Notes de premsa

Frederic Montornés guanya el Concurs de Comissariat 2019 de la Xarxa Transversal amb el projecte "Obres els dipòsits"

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 2/12/2019
L'artista Fede Montornés

Frederic Montornés ha estat escollit guanyador del Concurs de Comissariat que la Xarxa Transversal ha convocat aquest 2019. Aquest concurs ha permès seleccionar un projecte artístic en camp de les arts visuals per portar-se a terme simultàniament en les 10 ciutats que conformen la Xarxa Transversal, entre les quals hi ha Reus, l’acció central del qual tindrà lloc la darrera setmana de maig de 2020 i que vol activar les col·leccions històriques dels museus. 

El projecte guanyador permetrà a 10 equipaments culturals catalans,  museus i centres d’art de les ciutats de Transversal, acollir un creador o creadora que reinterpretarà, d’una manera original, agosarada i/o crítica obres invisibles o pràcticament desconegudes dels fons dels museus. Un total de 10 artistes trauran a la llum tresors ocults amb la idea de crear un museu de museus i fer més accessible l’art al conjunt de la ciutadania.

"Obres els dipòsits" és un projecte que vol activar les col·leccions històriques dels museus, fomentant el diàleg entre la creativitat artística contemporània i els fons museístics, especialment, aquells que estan als magatzems, ocults per a la majoria dels ciutadans. Es tracta doncs d’un exercici de recuperació de la memòria, però també i sobretot, de reconsideració del passat a través de la mirada d’artistes compromesos amb la contemporaneïtat. S’activaran així nous significats i es promourà el diàleg amb el passat des de la visió actual dels artistes.

El comissari d’aquesta proposta i guanyador del concurs és en Frederic Montornés crític d’art i comissari d’exposicions independent. La seva trajectòria professional inclou propostes de comissariat en espais com el Macba, la Fundació La Caixa, Fundació Joan Miró, el Palau de la Virreina o el Centre Cultural Maricel, entre molts d’altres; així com en diverses galeries i entitats artístiques. És un dels creadors del programa de televisió Territori Contemporani, que té com a finalitat visibilitzar les plataformes de l'art i el pensament contemporani a les comarques catalanes, i ha estat guardonat amb el premi Carles Rahola de la Diputació de Girona, el premi GAC 2018 i el premi ACCA 2018 a la Crítica d'Art. Montornés ha format part de diferents jurats, ha realizat conferències, ha exercit la docència i és actualment crític d'art a El Cultural de El Mundo. També escriu per  diverses revistes especialitzades i diaris, i al seu bloc fedemontornes.wordpress.com. És autor i coeditor del llibre "Impasse nº 9. Escoles de formació de comissaris: perspectives i decepcions", realitzat l’any 2009 pel Centre d’Art La Panera de Lleida. 

Les 10 ciutats que conformen la Xarxa Transversal i acolliran el projecte Obres els dipòsits el proper mes de maig són: Figueres, Girona, Granollers, Manresa, Mataró, Olot, Reus, Sant Cugat del Vallès, Tortosa i Vilanova.

 

Per a més informació, es pot consultar l’apartat “CONCURS DE COMISSARIAT” a la web del Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals (www.txac.cat).

L'artista Fede Montornés
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.