Notes de premsa

La Fira de Circ Trapezi 2020 clou les Jornades Trapezi Pro Catalan Arts consolidant-se com a espai de debat i pensament referent del sector

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 10/07/2020
Jornades professionals Trapezi 2020 divendres

Aquest divendres al migdia ha finalitzat el “segon moment” del Trapezi 2020, amb les sessions dedicades als professionals del sector. Entre els dies 9 i 10 de juliol, les Jornades Professionals Trapezi Pro Catalan Arts han reunit programadors, distribuïdors, companyies, agents culturals, associacions i entitats d’arreu de l’estat en diferents espais de reflexió i pensament sobre el futur del sector del circ.

Les sessions dedicades a professionals que el Trapezi ha organitzat a l’edició d’enguany s’han dut a terme en un format semi-presencial que ha tingut molt bona acollida. Els debats s’han realitzat a un plató amb realització televisiva instal·lat al Centre d’Art Cal Massó de Reus, seu tradicional de les sessions de debat del Trapezi en altres edicions, i els assistents han pogut seguir i participar de les xerrades de manera telemàtica. En aquest sentit, Leandro Mendoza, director artístic de la Fira de Circ de Catalunya Trapezi, ha afirmat que “el fet de poder fer les activitats presencialment i la moderació dinàmica de les diferents activitats ens ha permès mantenir la personalitat propera del Trapezi, en una edició marcada per les difícils circumstàncies sanitàries, fet que era primordial per nosaltres. El contacte humà és la base del circ, i de les arts en viu i, en aquest sentit, hem procurat adaptar-nos a les circumstàncies mantenint aquest esperit”. A més, a partir d’aquest aprenentatge, l’organització es planteja mantenir les eines virtuals en futures edicions amb l’objectiu d’arribar a un públic més ampli i posicionar-se a nivell internacional.

D’entre les sessions realitzades aquests dies destaca el debat de sector celebrat ahir dijous a les 12h. Sota el títol “El circ a l’Estat: realitats i estratègies” el Trapezi ha reunit en aquest espai de reflexió a diferents associacions, federacions i entitats representatives del sector d’arreu de l’estat per primera vegada. La conversa, va girar entorn de les necessitats compartides, les reivindicacions comunes i els reptes de futur del circ en el moment actual en que l’èxit del sector passa per la coordinació conjunta i la creació de relacions estables amb les administracions de tots els àmbits que permetin millorar el reconeixement del circ com a sector artístic. La sessió va comptar amb representants de CIRCORED (Federación de Asociaciones de Profesionales de Circo de España), UPAAC (Unión de Profesionales Artistas y Amigos del Circo), PATEA (Artes de Calle Asociadas), AECC (Asociación de Empresas de Circo de Creación), FEFPAC (Federación Española de Formación Profesional de las Artes del Circo) i FEECSE (Federación de Escuelas de Circo Socio Educativo).

Un altre dels plats forts d’aquestes jornades ha estat la taula rodona titulada “L’eclosió de l’autoria al circ”, un debat sobre la pràctica, drets i experiències que va comptar amb la participació de l’autora i clown Pepa Plana, els directors de circ Quim Girón i Rolando San Martin, i l’advocada especialista en propietat intel·lectual Sara López Blanco. Aquestes sessions, conjuntament amb la resta de debats, xerrades, formacions i presentacions, han constituït una graella d’activitats virtuals on s’han abordat diversos àmbits de la realitat, desenvolupament i reptes del sector. En aquest sentit, el Trapezi es consolida, un  any més, com a espai de debat i pensament referent a tot l’estat, que no només aposta per la formació i visibilització de professionals, sinó que també es converteix en punt de trobada per posar en comú reflexions, inquietuds i estratègies que ajudin a millorar el reconeixement i posicionament del sector del circ al nostre país. En aquest sentit el director artístic de la Fira de Circ de Catalunya Trapezi ha expressat “un sincer agraïment a totes les entitats (associacions i federacions) que han col·laborat i han fet possible aquestes Jornades Professionals Trapezi Pro Catalan Arts”.

Alhora, en aquesta edició s’ha volgut seguir apostant per la vessant del Trapezi com a Fira mantenint el propòsit de donar visibilitat a les creacions catalanes i de la resta de l’estat que impulsi la creació, la producció i la distribució de tots els formats i disciplines. Aquesta edició, que s’ha vist afectada per la pandèmia de la covid-19 i que s’ha hagut de dividir en “tres moments”. En un “primer moment” celebrat al maig, les companyies que participaran a l’edició presencial a la tardor van presentar les seves “memòries poètiques”, un autèntic estímul creatiu. En aquest “segon moment” dedicat als professionals i que s’ha celebrat durant els dies 9 i 10 de juliol, les 11 companyies amb espectacles programats pel Trapezi en viu 2020 han pogut aprofundir en les seves propostes artístiques.

El tercer moment està previst que se celebri entre el 23 i 25 d’octubre a la capital del Baix Camp. En aquest sentit, Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, ha afirmat que “l’Ajuntament de Reus ha treballat des del compromís i conjuntament amb la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’organització de la Fira Trapezi per poder mantenir la cita anual del Circ de Catalunya de Reus, ciutat que es bolca any rere any amb la Fira, en una clara aposta per impulsar la cultura i protegir al sector professional del circ, a la creativitat, als creadors i al públic en l’escenari actual”.

En la mateixa línia, Miquel Curanta, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, ha comentat que “valorem molt positivament l’esforç fet per la Fira Trapezi per seguir oferint un espai de relació i de reflexió per als i les professionals del món del circ de Catalunya i Internacionals. La fórmula mixta de fer unes Jornades Trapezi Pro Catalan Arts semipresencials ha demostrat ser un èxit, amb una bona capacitat d’atreure professionals i de crear sinèrgies entre elles, i segurament marca`ra un camí cap a un futur igual de reeixit i més sostenible. D’altra banda, vull destacar que la inclusió –per primer cop– de la marca Catalan Arts en la denominació de totes les activitats pro de Trapezi reflecteix el compromís del Departament de Cultura, i de la institució que dirigeixo, amb aquest mercat estratègic amb una forta vocació internacional”.

Jornades professionals Trapezi 2020 divendres
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.