Actes per dia

Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Data Actual
Actes Programats

DIM21 Assalt al Banc central

DIM21 Assalt al Banc central

Dia Internacional dels Museus 2021

El cap de setmana del 23 i 24 de maig de 1981, un grup d’onze persones van atracar la seu del Banc Central situada a la barcelonina plaça de Catalunya, tot retenint més de tres-cents ostatges i creant un greu conflicte al Govern espanyol, només tres mesos després del cop d’estat del 23-F.

Els assaltants exigien que quedessin en llibertat «cuatro héroes del 23 de febrero y nuestro valiente teniente coronel Tejero» i disposar de dos avions, un a l'aeroport de Madrid i l’altre al de Barcelona, per a facilitar la sortida dels presos i dels assaltants. Si no es complien les seves peticions en 72 hores, amenaçaven d’executar inicialment 10 ostatges i després 5 cada hora.

El Govern es va prendre el comunicat seriosament i va donar credibilitat a la possible implicació de membres de la Guàrdia Civil. De fet, van formar un gabinet de crisi a prop del lloc dels fets, al qual es van desplaçar diverses autoritats.

Cap a un quart de dotze del matí, s'evacuaren en ambulància dos dels ostatges, un dels quals ferit amb arma de foc. Durant el migdia i la tarda, els assaltants van fer un intent de fuga a través d'un túnel que van construir al soterrani, però no van poder foradar les parets. La nit del dissabte i el matí del diumenge, es van anar alternant els moments de tensió –amb intercanvi de trets– i l’alliberament d’alguns ostatges.

A la tarda, els assaltants van començar a negociar la rendició. Tot i haver iniciat les converses, a les 19:55 hores, un franctirador va abatre un dels assaltants al terrat. A continuació, diversos membres del Grup d’Operacions Especials (GEO) de la policia van anar ocupant el banc, des del terrat fins a la planta baixa.

Fou llavors quan els assaltants van intentar fugir a la desesperada. Aprofitant el caos que va generar l’entrada de les forces armades, es van barrejar amb els ostatges –encara en retenien més de dos-cents– i van sortir de l’edifici per a intentar escapar. La policia, però, retenia tots els que sortien i pocs minuts després ja n’havien detingut nou.

Trenta-set hores després, el balanç final fou d’un ostatge ferit, un dels assaltants mort i un altre fugit.

Un nombrós grup de periodistes va cobrir desde l'inici l'esdeveniment, entre ells Agustí Carbonell del que n'hem seleccionat vuit fotografies per aquesta exposició a més de nombrosos retalls de premsa dels dies 23, 24 i dies posteriors. 

PREU

Entrada lliureON

Museu de Reus Salvador Vilaseca

Raval de Santa Anna, 59

Com arribar-hi


QUAN

Del 14/05/2021 al 22/05/2021


MÉS INFORMACIÓ

Web Museu de Reus

LOCALITZACIÓ

Museu de Reus Salvador Vilaseca

Museu de Reus Salvador Vilaseca

Raval de Santa Anna, 59,

Tel. 977 010 660

http://www.museudereus.cat/

[email protected]

Et pot interessar...

Mirant l’altreE
Exposició

Mirant l’altre

El Museu de Reus exposa més de 150 obres i d’objectes de diferents èpoques, estils i tècniques procedents de les valuoses col·leccions del Museu de Reus i del Centre de la Imatge Mas Iglesias, peces que ajuden a reflexionar sobre la diversitat cultural humana. Les riques col·leccions que la...

On: Museu de Reus Salvador Vilaseca

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.