Notes de premsa
Es consolida la ‘Reus 1900. Festa Modernista’ exhaurint totes les entrades
La tercera edició de la ‘Reus 1900. Festa Modernista' va cloure ahir, 12 d'octubre, amb totes les entrades de les més de 170 les activitats programades exhaurides. Un fet que reflecteix no només la consolidació de l’èxit de la iniciativa, sinó també la bona acollida per part del públic i de tot el teixit cultural, patrimonial i associatiu de la ciutat.
Durant aquests dies, Reus s’ha transformat novament en un escenari vivencial de principis del segle XX. S'ha pogut reviure l’ambient del modernisme a través de centenars d’activitats, espectacles de recreació històrica, visites a espais patrimonials amb teatralització i dinamització, rutes i experiències que han implicat una vuitantena d’entitats. Aquesta edició consolida el projecte, n’amplia l’ambició i en reforça la identitat com a referent patrimonial i cultural.
Amplificació del programa i nombre d’activitats
La tercera edició ha crescut en nombre d’activitats, fins a més de 170 activitats distribuïdes en una quinzena d’espais, en les que s’hi han implicat vuitanta entitats i una gran quantitat d’actors, grups teatrals, colles musicals, associacions culturals i ciutadans que han participat activament per fer possible aquesta metamorfosi urbana.
Un element clau ha estat l’aposta per obrir espais emblemàtics de la ciutat i dotar-los de noves experiències excepcionals. Espais com la Casa Navàs han acollit nous muntatges com “El Gran Menú”, una proposta que fusiona patrimoni, gastronomia i dramatúrgia.
També s’han incorporat noves visites teatralitzades a llocs com l’Escola Prat de la Riba, el Jardí de la Casa Rull i el Palau Bofarull.
Tot això sumat als espais oberts anteriorment com l’Institut Pere Mata, la Casa Gasull, el Saló de Plens de l’Ajuntament, el taller d’Hipòlit Montseny i el Gaudí Centre, entre d’altres.
Tema central: la gastronomia al servei de la memòria
Un dels trets més distintius d’aquesta edició ha estat l’elecció de la gastronomia com a fil conductor. Aquesta decisió no és casual ja que coincideix amb el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
Mitjançant diverses activitats els visitants han pogut conèixer com es vivia i s’alimentava la societat de l’època modernista, amb activitats com exposicions, demostracions de cuina i rutes tast i representacions teatralitzades en les que s’ha fet una comparativa entre el menjar popular i els grans banquets burgesos.
La gastronomia ha permès fer un pont entre cultura i vida quotidiana: entendre què menjaven, quins ingredients s’usaven, quin paper tenia el menjar en les dinàmiques socials del moment. Aquesta mirada transversal reforça la proposta de la festa, obrint-la a un públic molt ampli.
Teixint aliances modernistes
En línia amb la voluntat de connectar Reus amb altres municipis de l’arquitectura modernista, enguany la ciutat convidada ha estat Canet de Mar, municipi fortament vinculat a l’obra de Domènech i Montaner.
Canet de Mar ha aportat recreacions teatrals a càrrec de l’Associació El Centru i ha reforçat el vincle cultural amb Reus, creant un element de complicitat i intercanvi patrimonial.
Per altra banda, cal destacar la presència de diversos grups de recreadors arribats de municipis com Alcoi, Terrassa, Canet, Igualada i Badalona, entre d’altres.
Cultura accessible, enfocament familiar i turístic
Un aspecte important d’aquesta edició ha estat l’èmfasi en la cultura accessible ja que moltes activitats han inclòs llengua de signes, audiodescripció i pictogrames per adaptar-se a diverses necessitats sensorials i cognitives.
La plaça Prim ha esdevingut el punt neuràlgic per al públic familiar, amb tallers i jocs dissenyats per a infants que aproximen l’època del 1900 de manera lúdica, educativa i participativa.
També es destaca que a banda del públic local i de proximitat hem rebut visitants de l’Àrea metropolitana de Barcelona, País Valencià, Alemanya, i Regne Unit.
Consolidació del model de la festa
L’èxit en les vendes d’entrades és un presagi molt positiu: demostra que el projecte ha captat interès i confiança, i que s’ha consolidat en el calendari cultural de la ciutat.
A més, aquesta tercera edició posa de manifest que la Festa és una proposta madura i consolidada, fent implicar les entitats i la ciutadania.
Finalment, la gastronomia, el patrimoni, la teatralització, la participació i l’accessibilitat han convergit en una oferta que reforça la imatge de Reus com a ciutat modernista de referència, capaç de transformar-se per viure i explicar la seva pròpia història.