Notes de premsa

Inauguració de la nova seu dels arxius comarcal del Baix Camp i municipal de Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dissabte, 5/06/2010

nseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; l’alcalde de Reus, Lluís M. Pérez; i el vicepresident del Consell Comarcal del Baix Camp, Xavier Llauradó, han inaugurat aquest dissabte 5 de juny la nova seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Camp i de l’Arxiu Municipal de Reus (c/Sant Antoni M. Claret, 3).

El nou arxiu agrupa l’Arxiu Històric Comarcal i Municipal —fins ara al Castell del Cambrer de la plaça del Castell— i el General Administratiu, ubicat a l’antic col·legi Rubió i Ors.

El nou equipament és un edifici de nova planta amb una superfície útil total de 1.911 metres quadrats, distribuïts en planta baixa, on hi ha la zona de treball i consulta, i tres plantes més, en les quals es troben els dipòsits documentals.

L’arxiu té una capacitat per instal·lar uns 16.000 metres lineals de documentació, repartits en tretze sales de dipòsits, entre els quals hi ha un per a suports especials, com ara informàtics o fotogràfics, i un altre per a documentació de grans formats. L’equipament també disposa d’una biblioteca i una hemeroteca i d’una sala polivalent amb capacitat per a una cinquantena de persones.

L’edifici multifuncional ha estat concebut pels arquitectes Núria i Jordi Oliveres Boix, que van resultar guanyadors del concurs d’idees convocat per l’Ajuntament de Reus amb l’objectiu d’afegir singularitat a l’edifici d’equipaments. El nou equipament cultural s’estructura en planta baixa i tres pisos.

A la planta baixa s’hi disposen el conjunt d’espais d’ús públic (vestíbul, despatxos, sala de consulta, aules i sales polivalents, serveis…) així com els espais d’ús intern destinats al treball administratiu i a la recepció, tractament i classificació de la documentació rebuda. A les plantes 1, 2 i 3 s’hi disposen un conjunt de dipòsits de documentació amb una capacitat d’emmagatzematge de 16,3 quilòmetres lineals, mitjançant la instal·lació d’armaris compactes.

El nou arxiu resol definitivament la saturació que des d’uns anys ençà patien els arxius Històric i Administratiu, i cobreix les respectives necessitats de creixement a llarg termini. Un problema que ja havia obligat a dispersar aquests serveis entre diferents dependències. Alhora permetrà destinar a altres usos el Castell del Cambrer i l’antic Rubió i Ors.

Amb aquest nou equipament, s’uneixen en un sol edifici l’Arxiu Comarcal del Baix Camp i l’arxiu administratiu de l’Ajuntament de Reus. L’arxiu històric municipal de Reus ja estava integrat en el comarcal.

- L’Arxiu Comarcal del Baix Camp es va crear el 1982 per mitjà d’un conveni entre la Generalitat i l’Ajuntament de Reus, amb el nom d’Arxiu Històric Comarcal de Reus. El 1986 es va inaugurar la seva primera seu a l’edifici del castell del Cambrer. El 1995 es va ampliar l’espai disponible amb l’adaptació de l’antic col·legi Rubió i Ors per a dipòsit documental de l’arxiu. Disposa de fons d’abast comarcal (el del Consell Comarcal entre altres) i gestiona fons municipals, com ara la documentació històrica de l’Ajuntament de Reus.

- L’Arxiu Municipal de Reus disposa dels fons generats o rebuts per l’Ajuntament de Reus. Avui té bàsicament una funció administrativa, és a dir, facilitar i agilitar la resolució dels tràmits administratius i possibilitar l’accés a la informació per part dels ciutadans, d’acord a la legislació vigent.

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha invertit 2.977.858 euros en la construcció i equipament del nou arxiu comarcal, mentre que l’Ajuntament de Reus va cedir el terreny on s’ha construït.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.