Notes de premsa

La Fundació Espigoladors aporta més de trenta mil quilos de fruita i verdura al Programa de Gestió Alimentària

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 24/02/2021
Foto de la roda de premsa

La nova línia de col·laboració de la Regidoria de Benestar Social, que lidera el Programa de Gestió Alimentària de Reus, amb la Fundació Espigoladors, una empresa social que treballa per l'aprofitament alimentari, s’ha consolidat al llarg del 2020. Així, de maig a desembre es van fer 36 espigolades, que van comptar amb la participació de 268 persones voluntàries i que van aportar 30.306 quilos de fruita i verdura d’agricultura ecològica valorats en 23.816 euros. Un menjar fresc que ha format part dels lots d'aliments repartits per la Xarxa de Distribució d'Aliments i de les carmanyoles repartides pel Menjador Social de Reus destinats a les famílies de la ciutat en situació de vulnerabilitat. El cost d’aquesta col·laboració per a la Regidoria de Benestar Social ha estat de 10.000 euros més IVA, és a dir, 12.100 euros. Aquesta col·laboració continua vigent i pel que fa a aquest any, fins ara 77 persones han participat en 6 espigolades que han aportat 8.415 quilos de fruita i verdura d’agricultura ecològica. La pròxima espigolada serà de col i està prevista per demà, dijous 25 de febrer.

La majoria d'espigolades s'han fet en els terrenys que la cooperativa d'Artesa de Segre té a cambrils. A més, aquesta iniciativa ha comptat amb la col·laboració del Taller Baix Camp com a responsable de la recollida, el triatge i la distribució dels aliments recuperats del Programa de Gestió Alimentària de Reus.

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, valora de manera positiva aquest primer any de col·laboració: "La Fundació Espigoladors ens ha ajudat molt en moments d’emergència alimentària i social amb motiu de la pandèmia. D’una banda, ens ha aportat productes ecològics recuperats i d’altra banda, persones voluntàries, algunes joves en situació de vulnerabilitat, han pogut participar en les espigolades. A més, els destinataris dels aliments recollits, han estat famílies necessitades d’ajuda alimentària".

Dades detallades 

Producte

Pes

Valor

Bleda

250 kg

150 €

Bròcoli

1.540 kg

2.695 €

Carbassa

8.801 kg

8.801 €

Carbassó

2.367 kg

1.184 €

Ceba

140 kg

119 €

Enciam

1.170 kg

468 €

Espinac

100 kg

65 €

Fonoll

450 kg

293 €

Meló

2.305 kg

1.383 €

Bajoca

830 kg

2.905 €

Moniato

2.100 kg

945 €

Pastanaga

2.908 kg

1.333 €

Patata

6.775 kg

3.049 €

Pebrot

370 kg

278 €

Tomàquet

200 kg

150

Total

30.306 kg

*23.816 €

*Preu de referència del producte a Mercabarna el mateix dia de l'espigolada.

Integració social i voluntariat
Aquesta col·laboració entre la Regidoria de Benestar Social i la Fundació Espigoladors més enllà de l’àmbit de la gestió alimentària, també té incidència en l’àmbit de la dinamització comunitària i la cohesió Social.

En total, durant l’any 2020, 268 persones voluntàries van participar en les espigolades, de les quals algunes han espigolat més d’un cop.

A més, des del 22 d’octubre, 15 joves que formen part del projecte «Dinamitzadors/res cívics/ques per a l’emancipació juvenil», inclòs en el contracte programa de la Generalitat, van participar, cada setmana, en les espigolades.

L’Ajuntament també va aportar a les espigolades persones que s’havien registrat per fer de voluntàries durant la situació d’emergència social i sanitària.

Com participar en les espigolades
Enguany, s’estan fent una o dues espigolades per setmana. Les persones que vulguin participar-hi es poden inscriure a través d’aquest enllaç i han de complir els requisits següents, d’acord amb les mesures vigents per la COVID-19 aprovades pel Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT):

  • Cal disposar de vehicle privat per arribar de manera autònoma al camp.

  • Cal portar una mascareta.

  • Cal portar guants de treball, si és possible.

  • En tot moment, cal mantenir la distància de seguretat de dos metres.

  • Els grups han de ser reduïts, de màxim 10 persones.

  • Espigoladors ofereix material (peto i guants) prèviament rentat a 60 graus.

  • Cada persona ha de portar la seva pròpia ampolla d'aigua i l’esmorzar.

  • Espigoladors facilita un certificat acreditatiu a cada participant per poder circular.

Fundació Espigoladors
La Fundació Espigoladors és una empresa social que des del 2014 treballa per l'aprofitament alimentari d'una manera transformadora, inclusiva, innovadora, participativa i sostenible.

L'activitat que els dóna nom i que esdevé el punt de partida del seu projecte és l'activitat d'espigolar. Aquesta pràctica consisteix en la recollida, en conveni amb pagesos i pageses locals i persones voluntàries, de fruites i verdures que són descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques.

Foto de la roda de premsa
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.