Notes de premsa

Restauració de dos Llibres del Comú que daten del segle XIV

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 19/02/2019
Imatge del lliurament dels Llibres del Comú restaurats al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, depenent de la Generalitat, ha portat a terme la restauració de dos exemplars dels Llibres del Comú, datats al segle XIV i pertanyents als fons de l’Arxiu Municipal de Reus. El regidor d’Hisenda i Recursos Generals, Joaquim Enrech, i l’arxivera municipal, Elisenda Cristià, han rebut aquest dilluns els exemplars restaurats per l’equip del taller de paper, obra gràfica i fotografia del CRBMC .

La directora del CRBMC, M. Àngels Solé, ha explicat quin ha estat el procés seguit en la restauració i la intervenció realitzada, tot indicant que s’han seguit criteris de mínima intervenció, màxima llegibilitat i reversibilitat dels materials emprats.

Els dos volums restaurats són el Llibre del Comú fet per Guillem Spuny, datat el 1359, i el Llibre del Comú fet per Arnau Duran, de l’any 1391. Es tracta de llibres manuscrits elaborats amb enquadernació amb bloc de paper artesanal i coberta de pergamí. S’utilitzaren com a llibres de registre de la comptabilitat municipal. El seu estat de conservació aconsellava una imminent restauració.

Joaquim Enrech ha agraït a la responsable del CRBMC, M. Àngels Solé, la feina realitzada i ha explicat que amb aquesta restauració es garanteix la bona conservació d’uns documents que tenen un altíssim valor històric i patrimonial.

Enrech ha afegit que l’Arxiu Municipal continua d’aquesta manera la seva línia de treball orientada a la preservació i recuperació d’alguns dels documents més significatius de la ciutat.

Aquests dos documents seran digitalitzats amb la finalitat de garantir-ne la preservació i de facilitar-ne l’accés a la ciutadania.

Imatge del lliurament dels Llibres del Comú restaurats al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.