Notes de premsa

Març Marçot a les Biblioteques Municipals

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 4/03/2021
Presentació del programa Març Marçot

Les Biblioteques Municipals de Reus promouen la celebració el Dia Mundial de la Poesia amb una programació extensa al llarg de tot el mes de març amb l’objectiu de fomentar la presència de la poesia a la ciutat.

Tal com ha explicat el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, “és una de les accions literàries que forma part de la programació estable de la Regidoria de Cultura que, a més és transversal, i que demostra una vegada més que a Reus la Cultura no s’atura”.

La programació prevista en el marc del cicle batejat com a “Març Marçot poesia per tot” promou la implicació d’una gran diversitat de serveis públics i també de diverses entitats culturals per tal d’arribar al màxim de sectors de població. Implica tant les poetesses i poetes locals  amb obra publicada, com totes les persones afeccionades a la lectura i escriptura de la poesia.

Una de les activitats principals serà la presentació virtual, amb la presència de l'autor, del darrer poemari "Assagets" d'Enric Casasses, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2020, prevista per al dia 18 de març, a les 18:00 h. En general, la programació realitza descentralitzadament en ubicacions ben diverses i també en format virtual per tal de garantir les mesures sanitàries.

L’edició d’enguany inclou:

1. Accions participatives, elaborades a partir d’un treball en xarxa

 • Divendres 5 de març, a partir de les 11:00 h, vuit poetesses del Baix Camp expliquen per què escriuen. Breus documents d'àudio. Xarxes ReusCultura.
 • Diumenge 21 de març. Dia Mundial de la Poesia. Durant tot el dia, Acció ALTA VEU de les Biblioteques Municipals de Reus. Cadena telefònica de lectura de poemes. Trucades a l’hospital,  residències, altres institucions i persones particulars. Amb la col·laboració del CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura i Òmnium Cultural Baix Camp i els Casals de la Gent Gran
 • Dilluns 22 de març, a partir de les 11:00 h, publicació del projecte «Reus mapa poètic», a càrrec de diversos centres educatius del Baix Camp participants del Seminari de Biblioteca Escolar. Web biblioteques.reus.cat
 • Dimecres 24 de març, a les 18:00 h, «De collita pròpia», recital de poemes a càrrec dels Casals de Gent Gran de Reus. Una trobada virtual de lectura de poemes propis o escollits pels assistents oberta a tothom i amb la participació de les poetesses i poetes locals i el músic Enric Sanz que amenitzarà la sessió. L’acte inclou la lectura conjunta del poema commemoratiu del DMP que promou el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’acompanyament musical del grup de guitarres del Conservatori de música de la Diputació de Tarragona

2. Accions creatives

 • Acció poètica a les xarxes, a càrrec de Núvol Blanc Comunicació. Bases a la web biblioteques.reus.cat.
 • Les BMR s’omplen de poemes escrits per dones al llarg de la història de la literatura universal. Quin t’agrada més? Comparteix-ho a les xarxes socials amb l’etiqueta #MarçMarçot

3. Accions pròpies de les BMR redissenyades per a l’ocasió

 • Repartiment de la bossa «A l’inrevés» a  totes les usuàries i usuaris que facin préstec de  llibres de poesia a les BMR.
 • Dilluns 8 de març. Dia de la Dona. A partir de les 11:00 h, publicació de les recomanacions bibliogràfiques   "Dones i poetes",  una selecció d'obres de diferents cultures, generacions i èpoques.  Web biblioteques.reus.cat.
 • Dimarts 9, 16 i 23 de març, a les 9 h, Acció ALTA VEU de les Biblioteques Municipals de Reus. La dona en la literatura, un dels tallers del programa «Llegir i pensar» adreçat als alumnes dels instituts per fomentar la lectura, a càrrec de Santi Jiménez. Institut Roseta Mauri, Institut Josep Tapiró i Institut Baix Camp.
 • Divendres 12, dimecres 17, dilluns 22 i dimarts 23, de març, a les 17.30 h, clubs de lectura infantils de les BMR. Per celebrar el Dia Mundial de la Poesia, totes les sessions del mes versaran sobre llibres de poesia.

4. Accions commemoratives

 • Exposició de l’obra poètica de Pere Anguera, acompanyada de l’enregistrament de l’acció «Homenatge a Pere Anguera sobre escultura de Salvador Juanpere» de Magda Borrull, a la Biblioteca Pere Anguera.
 • Dissabte 20 de març, a les 12:00 h, acte institucional del Dia Mundial de la Poesia amb «Al cor d’una rosa de fulles moixes», proposta escènica sobre textos de Gabriel Ferrater, a càrrec de la Gata Borda i amb el suport de la Fundació Privada Reddis. Jardins de la Casa Rull
 • Dilluns 22 de març, a les 19:00 h, lectura de poemes en commemoració del Dia Mundial de la Poesia (amb la col·laboració de Safareig Poètic). També es podrà seguir en línia a través del canal de youtube del Centre. Sala Emili Argilaga del Centre de Lectura.
 • Divendres 26 de març. A les 12h Presentació de l’exposició itinerant de Gabriel Ferrater, elaborada per la Regidoria de Cultura i l’Associació Gosar Poder, a la comunitat educativa de l’Institut Gabriel Ferrater.
Presentació del programa Març Marçot
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.