Notes de premsa

La XV Fira de l’Oli Nou arriba el 18 i 19 de novembre a la plaça de la Llibertat

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Presentació de la XV Fira de l'Oli

aça de la Llibertat acull els dies 18 i 19 de novembre la XV Fira de l’Oli de Siurana: «La festa de l’oli nou», que està organitzada pel Patronat Municipal de Turisme i Comerç de Reus, el Consell Regulador de la DOP Siurana i la Unió Agrària Cooperativa de Reus. Un dels objectius principals d’aquesta mostra és la promoció d’aquest producte d’alta qualitat nutricional i gastronòmica, així com el posicionament de la ciutat de Reus com la capital de l’oli de Siurana.

A banda d’aquestes dues finalitats, la Fira també busca la col·laboració amb els municipis del territori per a la dinamització del sector de l’oli. A més, la mostra s’ha convertit en una activitat d’interès turístic, que atreu visitants a la ciutat, amb els conseqüents beneficis per als sectors del comerç i la restauració.

Després de 14 edicions, la fira està plenament consolidada i ha contribuït a la promoció d’aquest producte, que s’ha posicionat com un element gastronòmic d’excel·lent qualitat. La voluntat dels organitzadors és mantenir el mateix model de festa tradicional de les passades edicions, un esquema que funciona i que cada any atreu un gran nombre de visitants, i introduir algunes novetats per potenciar aquest certamen.

En aquesta edició es comptarà amb la participació de vint-i-vuit expositors, entre les principals cooperatives i molins productors de la DOP i les entitats relacionades amb la promoció de l’oli, com el Centre de Desenvolupament de l’Oli de Reus, el Panell de Tast Oficial d’olis verges d’oliva de Catalunya i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, i altres expositors relacionats amb la Fira, com és el cas del Gremi de Forners de Reus i comarca.

Reus és el primer lloc on anualment les cooperatives presenten de forma conjunta l’oli nou DOP Siurana de la campanya. Els assistents poden així tastar i comprar les diferents varietats d’oli Siurana nou. La Fira també presenta una vessant lúdica, festiva i participativa dirigida a tots els públics, i al llarg del dia i mig que dura, es realitzaran diferents actes d’animació i un esmorzar degustació popular.

Cal destacar que aquest bon nivell de participació de les cooperatives de la DOP Siurana, en l’època en que tenen més feina, permet presentar al públic assistent una gran diversitat de varietats d’aquest producte de qualitat. Any rera any, un nombre cada vegada més important de visitants d’arreu de Catalunya (l’any passat un 25% procedien de fora de Reus) s’apropen a la Fira per degustar aquest producte de gran qualitat.

En el marc de la Fira es realitzen algunes activitats paral·leles, com els tasts d’oli comentats i les visites guiades a l’exposició «L’elixir daurat», realitzades pel Centre de Desenvolupament de l’Oli de Reus, i la Jornada tècnica que organitza el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, a Cal Massó, que aquest any tractarà els beneficis nutricionals i de salut de l’oli.

És important destacar que a cada edició, la Fira de l’oli Siurana compta amb més entitats implicades. Destaca particularment la participació de la Unió de Botiguers de Reus, que col·labora activament en la divulgació de la Fira. Uns 200 associats decoren expressament els seus establiments seguint la temàtica de la Fira de l’Oli i obsequien als seus clients amb invitacions per a l’esmorzar del dissabte al matí. Aquest any, a la llista de col·laboradors s’afegeix també el Mercat Central i el del Carrilet, que han volgut participar en aquest certamen amb els vals de compra per als compradors dels d’oli.

La DOP Siurana
Actualment, la Denominació d’Origen Protegida Siurana està formada per 42 molins d’oli que aglutinen seixanta-dues cooperatives de set comarques de la demarcació (Baix Camp, Alt Camp, Priorat, Ribera d’Ebre, Tarragonès, Conca de Barberà i Baix Penedès). Olis de Catalunya i Unió Agrària Cooperativa, a Reus, són empreses envasadores i exportadores d’aquest producte. La Fira que es realitza a Reus té com a principals objectius divulgar el coneixement de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana i presentar l’oli nou de la temporada, que es pot degustar i adquirir durant aquell cap de setmana.

L’oli Siurana es caracteritza pel seu excel·lent gust fruitat, la seva baixa acidesa (màxim de 0’5º) i perquè es produeix amb un mínim del 90% d’olives arbequines.

