Notes de premsa

L'Arxiu presenta el segon volum d'«Episodis del moviment obrer als Països Catalans»

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 11/06/2019
Cartell de l'acte

L'Arxiu Municipal de Reus i l'Arxiu Comarcal del Baix Camp organitzen aquest dijous 13 de juny a les 19:00h, la presentació del segon volum d'«Episodis del moviment obrer als Països Catalans», una obra col·lectiva escrita per diferents historiadors del país, i publicada per Edicions del 1979.

El llibre recull alguns dels capítols més rellevants de la trajectòria política i social del moviment obrer als Països Catalans en els anys de la Segona República (1931-1939), com ara les vagues portuàries a Barcelona, l'alçament miner de Fígols, les insurreccions anarquistes 1933, Fets d'Octubre 1934, la derrota cop d'estat de juliol de 1936 i l'impuls de les milícies populars i col·lectivitzacions en plena Guerra Civil.

L'acte serà presentat per David Vidal, exregidor de l'Ajuntament de Reus; i comptarà amb la presència de Joan Navais, autor del capítol «La gimnàstica revolucionària roja i negra. Les insurreccions anarquistes de 1933»

Segons explica en el pròleg Pelai Pagès, historiador i professor d'història contemporània a la UB: «Al nostre país i arreu, els episodis del moviment obrer català que han generat més interès són, sense cap mena de dubte, els del període comprés entre els anys 1931 i 1939, que excepte a la Catalunya Nord correspon a la Segona República i la Guerra Civil. L’enderrocament d’una monarquia decimonònica, la proclamació d’una república democràtica en un context marcat per l’aparició de règims autoritaris, el moviment llibertari més fort, combatiu i organitzat de l'època i, sobretot, la profunda revolució proletària que es desenvolupà en plena Guerra Civil han despertat l’atenció de diverses generacions de lectors i continuen sent un referent bàsic de l'esquerra actual.

Durant el període republicà esclataren vagues d’obrers i camperols arreu dels Països Catalans i les insurreccions proletàries foren freqüents; durant la Guerra Civil, als territoris on el cop d’estat va ser derrotat els sindicats i partits obreristes transformaren radicalment l’organització econòmica, política i social.

És en aquest context —enormement complex— que cal interpretar els articles d’aquest volum, coordinat per Marc Santasusana. Que la utopia semblava que podia convertir-se en realitat no era una quimera més o menys voluntarista, sinó que responia a unes lluites que, certament, venien de molt lluny, i es van intensificar encara més quan la revolució va passar al primer punt de l’ordre del dia.»

Cartell de l'acte
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.