Notes de premsa

El Temps d’Avellana aborda els reptes del sector i reivindica aquesta fruita seca com a patrimoni gastronòmic i identitari del territori

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 1/10/2025
Presentació del Temps d'Avellana 2025

El Temps d’Avellana ha presentat el programa de la seva vuitena edició en la qual reafirma el compromís amb el sector de l’avellana i aborda els reptes del sector, com els efectes del canvi climàtic o un mercat cada cop més competitiu.

L’esdeveniment, coordinat per l'Oficina Tècnica de l'Avellana, gestionada pel centre tecnològic Eurecat, vol posar en valor la feina dels productors i els elaboradors de productes amb avellana, així com reivindicar la cultura d’aquesta fruita seca com a patrimoni gastronòmic i identitari del territori, coincidint amb la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

Amb aquesta nova edició, el Temps d’Avellana consolida el vincle de les institucions i les empreses amb el sector de l’avellana dins del Pla Estratègic per a la seva valorització, promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

En paraules de la directora de l'Oficina Tècnica de l'Avellana i consultora de turisme i cultura del centre tecnològic Eurecat, Elisabet Arlandes, “iniciatives conjuntes amb la participació de nombroses entitats del territori com el Temps d’Avellana, posen en valor les qualitats i el potencial d’aquesta fruita seca en un moment en què els efectes del canvi climàtic amb les sequeres dels darrers anys i la manca de professionals al camp han afectat la producció de l’avellana”.

L’acte d’inauguració del Temps d’Avellana, que s’ha dut a terme avui a la Llotja de Reus, ha comptat amb la participació, entre diverses personalitats relacionades amb el sector, de la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona de la Generalitat de Catalunya, Glòria Tibau; la presidenta de la Diputació de Tarragona i primera tinent d’alcaldessa de l’Ajuntament de Reus, Noemí Llauradó; el president de la Cambra de Comerç i de la Llotja de Reus, Mario Basora; la presidenta de la Denominació d’Origen Protegida Avellana de Reus, Ester Gomis, i de l’exdirector de l’Oficina Tècnica de l’Avellana, Jaume Salvat.

Durant la presentació, la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona, Glòria Tibau, ha assenyalat que “aquesta edició del Temps d’Avellana és especial perquè forma part de les activitats que aquest any se celebren amb motiu del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia i entre aquestes no hi podia faltar un esdeveniment com aquest, dedicat a reivindicar la cultura d’aquesta fruita seca com a patrimoni gastronòmic del territori”. D’altra banda, ha destacat, “des del Departament seguim compromesos amb els productors, i per això estem preparant, juntament amb el sector, un seguit d’ajuts per empreses i cooperatives de l’avellana amb pressupost 2026”.

"A part de posar en valor el producte, el conreu, la gastronomia i tots els actius que envolten l’avellana, Temps d’Avellana és, alhora, una crida a la col·laboració entre tots els sectors implicats: productors, institucions, comerç i ciutadania, per promoure aquest producte que projecta Reus i la demarcació, i per garantir que continuï sent un símbol de qualitat, sostenibilitat i identitat territorial”, ha comentat la presidenta de la Diputació de Tarragona i primera tinent d’alcaldessa de l’Ajuntament de Reus, Noemí Llauradó, que ha indicat que “a la Diputació de Tarragona som al costat de l’agricultura, del comerç, de la gastronomia, del turisme, de la identitat, de la cultura... i l’avellana de Reus engloba tots aquests actius”.

Al seu torn, el president de la Cambra de Comerç i de la Llotja de Reus, Mario Basora, ha destacat que “en un moment de crisi com el que estem vivint en el sector de l’avellana és important continuar potenciant aquest producte estrella del nostre territori, amb unes propietats organolèptiques i unes qualitats gastronòmiques de primer nivell. Per això una iniciativa com la del Temps d’Avellana pren tant de relleu, per donar suport als productors d’aquesta fruita seca identitària de casa nostra”.

Per la seva part, la presidenta de la DOP Avellana de Reus, Esther Gomis, ha posat en valor el paper de la pagesia com a motor econòmic i cultural del territori. "Volem que l’avellana continuï sent un motor econòmic, un patrimoni cultural i un orgull compartit. Tenim clar que sense pagesia no hi ha avellana, i sense avellana aquest territori no seria el mateix", ha assegurat.

“Ens trobem en una situació complexa per al sector en un context marcat per l’emergència climàtica, per això cal enviar un missatge d’esperança i estar al costat dels productors amb iniciatives ja consolidades com la del Temps d’Avellana”, ha comentat l’antic director de l’Oficina Tècnica de l’Avellana, Jaume Salvat, a qui, en la presentació, s’ha fet un reconeixement per la seva tasca al capdavant de l’Oficina.

Les activitats del Temps d’Avellana 2025

El programa, que s’allarga de l’1 d’octubre al novembre, inclou fires, rutes, tastos, jornades tècniques, activitats escolars i espectacles al voltant de l’avellana, en una edició que consolida les activitats per a tots els públics de caràcter lúdic, educatiu i professional.

Entre les diverses activitats destaca la iniciativa del Gremi de Forners de Reus i Baix Camp, que durant el Temps d’Avellana oferiran a les pastisseries de Reus productes especialment elaborats amb avellana per a l’ocasió.

Així mateix, aquesta edició comptarà amb una experiència de mindfulness entre avellaners, una jornada gastronòmica organitzada per la Cambra de Reus amb un showcooking a càrrec del Restaurant El Castell i la col·laboració de Torrons Vicens i els olis de la DOP de Siurana o la quarta Festa de l’Avellana de la DOP Avellana de Reus, que aquesta edició s’emplaçarà a la plaça Prim i inclourà tallers infantils i cercavila, entre d’altres.

Al Temps d’Avellana 2025, emmarcat en els actes de la Regió Mundial de la Gastronomia 2025 a Catalunya, hi col·laboren el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, la Diputació de Tarragona, la Cambra de Comerç de Reus, la Llotja de Reus, la DOP Avellana de Reus, l’Ajuntament de Reus amb les regidories d’Educació, de Promoció Econòmica i Coneixement, d’Empresa, Formació i Ocupació, i l’Agència Reus Promoció, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l’IRTA, PRODECA, el departament de Consultoria Tecnològica i la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, l’Ajuntament de Brunyola, l’associació Avellana de Brunyola i Comarques Gironines, els ajuntaments d’Alcover, l’Aleixar, el Morell, Riudoms i la Selva del Camp, el grup NFOC-Salut de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili, el Campus extens de la Universitat Rovira i Virgili, Unió de Pagesos, l’ADV de l’Avellana i Cultius Mediterranis, l’Associació Amics de l’avellana, el Gremi de Forners de Reus i el Baix Camp, el Consell Regulador de la DOP Siurana, el Mercat Central de Reus, l’Associació d’Amics de les Muntanyes de Prades, Ca Rosset, la Trencadora, Vi Novell Reus, el Forn Sistaré, Nuasets, Torrons Vicens, el Restaurant El Castell, el Museu d’Alcover i Còdol Educació.

Podeu consultar en aquest enllaç el programa del Temps d’Avellana 2025.

Presentació del Temps d'Avellana 2025
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.