Notes de premsa

Protocol contra les agressions sexistes a les festes populars

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 31/05/2017
Foto de la roda de premsa

La regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, a través dels departaments de Joventut i de Polítiques per la Igualtat, ha elaborat el Protocol contra les agressions sexistes a les festes populars. El document vol ser una eina tant de sensibilització com de resposta davant una situació sexista i discriminatòria, rebutjant aquestes situacions i atorgant a la comunitat la seva responsabilitat

El protocol és fruit de la col·laboració amb el col·lectiu Despertem el feminisme, amb qui l’Ajuntament va començar a treballar el 2016 per promoure una ciutat més igualitària, lliure d’actituds sexistes i discriminatòries, sobretot basant-nos en els contextos de festes i d’oci nocturn. El document és, alhora, una demanda que havien fet els i les joves del Consell de Joves de Secundària del curs 2014-2015. La redacció del protocol ha comptat també amb la implicació d’altres entitats de la ciutat: Coordinadora d’Esplai i Escoltes de Reus, Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, H2O, Arsufesta i la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència juntament amb la Regidoria de Cultura, l’IMAC, la Guàrdia Urbana, la Regidoria de Salut i el SIAD de l’Ajuntament de Reus.

D’aquest treball col·laboratiu en va sortir el lema «Reus lliure d’actituds sexistes i discriminatòries» i la campanya preventiva per la Festa Major de Sant Pere «Estimo com vull i qui vull, si dic sí, triem on; si dic no, bona nit!».

El document s’obre a l’adhesió de les entitats vinculades amb les festes populars. En aquest sentit, planteja la creació d’espais on poder atendre d’una possible agressió i/o discriminació en un entorn de festa popular. Aquest Punt Violeta, com s’anomenen, haurà d’estar degudament senyalitzat, i les persones que en siguis responsables caldrà que estiguis degudament formades en relació al protocol.

El protocol fixa pautes sobre com actuar davant un possible cas d’assetjament, tant en relació a la persona assetjadora com a l’assetjada, i descriu itineraris d’atenció en funció de si qui agredeix té una actitud dialogant o no; o de si l’altra part és conscient o no de l’assejtament.

Si la conducta observada va més enllà de l’assetjament i pot ser considerada agressió cal que els responsables de l’espai es posin en contacte directament amb el 112 o la Guàrdia Urbana 092.

Així mateix, el document descriu les recomanacions següents:

 • Procurar l’apoderament de les persones agredides.
 • Una agressió sexista és un abús de poder; no és un conflicte i/o un malentès.
 • Absolutament res justifica una agressió. 
 • Una agressió és una vulneració dels drets: ja sigui a un grup com a una persona individual, és cosa de tothom reaccionar i no tolerar-ho. 
 • Parlar amb la persona agressora no ha de conduir a una confrontació directa i l’aproximació cap aquesta sempre serà en parella (una persona responsable no anirà sola a parlar amb la persona agressora).
 • Respectar sempre la decisió de la persona agredida respecte a si vol donar alguna resposta o no a la conducta sexista i/o discriminatòria.

El objectius del protocol són:

 • Promoure una ciutat igualitària, lliure d’actituds sexistes i discriminatòries. 
 • Promoure que les festes tinguin un caràcter inclusiu i respectuós comptant amb una implicació col·lectiva. 
 • Generar espais de festa que siguin igualitaris i sense violència, on relacionar-se de manera segura.
 • Sensibilitzar respecte a les actituds sexistes i discriminatòries
 • Donar una resposta col·lectiva, amb corresponsabilitat davant de qualsevol agressió i/o discriminació.
 • Apoderar l’entorn, per poder actuar davant qualsevol agressió i/o discriminació.
Foto de la roda de premsa
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.