II Jornada d’Associacionisme i Cultura Popular "Revolució de Setembre de 1868"

Cerca al Blog de l'Arxiu

E.g., 26/06/2020
E.g., 26/06/2020
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Cartell de difusió de l'acte
Conferència Dolors Marín
Conferència Salvador Palomar
Conferència Albert Domènech
Dissabte 29 Setembre, 2018

Dissabte 29 de setembre es porta a terme, a l’Arxiu Municipal de Reus, la II Jornada d’Associacionisme i Cultura Popular dedicada, aquest any, a la Revolució de Setembre de 1868 amb motiu dels 150 anys d'aquest alçament. La jornada, organitzada per l'entitat Carrutxa, té dos objectius principals: en primer lloc, celebrar els 150 anys d’aquest fet i, en segon lloc, donar a conèixer l’important paper que hi va jugar la ciutat de Reus, on es generaren rituals civils per al matrimoni, els enterraments i fins i tot noves solemnitats cíviques.

Aquesta revolució suposà un avenç cap a la democràcia que va possibilitar l’associacionisme obrer rere un caràcter marcadament laïcista. Fou un aixecament revolucionari que va suposar el destronament de la reina Isabel II i que marcà l’inici del Sexenni Democràtic. A la meitat dels anys 60, el descontentament contra el règim d’Isabel II en els ambients populars, polítics i militars ja era patent. Amb el temps, un seguit d’episodis van fer d’aquest aixecament una revolució social. En definitiva, són anys d’eclosió de l’associacionisme obrer, de debat ideològic i de pensament científic, però també de grans convulsions polítiques i d’enfrontaments.

La jornada s’iniciarà amb la ponència marc a càrrec de la doctora en Història Contemporània, Dolors Marín, i tindrà el programa següent:

  • 10:00 h. Obertura de la jornada
  • 10:15 h. Ponència Inaugural a càrrec de Dolors Marín
  • 11:15 h. Jaume Massó: “Els Apuntes” d'Andreu de Bofarull sobre la Revolució de 1868
  • 11:45 h. Salvador Palomar, “1868: la Revolució en la cultura”
  • 12:15 h. Albert Domènech, “Intel·lectualitat i artistes en els ambients republicans a la Barcelona dels períodes del regnat d’Isabel II i La Gloriosa. Vinculació de l’àlbum de “Los Borbones en pelota”
  • 12:45 h. Jordi Ferran, “El ressò de la Revolució: clímax i gèrmens de conflictes socials. El cas de la Bisbal del Penedès”
  • 13:15 h. Jordi Martí, “El moviment obrer entre el 1868 i el 1871”
Cartell de difusió de l'acte
Conferència Dolors Marín
Conferència Salvador Palomar
Conferència Albert Domènech

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.