Actes per dia

Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
Data Actual
Actes Programats

Documental del mes

Documental del mes

Arica

95 min.
Suècia, Xile, Bèlgica, Noruega i Regne Unit
Castellà, suec i anglès
Subtítols: català
 

Una història d’investigació impactant sobre l’abocament il·legal de residus tòxics a la ciutat xilena d’Arica. Bebès amb malformacions, càncers, avortaments no desitjats... les conseqüències van ser terribles per als habitats d’Arica, però ningú no vol assumir responsabilitats. Boliden, la multinacional sueca responsable dels fets, va amagar durant dècades el desastre. Lars Edman, un jove suec d’origen xilè, es va interessar pel cas el 2009 i la seva recerca, juntament amb William Johannson, acabarà portant la poderosa empresa als tribunals.

L’empresa minera té recursos suficients per rentar la seva reputació, però l’escàndol d’Arica exigeix una reparació més profunda que una campanya de màrqueting. El govern suec pot desentendre’s de les demandes de les víctimes de l’abocament? La realitat és innegable, però el poder és capaç de tot per evitar d’assumir els costos d’indemnitzacions milionàries.

L'aclamat documental, que recull més de 15 anys de investigació dels seus directors, posa llum sobre un vergonyós cas de colonialisme modern. Després de perdre el cas l’any 2018 amb una sentència que finalment va afavorir a Boliden, l’empresa va rebutjar el veredicte dels jutges xilens sobre les seves responsabilitats i va despenalitzar els seus fets, una altra apel·lació va ser desestimada l’any 2019. De moment, el tribunal suprem suec no ha concedit a les víctimes de Arica el dret d'apel·lació, i Boliden amenaça amb demandar als seus advocats per a fer-los pagar els costos legals, una suma que ronda els 5 milions de dòlars.

La pel·lícula ens mostra aquestes dues realitats, molt diferents entre elles: d'una banda, el Tribunal de Districte de Skellefte, al nord de Suècia, i per un altre la pobra zona residencial al nord de Xile. L'equip legal va permetre als cineastes seguir l'extens i únic procés des de dins amb les seves càmeres, amb l’objectiu de donar veu a les persones afectades. L’equip de la pel·lícula afirma: “la nostra intenció era garantir que les veus dels ciutadans d’Arica, afectats pels residus que venien de sota el sòl on van créixer, fossin escoltades. El que ha succeït des de llavors ha superat qualsevol expectativa: la seva història s'ha fet coneguda a tot el món i, no obstant això, continuen lluitant perquè es faci justícia. Continuarem donant-los veu i aplaudint les diferents iniciatives orientades a veure recolzats els seus drets humans”.

La mala fama de Boliden ve lluny, i també va afectar casa nostra. El desastre ecològic al parc natural de Doñana, que va contaminar el riu Guadiamar el 1998 i va trasbalsar la societat espanyola, es va produir per un vessament tòxic de la multinacional. Les aigües del Guadiamar van ser contaminades, afectant a totes les rieres pròximes, així com als terrenys propers, afectant unes 4.300 hectàrees aproximadament de vegetació forestal. També va arribar a afectar el parc nacional de Doñana. El 2002 es va tancar la via penal d’aquest fet, també sense culpables, tot i que la Junta d’Andalusia va demandar Boliden per recuperar els diners invertits en la neteja de residus.

Fitxa Tècnica:
Direcció: Lars Edman, William Johansson Kalen
Guió: Lars Edman, William Johansson Kalen
Producció: Andreas Rocksen, William Johansson Kalen
Edició: Göran Gester, William Johansson Kalen
Fotografia: William Johansson Kalen
Música: Per Henrik Mäenpää
Disseny de so: Lars Edman
Distribució: DocsBarcelona Distribution

PREU

Gratuït (amb reserva prèvia) Mesures COVID-19 Aforament 70%


VENDA D'ENTRADES


ON

Centre d’Art Cal Massó

Carrer Pròsper Bofarull, 7

Com arribar-hi


QUAN

Del 20/01/2022 al 01/01/1970


MÉS INFORMACIÓ

Web Museu de Reus

VIDEO

LOCALITZACIÓ

Centre d’Art Cal Massó

Centre d’Art Cal Massó

Carrer Pròsper Bofarull, 7,

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.