Notes de premsa

Reus amplia el termini per donar veu a famílies en situació de dol per una mort gestacional o perinatal

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 15/09/2021
Tanatori municipal

L’Ajuntament de Reus, a través dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp; amb el col·lectiu Dol d’Estels; l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i la delegació territorial de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya impulsa un nou projecte per donar veu i suport a les famílies en dol per una mort gestacional o perinatal. En el context del 150è aniversari del Cementiri General de Reus s’està impulsant la creació d’un espai de memòria col·lectiva al recinte funerari, un llibre de registre dels nadons a l’Arxiu Municipal i un servei d’informació i acompanyament a les famílies que han sofert la pèrdua d’un fill durant l'embaràs, el part o al poc temps de néixer. Un dol molts cops silenciat i menystingut a causa del desconeixement social d'aquesta realitat, fruit del tabú que encara s’arrossega a la nostra societat, i que provoca conseqüències en el comportament, comentaris i reaccions que molt sovint afecten negativament a les mares i pares que passen per aquesta experiència dolorosa.

Ampliació dates de participació ciutadana
La primera part d’aquest projecte va arrencarar el passat 15 de juliol amb una enquesta per a recollir les vivències i les necessitats de les mares i famílies que estiguin vivint o hagin viscut aquest dol i els professionals que les acompanyen. https://participa.reus.cat/processes/dolgestacional/f/110/ . Donada la bona resposta d'aquesta convocatòria en la que s'han rebut més de 200 aportacions, s'ha determinar ampliar el termini uns dies més, fins el dia 19 de setembre.

Poden participar en l’enquesta les mares i pares i familiars majors de 12 anys que hagin tingut relació amb una experiència de dol gestacional o perinatal. També els professionals que hagin tingut relació amb aquesta realitat. No s'ha d'estar empadronat a Reus necessàriament per poder emplenar l'enquesta.

Tal com estava previst, el dia 15 d'octubre, Dia Internacional per a la visibilització de la mort gestacional i perinatal, se celebrarà una jornada de treball per tal de posar en comú els resultats de la citada enquesta i aprofondir en el seu contingut. Hi podran pendre part, totes aquelles persones que hagin participat en l'enquesta, així com qualsevol altre persona interessada en continuar treballant en aquest projecte. Una altra de les finalitats d'aquesta trobada, serà la de convidar a les famílies per tal que també hi participin com a mostra de reconeixement i perquè tinguin també veu en aquest procés participatiu. La seva experiència, juntament amb les aportacions d'altres professionals han de servir per consensuar les propostes i iniciatives de futur.

La trobada del dia 15 d'octubre es farà a partir de les 18.00 h al Casal de les Dones

Tanatori municipal
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.