Acte de cloenda de l'Any Antoni de Bofarull

Cerca al Blog de l'Arxiu

E.g., 26/10/2022
E.g., 26/10/2022
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Conferència del Dr. Albert Torra, director de l'ACA
Mostra documental
Conferència del Sr. Jaume Massó, comissari de l'Any Antoni de Bofarull
Cloenda a càrrec de la Sra. Marina Berasategui
Cartell de l'acte
Dilluns 20 Desembre, 2021

Antoni de Bofarull i Brocà (Reus, 1821 – Barcelona, 1892), advocat, arxiver, escriptor (en vers i en prosa), historiador i traductor, fou una de les figures clau de la cultura catalana de la segona meitat del segle XIX.

Si el passat 14 d’abril s’iniciaren els actes de celebració del bicentenari del naixement de Bofarull, amb la conferència "Antoni de Bofarull: Renaixença i conflicte identitari a la Catalunya contemporània", a càrrec del Dr. Jordi Ginebra i Serrabou, l’acte de cloenda s'ha centrat, en primer lloc, en el vessant d’arxiver del personatge (professió que exercí durant més de quaranta-cinc anys) i, en segon lloc, en reflexionar sobre el caràcter polifacètic d’aquesta figura donant una visió global de la seva contribució a la història i cultura catalanes en època de la Renaixença.

Antoni de Bofarull, nascut a Reus l’any 1821, membre d’una gran nissaga d’arxivers, treballà a l’Arxiu de la Corona d’Aragó (ACA) durant més de quaranta anys (1846-1892). Germà d’Andreu de Bofarull, historiador i també arxiver (el 1863 fou nomenat arxiver municipal de Reus) i nebot de Pròsper de Bofarull, director de l’ACA (1814-1840 i 1844-1849). 

Antoni de Bofarull també va coincidir a l’ACA amb Manuel de Bofarull i de Sartorio, cosí seu i fill de Pròsper de Bofarull, qui en fou director a partir del 1849 i fins al 1892.

Els Bofarull, doncs, estan estretament relacionats amb l’Arxiu de la Corona d’Aragó i és per aquesta raó que en l’acte de cloenda de l’Any Antoni de Bofarull s’ha volgut emfatitzar el coneixement del vessant d’arxiver de qui es dedicà a aquesta professió durant quasi un lustre.

El Dr. Albert Torra, actual director de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, ens ha parlat d’Antoni de Bofarull arxiver, partint de la documentació conservada en aquest arxiu.

A continuació, el comissari de l’Any Antoni de Bofarull, Jaume Massó, a través de la seva intervenció titulada “Dos-cents anys del naixement d’Antoni de Bofarull, una figura polifacètica” ha fet valer el personatge i la diversitat de temàtiques que tractà. Massó també ha fet una valoració dels actes realitzats durant la celebració del bicentenari del seu naixement. 

Paral·lelament als actes que l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal del Baix Camp han organitzat durant aquest mes de desembre per afegir-se a la commemoració de l’Any Antoni de Bofarull, es duran a terme dues mostres documentals: una a l’Arxiu (c. de Sant Antoni Maria Claret, 3, Reus) “Antoni de Bofarull, literat i historiador”, i una altra a la seu de l’Arxiu de la Corona d’Aragó (c. dels Almogàvers, 77, Barcelona) “Antoni de Bofarull, arxiver (1846-1892)”, una mostra de la seva trajectòria a l’ACA i la producció historiogràfica.

Aquestes exposicions es podran visitar del 13 al 30 de desembre.

Conferència del Dr. Albert Torra, director de l'ACA
Mostra documental
Conferència del Sr. Jaume Massó, comissari de l'Any Antoni de Bofarull
Cloenda a càrrec de la Sra. Marina Berasategui
Cartell de l'acte

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.