Notes de premsa

Exposicions d’ex-libris al Museu i a la Biblioteca Central de Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 11/04/2014

El Museu de Reus i la Biblioteca Central Xavier Amorós presenten els pròxims dies dues exposicions dedicades als ex-libris, les il·lustracions que indiquen la propietat dels exemplars impresos. El Museu ofereix del 15 d’abril al 31 de maig la mostra «Ex-libris d’homenatge a Walter Benjamin», una exposició d’ex-libris dedicats a l’intel·lectual Walter Benjamin (1892-1940) i dissenyats per diferents artistes plàstics internacionals. A la BCR es podrà veure del 22 al 28 d’abril una mostra d’ex-libris conservats en obres del fons de la biblioteca pública reusenca. Aquestes dues activitats s’organitzen coincidint amb el 35è Congrés Internacional d’Exlibristes «Catalunya 2014», que es farà a Vila-seca entre el 22 i el 28 d’abril.

Homenatge a Benjamin al Museu de Reus
L’assagista, crític literari, traductor i filòsof Walter Benjamin, fou una de les grans figures intel·lectuals de referència a l’Europa d’entreguerres. Nascut a Berlín l’any 1892, jueu alem
any i de formació marxista, es va suicidar a Portbou el 26 de setembre de 1940 quan fugia desesperadament de la Gestapo. Els organitzadors d’aquesta exposició, el crític d’art Alain Moreau i el professor de filologia Joan Lluís de Yebra, van demanar –l’any 1994– a un bon nombre d’artistes plàstics internacionals que els «ex-libris imaginaris» que elaboressin per homenatjar Benjamin tinguessin unes dimensions fixes determinades (20 x 20 cm) i que utilitzessin els colors negre i vermell, per mirar d’assolir una certa cohesió visual.

La mostra que es pot veure al Museu de Reus recull gairebé un centenar d’obres, entre dibuixos, gravats, fotografies, collages, dissenys gràfics i àdhuc una obra en tres dimensions. Els artistes, tot i respectar més o menys les dimensions, van deixar la seva empremta personal en formes -figuratives o abstractes– i colors. Entre d’altres, hi van participar Eduard Arranz Bravo, Rafael Bartolozzi, Joan Brossa, Rafael Canogar, Joaquim Chancho, Eduardo Chillida, Modest Cuixart, Josep Guinovart, Luis Gordillo, Alfred Ràfols Casamada, Mariano Rubio, Rafael Santos i Torroella, Soledad Sevilla, Josep M. Subirachs, Joan-Josep Tharrats i Antoni Tàpies.

L’exposició s’inaugurarà aquest dimarts 15 d’abril, a les 20:00 h, i romandrà oberta a la primera planta del Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59), entre el 15 d’abril i el 31 de maig, de dimarts a dissabte, d’11:00 a 20:00 hores, i els diumenges i festius, d’11:00 a 14:00 hores.

Ex-libris a la BCR
Coincidint amb la setmana de Sant Jordi, la Biblioteca Central Xavier Amorós també organitza un muntatge que mostra una selecció dels ex-libris més destacats que es poden trobar en els llibres del fons de la biblioteca pública reusenca. Entre les peces exposades hi haurà un disseny d’ex-libris original d’un dels creadors i col·leccionistes d’ex libris més destacats de Reus, el pintor i il·lustrador Ramon Casals i Vernis (1860-1920), cedit pel Museu de Reus. Casals i Vernis i Pau Font de Rubinat (1860-1948) van ser dos dels col·leccionistes d’ex-libris reusencs més importants. Aquesta exposició es podrà visitar a la BCR entre el 22 i el 28 d’abril.

Aquestes dues activitats dedicades als ex libris s’organitzen a Reus tot coincidint amb la realització a Vila-seca del 35è Congrés Internacional d’Exlibristes «Catalunya 2014» (www.ex-libris.cat), que es portarà a terme del 22 al 28 d’abril.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.