Notes de premsa

Renovació tecnològica dels aparcaments de la xarxa municipal

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 30/01/2019
Presentació nous caixers

L’empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis ha començat aquest mes de gener la renovació tecnològica de la xarxa municipal d’aparcaments amb la implantació d’un nou sistema de pagament més ràpid i fiable. Això comporta el canvi de tots els caixers automàtics per reduir el temps del procés de pagament i fer-lo més fiable amb la susbtitució dels tiquets amb banda magnètica per tiquets nous que incorporen la informació en un codi QR.

Aquesta implantació es fa de manera gradual i, durant els primers dies d’entrada en funcionament, personal de l’equip d’aparcaments serà a cada equipament per resoldre qualsevol dubte dels usuaris. L’atenció presencial es farà entre les sis del matí i les deu de la nit, tot i que es pot contactar amb el Centre de Control Central de la xarxa d’aparcaments les 24 hores i des de cada caixer o des de les màquines d’entrada i sortida de tots els pàrquings.

Aquest nou sistema de pagament més fiable i ràpid s’instal·larà durant les pròximes setmanes als vuit aparcaments de la xarxa municipal –Oques, Baluard, Llibertat, Pastoreta, Passeig Prim, Sant Ferran, Carrilet i La Fira Centre Comercial– i també s’incorporarà als aparcaments de l’Hospital i de l’Edifici Tecnoparc quan es gestionin des de Reus Mobilitat i Serveis, abans del juny d’enguany.

La inversió global és de 400.000 euros. El canvi s’està fent pàrquing a pàrquing i preveu canviar més de 30 caixers automàtics i una trentena més de màquines de control d’entrada i sortida de l’aparcament. El primer lloc on s’ha instal·lat el nou sistema és al pàrquing Passeig Prim, on fa dues setmanes que funciona sense incidents. També s’ha canviat la maquinària a Sant Ferran i Baluard i aquesta setmana també s’ha implantat al pàrquing Oques, un dels més grans i amb més rotació de vehicles de la xarxa municipal. La resta es farà progressivament fins a finals de febrer, quan tota la xarxa ja funcionarà amb el nou sistema.

En paraules del regidor i president de Reus Mobilitat i Serveis, Marc Arza: «Amb aquesta renovació tecnològica, la xarxa municipal d’aparcaments de Reus millora els estàndards de qualitat i es posiciona un cop més com un model capdavanter pel que fa a la gestió, cada cop més moderna i eficient. Una modernització que enguany s’acompanya del creixement de la xarxa amb dos nous pàrquings com són el de l’Hospital i el del Tecnoparc, que incorporaran el nostre sistema de gestió i funcionament. I hi arribem amb un increment del número d’usuaris d’un 9% i el convenciment de mantenir les tarifes econòmiques com a mesura de dinamització econòmica de la ciutat.»

Sortida més ràpida, amb barrera automàtica
L’usuari detectarà els canvis només entrar a l’aparcament, amb el nou tiquet amb codi QR que extreurà de la màquina d’entrada; també a l’hora de pagar al caixer automàtic, on no cal introduir el tiquet sinó només mostrar el codi QR i, sobretot, en el moment de sortir de l’aparcament. La sortida de vehicles dels pàrquings és més ràpida perquè un cop validat el tiquet al caixer automàtic, el lector de matrícula situat a cada carril de sortida detecta que l’usuari ja ha pagat i s’aixeca la barrera de forma automàtica quan el vehicle hi arriba, sense necessitat de posar cap tiquet a la màquina.

Els nous caixers automàtics incorporen també pantalles més grans i tàctils, la possibilitat de canviar d’idioma –català, castellà, francès o anglès– i el lector de codis QR que incorporen els nous tiquets. A partir d’ara, els vals d’una hora d’aparcament que regalen alguns comerços també substituiran la banda magnètica per un codi QR que caldrà mostrar al caixer per fer efectiu el descompte corresponent.

En el cas del Mercat Central, on els paradistes regalen una hora d’aparcament per a una compra superior a 5 euros, la mateixa oficina del mercat validarà el tiquet amb codi QR perquè quan l’usuari vagi al caixer el tiquet ja tindrà registrat el descompte d’una hora.

Els abonats, de moment, no veuran cap modificació: els nous caixers s’han adaptat per a l’ús de les targetes sense contacte amb què es fan els abonaments actualment.

Més d’1,6 milions d’usuaris el 2018: gairebé 4.500 vehicles per dia
La xarxa municipal d’aparcaments va rebre 1.637.103 usuaris durant el 2018. Aquesta xifra suposa 133.725 vehicles més i un increment del 9% respecte al 2017. La xarxa municipal d'aparcaments està integrada per 8 pàrquings subterranis amb una oferta global de 3.200 places.

                                                            2018                       2017       

Usuaris pàrquings municipals              1.637.103               1.503.378

Amb aquestes dades, la mitjana diària se situa en 4.485 vehicles, que creix més de 360 vehicles respecte l’any anterior. Si s’analitzen les dades per aparcament, tots presenten un saldo positiu a excepció del Baluard, que va estar tancat temporalment pels treballs de renovació.

Els pàrquings que més creixen són el del Carrilet –amb més de 148.500 usuaris, un 25% més– i el del Passeig Prim –amb més de 67.530 usuaris, un 18% més. El pàrquing de la Llibertat és un any més el que ha rebut més usuaris de la xarxa: prop de 490.000 durant el 2018, seguit del de La Fira Centre Comercial, amb més de 440.000 usuaris.

Un any més, el màxim diari es queda a 4 euros
Aquest 2019 s’han congelat els preus i es manté vigent un exercici més la tarifa reduïda de l'aparcament de llarga durada –amb el màxim diari de 4 euros–. També se segueix aplicant la tarifa nocturna –0,50 euros l'hora, des de les deu de la nit a les sis del matí– i continua l'aposta pel vehicle elèctric a la xarxa municipal d'aparcaments, amb la gratuïtat per recarregar els vehicles elèctrics i un descompte del 50% per aparcar.

I si el màxim diari continua a 4 euros a tots els aparcaments –Llibertat, Oques, Baluard, Prim, Pastoreta, Sant Ferran, Carrilet i La Fira Centre Comercial–, això vol dir que a partir de la 3a hora d'estada, el preu ja no pot superar els 4 euros. Amb aquestes tarifes es referma la tendència dels darrers exercicis i l’opció d’aparcar als pàrquings subterranis és més econòmica que fer-ho a les places de zona blava en superfície.

Aquest 2019 també es congelen els preus de tots els abonaments, inclòs l’abonament Resident, que per 33 euros al mes permet aparcar el vehicle entre les set del vespre i les nou del matí, i des de la una del migdia fins a les quatre de la tarda a qualsevol dels pàrquings de la xarxa municipal; els festius es pot aparcar tot el dia i, a més, l’abonament inclou una franquícia de 20 hores mensuals per aparcar fora de l’horari contractat.

Presentació nous caixers
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.