Notes de premsa

Reus celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer amb l’objectiu de fer visible aquesta malaltia

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 14/09/2020
Campanya Cuida el teu cervell

La ciutat de Reus, acreditada com a "Ciutat solidària amb l’Alzheimer” des de l’any 2016, se sumarà el proper dilluns, 21 de setembre, al Dia Mundial de l’Alzheimer. Aquesta data, instituïda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Alzheimer’s Disease Internacional (ADI), té l'objectiu de donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries, i demanar el suport i la solidaritat de la població, les institucions i els organismes oficials. Per aquest motiu, el 16, 17 i 18 de setembre, el Centre Terapèutic d’Estimulació Cognitiva per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria de la Fundació Rosa Maria Vivar, gestionats per l’Associació d'Alzheimer i altres trastorns neurocognitius Reus i Baix Camp, organitzen la campanya gratuïta de salut cognitiva “Cuida el teu cervell”, amb l’objectiu de promoure la prevenció i la detecció precoç de la malaltia. A més a més, el 21 de setembre, la façana del Gaudí Centre s’il·luminarà de color verd, a petició de l’Associació d'Alzheimer i altres trastorns neurocognitius Reus i Baix Camp i de la Regidoria de Benestar Social. 

La malaltia d'Alzheimer produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l'aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per realitzar la vida diària i produeix canvis en la personalitat i conducta. 

La campanya “Cuida el teu cervell” 

La campanya “Cuida el teu cervell” consisteix en una valoració neuropsicològica d’screening d’entre 30 i 40 minuts que pot sol·licitar tothom que tingui cinquanta anys o més. En aquesta valoració s’administraran test d’atenció, memòria, llenguatge i orientació, per tal de poder detectar possibles alteracions cognitives de forma primerenca. Algunes de les proves administrades són: MiniMental, MiniExamenCogniscitivo, Test auditiu-verbal, Frontal Assessment Battery, Evocació semàntica i fonològica, Test de denominació, Dígits i escales emocionals, entre d’altres. És una iniciativa de sensibilització i de detecció precoç on, cada any, un 25% de les valoracions fetes detecten alteracions i són derivades als protocols de salut establerts.

Com a mesures extraordinàries, amb motiu de la pandèmia generada per la Covid-19, el centre ha establert un protocol d’entrada exhaustiu adreçat a totes les persones participants en la campanya.

També poden participar en la campanya persones que ja ho han fet en edicions anteriors i així disposar d’un informe comparatiu, facilitant un seguiment de l’evolució de la salut cerebral i cognitiva.

La campanya també inclou un sorteig de 10 places per provar durant un mes el Taller d’entrenament de Memòria, amb l’objectiu de reforçar la sensibilització i prevenció de la malaltia.

Enguany, l’equip de professionals de neuropsicologia de l’Associació d’Alzheimer de Reus realitzarà les proves els dies 16, 17 i 18 de setembre i només es requereix demanar cita prèvia trucant al número de telèfon del centre, el 977 31 76 03, o a través del correu electrònic unitatdelamemoria@alzheimer-reus.org. Per a més informació sobre la campanya, es pot consultar l'enllaç següent (https://frosamariavivar.org/serveis/valoracions-de-la-memoria-gratuites/)

Il·luminació de la façana del Gaudí Centre de color verd 

El Gaudí Centre s’il·luminarà de color verd el 21 de setembre amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer. Aquest equipament va reprendre el calendari d’il·luminacions extraordinàries de la façana el 21 de juny, després que quedés interrompuda arran de la Covid-19. Es tracta d’una manera molt visible que té la ciutat de sumar-se a diferents commemoracions internacionals. Per facilitar aquesta iniciativa, aquest hivern passat es va realitzar un canvi en la il·luminació de la façana i es va incorporar amb un nou sistema d'enllumenat led que permet oferir un gran ventall de gammes cromàtiques, tant pel que fa a colors, com d'intensitat i freqüència del canvi de tonalitats. Una versatilitat en la il·luminació que permet identificar l'edifici en dies concrets, com a mostra de solidaritat en esdeveniments, jornades i campanyes determinades.

L’alzheimer

La demència es refereix a un conjunt de símptomes que apareixen a conseqüència d’un dany o malaltia neurològica. Existeixen uns cent tipus de demències i la malaltia d’Alzheimer, o simplement alzheimer, és la més comuna.

La malaltia porta el nom del psiquiatre i neuròleg alemany Alois Alzheimer, que la va descriure per primera vegada l’any 1906. En general, l’Alzheimer es diagnostica en persones majors de seixanta-cinc anys, malgrat que hi ha casos d’aparició precoç, els quals, tot i que amb menor prevalença, es poden donar força abans.

Campanya Cuida el teu cervell
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.