Notes de premsa

La Comunalitat Urbana Reus Sud i el Col·lectiu Eixarcolant inicien un projecte de prospecció etnobotànica a Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 21/07/2023
Imatge de cultius

La Comunalitat Urbana Reus Sud, el projecte de foment de l’economia social, solidària i del cooperativisme que incideix en l’àrea sud de la ciutat, en col·laboració amb el Col·lectiu Eixarcolant inicien un projecte de prospecció etnobotànica a Reus per preservar i revaloritzar els coneixements sobre la biodiversitat cultivada local i fomentar la recuperació de les varietats agrícoles tradicionals i de les plantes silvestres comestibles com a eina i bé comú per impulsar canvis en el model agroalimentari del territori. Aquesta acció es treballa a través de la línia de treball de la sobirania alimentària de la Comunalitat i amb l’anhel de convertir-se en la llavor per impulsar un estudi més ampli enxarxat amb altres entitats del territori.

Les espècies i varietats tradicionals, juntament amb els coneixements associats sobre el seu cultiu, recol·lecció i consum, són eines clau pel desenvolupament de projectes d'emprenedoria agrícola local que aportin valor a l'entorn. Aquesta prospecció busca aprofitar el potencial i el valor afegit de les varietats agrícoles locals i les plantes silvestres comestibles per a la creació de llocs de treball basats en l'economia social i solidària, l'agroecologia, la resiliència dels ecosistemes i la lluita contra el canvi climàtic.

El pla d'acció de la prospecció etnobotànica consta de quatre etapes: identificació d'informants, entrevistes semiestructurades i transcripció, recollida i georeferenciació de material genètic, i conservació, multiplicació i caracterització de varietats.

La primera etapa de l'estudi es realitzarà a Reus i es preveu finalitzar a la tardor del 2023. Es buscaran 10 informants clau que conservin llavors de varietats agrícoles locals i/o plantes silvestres comestibles per a entrevistar-los i recopilar informació. Per tal d’abordar el primer pas de l’actuació cal identificar i entrevistar a les informants clau, és a dir, persones que guardin llavors de varietats agrícoles locals (amb una antiguitat de 50 anys com a mínim i, preferiblement d’horta) i/o de plantes silvestres comestibles. És per això que des de la Comunalitat es fa una crida a totes les persones interessades en el projecte i que tinguin o coneguin persones que conservin aquest tipus de llavors per tal de fer el primer contacte i poder-les entrevistar properament.

Per gestionar la recollida d’aquestes dades, es facilita aquest formulari i un correu on fer arribar propostes, dubtes o suggeriments a l’atenció de Paula: [email protected].

A través d'aquesta prospecció etnobotànica, es pretén preservar aquest patrimoni material i immaterial, així com revaloritzar aquest coneixement ancestral per a la creació d'agroecosistemes més sostenibles i resilients.

La Comunalitat Reus Sud és un projecte de foment de l’economia social, solidària i cooperativisme que incideix en l’àrea de la ciutat formada per les zones Carrilet, la Pastoreta, Mas Iglesias, Mas Abelló i els barris Fortuny, Juroca i Montserrat. S’articula a través de cinc entitats: Icaria Cooperativa (que actua com entitat coordinadora), les cooperatives Les Abelles, Llars Familiars, l’Associació Reus Refugi i l’Ajuntament de Reus. El projecte té una durada de dos anys i actua en torn als següents eixos: sobirania energètica, cultural, residencial, alimentària, econòmica i cures comunitàries.

Imatge de cultius
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.