Notes de premsa

L’Ajuntament transforma els patis de les escoles bressol municipals en jardins educatius

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 19/07/2018
Foto de la roda de premsa
Foto de la roda de premsa amb les directores de les escoles bressol municipals
Foto de la roda de premsa amb les directores de les escoles bressol municipals
Cartell del projecte de l'EBM La Ginesta
Cartell del projecte de l'EBM La Ginesta

L’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística i els serveis municipals d’Arquitectura i de Jardineria, intervindrà en totes les escoles bressol de la xarxa municipal per transformar els patis dels equipaments en un recurs educatiu més dels propis centres. El projecte reinventa la idea tradicional de pati d’escola, i posa en valor el seu potencial com a espais pedagògics de joc, d’experiència i d’aprenentatge, pensats per al desenvolupament dels infants.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, afirma que “Reus no és aliè a aquesta reflexió pedagògica; i el Govern de Reus està compromès amb la voluntat d’oferir a la ciutadania uns serveis innovadors i de qualitat, també en l’àmbit de l’educació de 0 a 3 anys. El projecte que impulsem respon a aquesta reflexió i a aquest compromís”.

Actualment, la regidoria ja disposa del pla director del projecte, denominat Jardins educatius de les escoles bressol municipals. El document defineix les actuacions que es realitzaran a cada centre per tal que els infants puguin trobar-hi diferents possibilitats de joc, de descoberta, de mobilitat, d’amagatall, de tranquil·litat, etc. La idea general és aprofitar els elements naturals dels patis, relacionar-los amb la resta d’elements, i integrar-los amb el paisatge i l’entorn, d’acord al projecte educatiu dels centres.

En aquest sentit, el projecte enllaça amb el canvi de model pedagògic que està implantant en els darrers anys la xarxa municipal d’escoles bressol dins les aules, i que promou la lliure circulació dels infants pels diferents espais de l’equipament per fomentar la seva autonomia i llibertat d’actuació, per tal de promoure el seu desenvolupament evolutiu.

La concepció pedagògica dels jardins educatius va des del tipus de paviment, als accessos, les tanques perimetrals, els coberts, els elements naturals i el mobiliari. En relació als elements de joc, es diferencia entre els elements lúdics de joc pròpiament dits (tobogans, estructures, jocs pintats...), elements de joc naturals (arbres, jardineria, etc... per ser propiciadors de joc), i elements arquitectònics que poden facilitar o enriquir el joc (escales, porxos, desnivells, etc...).

La proposta ja s’ha treballat amb les direccions dels centres, amb la voluntat d’implicar les comunitats educatives —infants, mestres, famílies i Ajuntament— en l’execució del projecte.

Propostes d’intervenció
El document, encarregat per l’Ajuntament a l’arquitecte Lluís Salat, incorpora fitxes amb les propostes pedagògiques i les intervencions a realitzar en cada una de les sis escoles bressol municipal. El pla director calcula una aproximació econòmica del conjunt de les accions, de 135.000 euros. Actualment s’estan elaborant els projectes específics per a cada una de les escoles.

EBM La Ginesta
La proposta pedagògica té com a objectiu afavorir el joc lliure de l’infant, facilitant que decideixi per ell mateix amb quin material vol jugar, utilitzant la seva creativitat, imaginació, destresa, força... La proposta d’intervenció augmenta les zones d’ombra amb diferents pèrgoles, i naturalitza l’espai amb un perímetre verd, nou arbrat, la millora de l’hort, i nous elements de joc: panells musicals, taula d’experimentació, camí sensorial, elements de joc simbòlic, entre altres.

EBM L’Olivera
L’escola ja està molt adaptada als criteris de jardins educatius. La proposta d’intervenció reforça elements per avançar en l’objectiu pedagògic d’afavorir el creixement integral dels infants a partir de la seva interacció amb la natura. Així, es reforçaran els elements verds i naturals, i els espais d’ombra i de joc. Es projecta un caminet amb diferents textures, un sorral de còdols, passeres de pedres i troncs a diferents nivells, amagatalls i túnels vegetals, una caseta de fusta, entre altres elements.

EBM El Lligabosc
El projecte pedagògic defineix un jardí ric en aventures, reptes i experiències que variï al llarg de l’any. Per fer-ho, caldrà ampliar el pati amb una pineda limítrof, actualment en desús. Aquest espai caldrà condicionar-lo i naturalitzar-lo; i es crearà una terrasseta per al joc simbòlic. Entre altres intervencions, es col·locarà una pèrgola sobre el sorral; i es naturalitzarà el perímetre sud-est de l’escola.

EBM El Marfull
L’escola disposa de quatre patis interiors i un cinquè exterior de majors dimensions. La proposta busca millorar les relacions interior-exterior per donar continuïtat als patis del model pedagògic de les aules. Es plantegen renovacions puntuals a cada espai amb la renovació de paviments, creació d’espais d’ombra i renovació d’estructures de fusta. S’instal·laran nous jocs de psicomotricitat, taules pel joc simbòlic, i jardineres, entre altres elements.

EBM El Margalló
L’escola disposa d’un pati de dimensions reduïda. La proposta d’intervenció planteja fer ús d’espai del jardí de Mas Juroca, seu del Centre Cívic Migjorn, per ampliar la zona de joc. Entre altres elements, es modificarà la tanca perimetral, es crearan desnivells i pendents, s’habilitarà una zona de relax i s’afegiran zones d’obra, una font d’aigua i elements de joc simbòlic.

EBM Montsant
El projecte pedagògic es basa en l’autonomia i la llibertat d’actuació de l’infant per millorar el seu desenvolupament evolutiu. La proposta crea itineraris amb troncs, amb desnivells i equilibris, un circuït d’aigua, espais de relax amb gespa artificial i coixins, espais per al joc simbòlic, d’amagatall, d’experimentació, i espais de terra amb diferents textures, entre altres elements.

Foto de la roda de premsa
Foto de la roda de premsa amb les directores de les escoles bressol municipals
Foto de la roda de premsa amb les directores de les escoles bressol municipals
Cartell del projecte de l'EBM La Ginesta
Cartell del projecte de l'EBM La Ginesta

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.