"Els deportats reusencs als camps nazis", conferència a càrrec de Joan Navais

Cerca al Blog de l'Arxiu

E.g., 16/09/2021
E.g., 16/09/2021
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Targetó: Deportats reusencs als camps nazis
Conferència: Deportats reusencs als camps nazis
Conferència: Deportats reusencs als camps nazis
Conferència: Deportats reusencs als camps nazis
Dimecres 27 Gener, 2021

Dimecres dia 27 de gener a les 18.00 h, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust, Joan Navais ha pronunciat la conferència "Els deportats reusencs als camps nazis".
L'acte s'emmarca dins del projecte de recuperació de la memòria històrica iniciat amb la voluntat de conèixer, més enllà dels noms i cognoms i del número de pres, quines van ser les vides d'aquestes persones que van patir l'exili, la repressió, i el terror dels camps d'extermini nazis durant la Segona Guerra Mundial. Moltes d'elles hi van perdre la vida, i les que van ser alliberades han pogut donar testimoni dels fets viscuts.

L'Ajuntament de Reus, se suma d'aquesta manera - igual que ho han fet molts municipis catalans- a la iniciativa del projecte Stolpersteine - impulsada a casa nostra per Memorial Democràtic-.
Els stolpersteine són llambordes quadrades on s'hi graven les dades de les persones empresonades i deportades. Se solen col·locar davant l´últim domicili conegut del deportat recordant que aquesta persona tenia un vincle amb la ciutat, amb el barri, amb els veïns... 

La col·locació de les llambordes comporta, no obstant, una recerca prèvia per determinar quines van ser les persones de la ciutat de Reus deportades. Un treball d'investigació sobretot centrat en la consulta de la documentació existent tant als arxius de casa nostra com als francesos i alemanys. Cal destacar també la importància de les fonts orals (recollida de testimonis de familiars) i la consulta de bibliografia de referència així com articles especialitzats de recent aparició. Aquesta voluntat de conèixer - mitjançant un procès de recerca exhaustiu- i de recordar per no oblidar és compartida per l'Ajuntament i entitats de la nostra ciutat com és ara l'Associació Cultura i Solidaritat.

Aquest acte és el tret d'inici d'un projecte que vol posar en valor l'actuació d'aquelles persones que van lluitar per la llibertat i per la justícia, un projecte, en definitiva de reparació, de justícia social i de no oblit.

Targetó: Deportats reusencs als camps nazis
Conferència: Deportats reusencs als camps nazis
Conferència: Deportats reusencs als camps nazis
Conferència: Deportats reusencs als camps nazis

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.