Notes de premsa

L’Arxiu Municipal rep la donació del fons d’Isidre Fonts Masdeu amb documentació personal i la de la creació de la llibreria Gaudí

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 21/02/2023
Imatge històrica de l'aparador de la Llibreria Gaudí
Invitació donació fons llibreria Gaudí a l'Arxiu

Aquest dijous dia 23 de febrer, a  les 18:30 h, tindrà lloc a l’Arxiu Municipal de Reus l’acte de donació del fons d’Isidre Fonts Masdeu (1931). El fons inclou documentació que fa referència a la seva activitat personal, sobretot en la vessant d’activista social i cultural a Reus, però també a la Selva del Camp i en altres poblacions.

Hi destaca especialment tot el conjunt documental format a partir de la creació de la Llibreria Gaudí, nascuda l’any 1965 en un context general – la Catalunya de la dècada de 1960- de voluntat de redreçar del país a partir de la llengua, els llibres I la música.

En el seu origen, la Llibreria esdevindrà establiment de referència quant a la cultura comarcal. S’hi vendran llibres, discos, joguines i revistes, però a més esdevé lloc de trobada de militants antifranquistes. A conseqüència d’aquest fet la llibreria sovint serà objecte de vigilància, amb diversos registres per part de la policia.

Tota aquesta activitat es mostra reflectida en la documentació que ingressa a l’Arxiu Municipal de Reus. Des de les comandes de llibres a les principals editorials del moment, de discos, joguines fins a actes del registres policials passant  per documents notarials de la creació de la mateixa llibreria.

Un fons extraordinàriament ric per conèixer l’activitat de reivindicació cultural i social a la ciutat de Reus, comarca i part del país durant les quasi dues dècades prèvies a la democràcia. Però especialment important i significatiu a nivell documental, pel fet que suposa una entrada de documentació particular d’un període (1960-1975) i d’un àmbit (sobretot del moviment editorial) fins ara poc representats dins del fons municipal.

Després de l’acte de donació, i amb la voluntat de contextualitzar la trajectòria de la llibreria Gaudí i de l’Isidre Fonts Masdeu en els anys del franquisme , Salvador Palomar pronunciarà la conferència “Llibres, cultura I antifranquisme. Ca l’Isidre, 1965-1975”.

Del 23 de febrer al 2 de març, al vestíbul de l’Arxiu es podrà visitar la mostra documental sobre els fons.

L’activitat s’inclou dins del cicle sobre memòria històrica que acompanya l’exposició “Després de la guerra. La vida quotidiana sota el franquisme” que es pot visitar al museu Salvador Vilaseca de Reus.

Imatge històrica de l'aparador de la Llibreria Gaudí
Invitació donació fons llibreria Gaudí a l'Arxiu

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.