I Jornades d'Arxius, Recerca i Difusió

Cerca al Blog de l'Arxiu

E.g., 01/12/2020
E.g., 01/12/2020
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Jornades
Díptic Jornades
Díptic Jornades
Divendres 27 Octubre, 2017

L’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal Baix Camp, presenten les I Jornades d’Arxius, Recerca i Difusió, nascudes de la voluntat de posar en valor l’arxiu de la nostra ciutat i de la nostra comarca, reflexionant sobre quina és la seva funció, i sobretot, mostrar com ens pot ser útil, als investigadors als estudiants i als ciutadans que colen fer valdre es seus drets.

Són fruit també de la necessitat d’apropar-lo a tothom i en particular, en aquesta ocasió molt especialment, a l’alumnat universitari i de batxillerat, així com també al professorat de Secundària de les nostres contrades.

Amb aquestes Jornades és vol donar a conèixer quina és la funció de l’Arxiu, descobrir quines són les fonts d’informació que s’hi custodien, posar en valor la importància de la conservació i la preservació, presentar el resultat de diferents investigacions, exposades pels investigadors de prestigi que les han dut a terme, conèixer les seves experiències, la metodologia aplicada i les diferents problemàtiques a les quals han hagut de fer front.... I tot això posar-ho a l’abast dels joves estudiants i dels docents del nostre territori. En definitiva, enriquir-nos tots plegats i aprendre de les experiències dels altres.

L’àmbit històric, en aquesta ocasió, se centrarà en l’Edat Mitjana, essent voluntat de l’organització prosseguir en les futures edicions, amb altres moments i èpoques històriques.

Aquesta primera edició de les Jornades posarà punt i final a la programació realitzada aquest any 2017 a l’Arxiu, vinculada amb la celebració de Reus, Capital de la Cultura Catalana, i enllaçarà tres àmbits estretament relacionats: arxius, recerca i difusió – aquesta darrera entesa com un dels instruments que posa en valor la informació com un dels actius principals dels arxius.

PROGRAMA

Cal destacar la col·laboració de diverses institucions: la Universitat Rovira i Virgili, el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp – que ofereix l’activitat dins del Pla de Formació de Zona del professorat de Secundària -, el Centre de Lectura de Reus i el Centre de Conservació de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya.

Les jornades, que s’iniciaran el dia 23 de novembre a les 10.00 h, seran inaugurades pel director dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, el Sr. Jordi Agràs i pel regidor d’Hisenda i Recursos Generals de l’Ajuntament de Reus, el Sr. Joaquim Enrech.

A la sessió del matí del dia 23, s’explicarà quina és la funció dels arxius, què s’hi fa i quins són els fons documentals que custodia i preserva el nostre Arxiu. Posteriorment es realitzarà una visita guiada a les instal·lacions.

A les 12.30, el Dr. Ezequiel Gort presentarà la ponència : “La construcció de la història local medieval a través de les fonts d’arxiu”.

Dijous a la tarda, quatre investigadors ens exposaran les seves línies de recerca actual i plantejaran quins han estat els seus principals reptes, les metodologies i com han anat resolent les diferents dificultats amb les que s’han trobat.

Destaquem la presència del Dr. Eduard Juncosa, que ens parlarà sobre el Tapís de la Bona Vida (s. XV), el Dr. Jordi Morelló, especialista en temes de fiscalitat del període baixmedieval, la Dra. Coral Cuadrada ens parlarà de les beguines i el Dr. Stefano Maria Cingonali exposarà la seva recerca centrada en les tombes reials de Santes Creus i Poblet.

El dia 24 comptarem amb la presència de la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, la Sra. Àngels Solé, que explicarà la tasca que es duu a terme en aquesta institució. Posteriorment, el Dr. Daniel Piñol, reconegut diplomatista i paleògraf, durà a terme una classe pràctica de paleografia medieval, on treballarem diferents tipus de documents, tots ells provinents dels fons del propi Arxiu.

Les Jornades finalitzaran amb un visita guiada a la biblioteca del Centre de Lectura de Reus, on coneixerem el seu fons antic: els incunables i la col·lecció de pergamins.

Cal agrair també, en l’organització de les Jornades, el suport de Reus, Capital de la Cultura Catalana, de Reus Promoció i de Beep, botigues d’informàtica.

 INSCRIPCIONS

Atenció: inscripcions tancades, no hi ha places disponibles.

Les inscripcions són gratuïtes i limitades.

Canals d’inscripció: www.reus.cat/inscripcio23112017 o telefònicament al 977 010 054

 Per més informació, us poder adreçar a l’Arxiu Municipal de Reus – Arxiu Comarcal Baix Camp. C. St. Antoni M. Claret, 3  43204 Reus

Tel. 977 010 054

 

Jornades
Díptic Jornades
Díptic Jornades
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.