hébert, amb els busts de quatre militars romans. Als dos laterals hi ha esculpida una calavera. Al capçal del sarcòfag destaca, emmarcat amb decoració floral, un escut policromat amb el lema "Honor, valor y lealtad" entre figures de voluntaris armats i amb barretines, i diverses banderes. A la part dels peus, i també emmarcat per una sanefa de flors, s'observa el nom de Prim en majúscules, amb les vores d’argent i el cos d’or. A ambdós costats, hi ha esculpit un rellotge de sorra, símbol de la fugacitat del temps.

El mausoleu està dedicat a la figura del reusenc Joan Prim i Prats, prestigiós militar i un dels polítics catalans més importants del segle XIX, que morí assassinat a Madrid, l’any 1870, quan ocupava el càrrec de cap del Govern i ministre de la Guerra. Fou enterrat al Panteó d’Homes Il·lustres, al costat de la basílica d’Atocha, a Madrid, on va romandre fins al 1970, any en què va ser traslladat al cementiri de Reus, a petició de la ciutat i amb motiu del centenari de la mort de Prim.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.