Actes per dia

Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Data Actual
Actes Programats

El carnaval durant el franquisme

El carnaval durant el franquisme

Xerrada a càrrec de Salvador Palomar.

El franquisme va prohibir el carnaval ben aviat. La festa representava l'antítesi dels valors que volia imposar el nou règim: transgressió de l'ordre establert, ocultació de la personalitat, sàtira i crítica social... i un relaxament moral, amb els balls de disfresses com a primer exponent, absolutament inacceptable per al nacionalcatolicisme.

Malgrat les prohibicions sobre el ball i les disfresses, la festa va perviure a partir de costums anteriors que el poder no relacionava directament amb el Carnaval, el canvi de nom a Fiestas de invierno o la realització de balls que, de forma més o menys discreta i amb restriccions pel que fa a les màscares, es van anar consolidant a partir de finals de la dècada de 1940.

L’estudi de la celebració del Carnaval a Reus –i a d’altres poblacions properes– durant el franquisme ens mostra com les necessitats vitals de les persones –el ball com a espai de relació i festeig, n’és una– superen les restriccions d’un règim autoritari, entre Ies imposicions dictades des de dalt i el relaxament d’aquells que les han d’aplicar a nivell local.

L'activitat forma part del programa d'activitats del Museu de Reus vinculades a l'exposició Deprés de la guerra. La vida quotidiana sota el franquisme. 

PREU

GratuïtQUAN

el 15/02/2023

a les 19:00h

LOCALITZACIÓ

Carrutxa. Centre de documentació del Patrimoni i la Memòria

Tv. Carrer Nou de St Josep, 10, baixos, 43201

Et pot interessar...

Dia Internacional dels Museus ReusE
Any Domènech i Montaner

Dia Internacional dels Museus Reus

El 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus, tot seguint el lema de l’ICOM, que enguany és «Museus, sostenibilitat i benestar» i, per aquest motiu, a Reus s'han programat activitats extraordinàries durant tot el mes de maig. Els Museus de Reus i Reus Promoció se sumen a la...

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.