Notes de premsa

Presentació de la Guia d'atenció i prevenció de la mutilació genital femenina

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 18/03/2021
Presentació telemàtica de la guia d'atenció i prevenció de la mutilació genital femenina

Unes vint-i-cinc persones han participat en la presentació telemàtica de la guia d'atenció i prevenció de la mutilació genital femenina aquest dijous 18 de març. Es tracta d'una eina interna de treball elaborada perla Regidoria de Benestar Social a partir del treball conjunt amb professionals d'altres regidories de l'Ajuntament i d'altres serveis i institucions de la ciutat de l'àmbit sanitari i educatiu que formen part del grup de treball de Taula local d'infància sobre la prevenció de la mutilació genital femenina.

La Taula local d'infància, impulsada per la Regidoria de Benestar Social, està formada també per professionals d'altres regidories de l'Ajuntament de Reus, de la Guàrdia Urbana, dels Mossos d'Esquadra i d'entitats socials de la ciutat que treballen amb l'objectiu de millorar el benestar de la infància a partir de la detecció i la intervenció davant possibles situacions de risc o de desemparament.

En aquest marc, aquesta guia d'actuació i prevenció de la mutilació genital femenina s'adreça als i a les professionals que treballen amb la infància a la ciutat i és fruit d'un treball coordinat i transversal per elaborar i recollir els protocols específics.

A partir d'aquest treball, la guia estableix un marc general d'actuació entre les diferents organitzacions i entitats participants en aquest grup mitjançant la coordinació, la transversalitat i el treball en xarxa. L'objectiu immediat és donar una resposta clara i ràpida a la necessitat de reconèixer i saber com actuar davant de casos de mutilació genital femenina i treballar en la prevenció d'aquesta pràctica, per tal d'aconseguir, a llarg termini, erradicar la mutilació genital femenina a la ciutat.

D'acord amb aquest objectiu general, el document consta de deu parts interrelacionades: introducció, tipus de mutilacions genitals femenines, origen d'aquesta pràctica, els països on es practica, marc jurídic, prevenció, indicadors de risc, consells generals, protocols, Taula Local de Prevenció de la mutilació genital femenina i telèfons i adreces d'interès.

Es tracta de proporcionar un suport de treball a les i als professionals dels Serveis Socials de Reus i d'altres serveis que treballen amb la infància, per tal de poder acollir i tractar amb cura i professionalitat a dones que han patit mutilació genital. La finalitat és establir una relació de confiança amb aquestes dones i el seu entorn, un primer pas perquè puguin adquirir una consciència diferent del seu cos i del seu benestar i iniciar un diàleg destinat a impedir que les seves filles puguin ser víctimes del manteniment d’aquesta pràctica.

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, explica la importància d'aquesta guia: "és una eina de treball que se sustenta en un rebuig ferm i decidit a qualsevol legitimació de les tradicions culturals que entren en conflicte amb els principis i valors que sustenten la Declaració dels Drets Humans, la dignitat de les persones, l'exercici de les llibertats fonamentals de les dones i la protecció de la infància".

Presentació telemàtica de la guia d'atenció i prevenció de la mutilació genital femenina

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.