Notes de premsa

Reus celebrarà els deu anys del Programa de gestió alimentària amb una festa de conscienciació social i ambiental el 12 de novembre

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 4/11/2022
10 anys Programa gestió alimentària
Imatge festa 10 anys programa gestió alimentària
10 anys Programa gestió alimentària

L'actual Programa de gestió alimentària responsable de Reus, que lidera la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus, parteix del Programa per a la recuperació d'aliments frescos i cuinats per a persones amb pocs recursos econòmics, que es va posar en marxa el mes de setembre de l'any 2012 en un context de crisi econòmica. Després de deu anys de funcionament, aquest projecte s'ha consolidat i Reus ha esdevingut una ciutat capdavantera en l'àmbit de la gestió alimentària, amb una incidència molt positiva en els àmbits social i ambiental. En concret, s'han recollit més de 2.000 tones d'aliments frescos des de setembre de 2012 fins al setembre de 2022, dels quals en els darrers anys es recupera un 97%. Una recuperació que ha suposat un impacte ambiental valorat en més de 2.000.000 d'euros. A més, l'existència d'aquesta iniciativa ha facilitat una resposta ràpida en moments de crisi alimentària, tant durant la crisi econòmica com amb la pandèmia i ara amb la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna. De mitjana, des que va començar a funcionar cada any ha facilitat una alimentació segura i saludable a unes 5.000 persones. Des de gener de 2022, el Programa de gestió alimentària de Reus forma part del projecte del Centre Social El Roser, des d'on es coordina i lidera. A més, el menjador social i el rebost social ubicats en aquest equipament municipal també reben aliments, frescos i cuinats, a través d'aquest programa.

L'objectiu és recuperar els aliments frescos i cuinats que, tot i que són aptes per al consum humà, quedarien fora del circuit comercial i acabarien com a residus. El procés consisteix en recollir aliments frescos als establiments comercials col·laboradors o mitjançant espigolades, mentre que els cuinats provenen de menjadors escolars i empreses de càtering. Després, els aliments frescos recollits se sotmeten a un procés de triatge al Taller Baix Camp, un centre especial de treball que ofereix feina a persones amb discapacitat. Més tard, tant els aliments frescos triats com els cuinats són repartits, junt amb aliments secs aportats pel Banc dels Aliments, per les entitats socials que formen part de la Xarxa de Distribució d'Aliments i el menjador social entre les famílies en situació de vulnerabilitat. Per tal de facilitar l'alimentació de tothom, el menjador social ofereix el menjar en diverses modalitats: presencial, per emportar-se o a domicili. Aquesta darrera modalitat facilita el menjar a les persones amb dificultats de mobilitat. Totes les persones que es beneficien del Programa reben un seguiment per part de Serveis Socials de l'Ajuntament de Reus.

Festa de conscienciació

En el marc dels deu anys del Programa, el dissabte 12 de novembre la Regidoria de Benestar Social, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Reus i La Ganxet Pintxo, ha organitzat a la plaça d'Evarist Fàbregas, situada al Pallol, una festa per conscienciar la ciutadania de la necessitat d'aprofitar els aliments i per donar a conèixer tothom el funcionament d'aquest Programa referent en l'àmbit de la gestió alimentària. D'aquesta manera, es vol promoure la compra als establiments participants en el programa i animar a altres establiments i organitzacions de la ciutat a col·laborar-hi.

En concret, a partir de les onze del matí hi haurà diversos parlaments institucionals. A més, el forner Xavier Pamies Sistaré, la Fundació Espigoladors i el personal de cuina del menjador social del Centre Social El Roser faran en directe receptes elaborades amb aliments recuperats pel Programa. També hi haurà estands de les entitats més implicades en la gestió alimentària. Al llarg del matí hi serà present el Peret Ganxet i, per acabar, cap a la una de la tarda se servirà gratuïtament un pintxo d'aprofitament per a tothom.

Dades del Programa

Des de setembre de 2012 fins a setembre de 2022 s’han recollit més de 2.000 tones d’aliments, de les quals s’ha recuperat un 89% de mitjana durant aquest període. El Programa, però, ha anat perfeccionant el procés i en els darrers anys la recuperació és del 97%:

Kg d’aliments frescos recollits i recuperats pel Programa de gestió alimentària responsable de Reus 2012-2022

ANY

Setembre 2012- 2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Setembre 2022

TOTAL

Kg Recollits

256.586

251.184

226.359

237.699

218.387

175.736

195.467

231.225

248.712

147.441

2.188.795

Kg recuperats

204.201

222.511

187.299

199.583

188.168

156.206

177.802

222.299

242.089

143.430

1.943.587

% recuperat

80%

89%

83%

84%

86%

89%

91%

96%

97%

97%

89%

El recompte del nombre de persones beneficiàries es fa des de l’any 2016 i, tot i que ha anat variant lleugerament cada any, s’han beneficiat milers de persones. En concret, des del gener fins al setembre d’aquest any, més de 5.500 persones han rebut aliments d’aquest Programa:

Nombre de persones beneficiàries del Programa de gestió alimentària responsable de Reus

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Setembre 2022

7.028

6.666

5.480

4.518

6.182

5.804

5.579

La tipologia dels aliments és variada i facilita una alimentació saludable a les persones beneficiàries:

Tipologia dels aliments del Programa de gestió alimentària responsable de Reus

%

Làctics

3

Fruita

22

Verdura

44

Càrnies

5

Ous

1

Fleca

5

Altres

20

   

L'impacte ambiental del programa està valorat en més de 2.000.000 d'euros des que va començar a funcionar el setembre de 2012 fins al setembre de 2022:

Impacte ambiental del Programa de gestió alimentària responsable de Reus

Impacte ambiental

Setembre 2012- 2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Setembre 2022

TOTAL

CO2 (tones)

296

323

272

289

273

226

258

322

351

208

2.818

Petjada (hectàrees)

182

198

167

178

167

139

158

198

215

128

1.730

Gestió de residus

37.622 €

40.995 €

34.508 €

36.771 €

34.668 €

28.779 €

32.758 €

40.956 €

44.602 €

26.426 €

358.087 €

Impacte ambiental

212.981 €

232.079 €

195.353 €

208.165 €

196.259 €

162.923 €

185.447 €

231.858 €

252.499 €

149.597 €

2.027.162 €

 

Per a més informació sobre el Programa es pot consultar la web https://elroser.reus.cat/

10 anys Programa gestió alimentària
Imatge festa 10 anys programa gestió alimentària
10 anys Programa gestió alimentària

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.