Principals novetats
Enguany, cal destacar que amb l’objectiu de fomentar el consum d’oli, la Fira de l’Oli Siurana premiarà els seus compradors. Per la compra de 5 litres d’oli verge extra nou (una garrafa de 5 litres o 5 litres en botelles, en un mateix expositor) hi haurà premi segur. Tots els compradors rebran una butlleta on constarà el premi amb el que han estat guardonats per la seva compra. Els premis seran garrafes i botelles d’oli, pans artesans, vals de compra per als Mercats Central i del Carrilet de Reus, menús als restaurants de Reus participants a la Mostra Gastronòmica d’Oli Siurana, visites guiades al Modernisme de Reus i entrades al Gaudí Centre

Per altra banda, per primera vegada, la Fira acollirà exhibicions i tallers de dos oficis tradicionals relacionats amb el món de l’oli: els terrissers, i el treball de la palma per a fer cistells. El divendres a la tarda tindrà lloc l’activitat de terrisser, que anirà a càrrec de dos artesans de Miravet, i el dissabte durant tot el dia, l’Associació d’artesans de la llata de Rasquera realitzarà la demostració del treball de la palma per fer cistells.

Una de les altres novetats és que el Gremi de Forners de Reus i Comarca, que l’any passat va col·laborar per primera vegada a la Fira, tindrà una presència més destacada. Aquest any aquest col·lectiu participarà com a expositor i recuperarà el «pa de Reus», un pa artesanal que s’elaborava fa molts anys a la ciutat. Els visitants del certamen el podran adquirir a l’estand que el Gremi tindrà a la Fira.

Esmorzar degustació
L’acte més popular de la Mostra es realitza el dissabte al matí, a partir de les 10:00 h, en que té lloc la «Festa de l’oli nou», que consisteix en un esmorzar degustació de l’oli nou per a tots els assistents.

A les passades edicions es van servir al voltant de 3.000 racions. Com ja és tradicional, l’establiment Casa Borrull de Reus serà l’encarregat d’elaborar la llonganissa especial que es servirà únicament en aquest esmorzar popular, i que aquest any serà de «postre de músic». A l’esmorzar es servirà el pa de Reus amb tomacons, embotit de cal Borrull, oli nou, avellanes i coca. Els assistents a l’esmorzar podran tastar l’oli nou Siurana de la temporada i gaudir d’un bon esmorzar, tot acompanyat amb una actuació musical del grup d’havaneres Balandra.

5a Mostra gastronòmica de l’Oli de Siurana: tastar l’oli als restaurants
Des de Reus Turisme, amb l’objectiu de potenciar i promocionar el sector de la restauració de la ciutat i responent a l’interès de la DOP Siurana i de la Unió Corporació Alimentària de Reus de que aquest sector també participi a la Fira, s’organitza la 5a Mostra Gastronòmica de l’Oli Siurana.

En aquesta ocasió són 21 els restaurants de la ciutat de Reus que participen en aquesta Mostra gastronòmica. Els dies al voltant de la Fira, del 18 al 30 de novembre, i amb l’objectiu de col·laborar en la promoció de l’oli verge extra Siurana entre els consumidors, aquests establiments inclouran a les seves cartes un plat especial elaborat amb oli nou de Siurana. Les propostes que presenten els restaurants són molt variades, des de propostes de cuina tradicional fins a iniciatives culinàries més sofisticades. D’altra banda, a les taules d’aquests restaurants també es podrà trobar l’oli Siurana nou.

Restaurants de Reus participants a la 5a Mostra Gastronòmica: Arrels, Benjis, Cafè de Reus, Cal Ganxet, Casa Coder, El Celler del Padrí, El Círcol, Florida, Gaudir, La Ferretería, La Glorieta del Castell, La Presó, L’Estel, Lizarran, Lo Bon profit, Masia Crusells, Peixateries.8, Restaurant NH Ciutat de Reus, Vermuts Rofes, Reus Fusió.

Programa
La mostra estarà oberta divendres 18 de novembre de 16:00 h a 21:00 h, i dissabte 19 de novembre de les 10:00 h a les 14:00 h i de les 17:00 a les 21:00 h. El programa de la Fira és el següent:

Divendres, 18 de novembre:

  • 16:00 h: Obertura de la Mostra
  • 17:00 h: Inauguració de la Mostra, a càrrec del Molt Il·lustre Alcalde de Reus, Carles Pellicer Punyed i de l’Honorable Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Rural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí i Aixut.
  • 21:00 h: Tancament de la Mostra.

Dissabte, 19 de novembre

  • 10:00 h: Obertura de la Mostra
  • A partir de les 10:00 h: Esmorzar degustació de l’oli d’oliva verge extra nou DOP Siurana.
  • 11:00 h: Actuació musical a càrrec del grup d’havaneres «Balandra».
  • 14:00 h: Tancament de la Mostra
  • 17:00 h: Obertura de la Mostra.
  • 21:00 h: Tancament de la Mostra.
Presentació de la XV Fira de l'Oli
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.