Notes de premsa

Reus recorda la diligència Reus-Barcelona de 1815, primera línia regular diària de l'estat

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 2/03/2015
Imatge de la descoberta de la placa en record de la primera diligència de Reus a Barcelona

L'alcalde, Carles Pellicer, ha descobert aquest dilluns una placa commemorativa en record de la inauguració de la diligència Reus-Barcelona el març de l'any 1815, la primera línia regular diària documentada a tot l'estat. Aquest sistema de transport va mantenir una via de comunicació diària amb Barcelona fins l'any 1865, en què l'arribada del tren va desplaçar el transport amb cavalls.

El servei de connexió regular diari amb diligència entre Reus i Barcelona va sortir per primera vegada del carrer de Jesús (on s'ha descobert la placa commemorativa) el dia 1 de març de 1815. La iniciativa va ser promoguda pel reusenc Josep Brunet, d'ofici galoner. El reglament que es va establir per al funcionament d'aquest servei es conserva a l'Arxiu de Reus, document on s'estableixen les condicions en què s'han de desenvolupar els viatges i les obligacions dels passatgers.

Cal tenir en compte que fins aquell moment els únics sistemes de desplaçament que existien eren a peu o a cavall, i poques persones podien disposar en propietat d'aquest animal. Segons sembla, les necessitats de connexió amb Barcelona per motius comercials van portar Josep Brunet a promoure l'establiment d'aquesta línia de transport diària. Segons les cròniques de l'època, el temps estimat del viatge en diligència a Barcelona, que s'iniciava a primeres hores de la matinada, era de deu hores i mitja, durant les quals es realitzaven diferents parades, com per exemple a l'hora de dinar a Vilafranca del Penedès.

Imatge de la descoberta de la placa en record de la primera diligència de Reus a Barcelona

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.