Notes de premsa

El Ple de l’Ajuntament de Reus aprova el finançament del futur Centre Social «El Roser»

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 5/11/2018

El ple de l’Ajuntament de Reus ha donat un nou impuls aquest dilluns, 5 de novembre al futur Centre Social «El Roser», el projecte del Govern de Reus que projectarà les polítiques d’atenció a les persones, amb la creació de nous serveis i una nova aposta per programes com són el de gestió alimentària, l’allotjament per a persones en situació de vulnerabilitat social i el Pla Local d’Inclusió Social.

El plenari ha aprovat de manera inicial un expedient de modificació de crèdits en el pressupost de l’Ajuntament, per un import total de 464.108,97 euros. L’expedient preveu una alta de despesa de 421.108,97 euros destinats a la construcción del nou equipament.

Recentment, l’Ajuntament va adjudicar el contracte d’assistència tècnica per a la redacció del projecte bàsic i executiu a la UTE formada per Josep Ferrando Bramona, David Recio Muniesa, Xavier Gallego Seuba i Toledo-Villareal AT SLP, per un import de 71.464,27 euros (IVA inclòs); i el contracte per a la posterior direcció d’obres a la UTE formada per Aleix Sanz Capdevila & C&C Sygati SLP per un import de 18.790,26 euros (IVA inclòs).

El centre social El Roser es construirà per fases i, un cop completat, inclourà una cafeteria-menjador social, oberta a la ciutadania; un rebost solidari, que serà el punt de gestió i distribució de la xarxa d’aliments; dependències d’allotjament temporal per a situacions d’emergència; i espais municipals, on s’hi traslladarà el servei del Pla Local d’Inclusió Social de l’Ajuntament i on s’hi ubicarà la seu social de l’associació de veïns de la urbanització Xalets Quintana, a més de disposar d’espais per a aules i sales de reunions.

L’equipament s’obrirà entre l’avinguda de Montblanc i el carrer de Josep Caixès; i recuperarà i posarà en valor el patrimoni arquitectònic d’un edifici inclòs en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic Historicoartístic i Natural de la ciutat de Reus. L’immoble va ser construït l’any 1929 per acollir l’antiga presó preventiva de Reus i, més recentment ha estat la seu de l’escola bressol El Roser, entre 1979 i 2013.

Els serveis
El nou equipament donarà resposta a diferents necessitats socials que l’Ajuntament tracta actualment en espais dispersos en diferents punts de la ciutat. La resposta integral des d’un únic equipament millorarà la prestació dels serveis i les instal·lacions i, alhora, comportarà un estalvi econòmic en lloguers. El Centre Social El Roser ocupa una superfície de 1.400m2.

Els serveis que acollirà el nou equipament són els següents:

Punt de recepció i acollida.
Serà el punt d’accés del públic i des d’on s’informarà als usuaris dels serveis que es presten al centre social.

Cafeteria-menjador social, i cuina.
El trasllat del menjador social actualment ubicat al carrer de Francesc Bartrina permetrà ampliar i reformular el servei. La cafeteria-menjador social serà un espai obert al barri i al conjunt de la ciutadania, que compartirà l’espai amb els usuaris derivats pels Serveis Socials. Per a aquests últims, hi haurà dues modalitats de consum: presencial i recollida de carmanyoles. La capacitat del menjador serà d’unes 50 persones.

La cuina també augmentarà la capacitat respecte les instal·lacions actuals, i donarà un nou impuls al Programa de Gestió Alimentària, amb capacitat suficient per elaborar les donacions de les noves empreses que s’han sumat al projecte. La cuina es dimensiona com una empresa de càtering, i permetrà elaborar 250 menús (entre presencials i carmanyoles). Es diposarà d’espai suficient per augmentar la producció en un futur.

La gestió de l’espai es farà a través d’entitats o empreses socials d’inclusió, amb l’objectiu d’ocupar persones amb necessitats d’inserció laboral per risc d’exclusió social.

Rebost solidari
L’espai serà el punt de gestió i de distribució de la Xarxa d’Aliments, i estarà a disposició de les entitats que participen al programa (actualment 16). La sala de distribució funcionarà els cinc dies laborables de la setmana. El lliurament dels aliments a l’usuari es farà tipus autoservei. Les condicions d'aquest espai permetran una bona manipulació i control dels aliments, garantint sempre la seguretat i la higiene alimentària en tot el procés de redistribució.

El rebost solidari, dissenyat com un supermercat, disposarà d’una zona d'oficina/recepció, neveres i congeladors pels productes alimentaris que necessiten, un espai amb caixes pel producte cru (fruites i verdures), prestatges pels productes secs (llaunes, arròs, farina, pasta, galetes...), i un espai amb productes d'higiene personal i neteja.

Dependències d’allotjament temporal.
L’Ajuntament ja presta actualment aquest servei en diferents establiments hotelers de la ciutat. El nou espai permetrà estades de curta durada, així com la higiene personal, la neteja, el rentat i cura de la roba i l'alimentació de persones en situació d’emergència per necessitats d’allotjament.

L’espai disposarà d’entre 8 i 12 places, separades entre homes i dones; a més de cambres higièniques, una sala-office i un dormitori per al personal de seguretat. La zona d’allotjament quedarà tancada de la resta d’espai del centre social.

Espai administratiu, polifuncional i espai d’entitats.
En aquesta part de l’edifici s’hi ubicaran una zona administrativa destinada als treballadors del Pla Local d’Inclusió Social de l’Ajuntament de Reus. A més, inclourà una part amb accés directe des del carrer per a cedir-ne l’ús a l’associació de veïns dels Xalets Quintana. Finalment, també s’hi obriran espais que podran serv utilitzats com a aules de formació i sales de reunions.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.