L'Arxiu de Reus edita un punt de llibre amb el “Drac de l'Arxiu” amb motiu de Sant Jordi

Cerca al Blog de l'Arxiu

E.g., 01/10/2021
E.g., 01/10/2021
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

El drac de l'Arxiu
Dimecres 20 Abril, 2016

L'Arxiu de Reus ha editat el punt de llibre “El Drac de l'Arxiu”, que inclou una recreació del dibuix d'un drac localitzat a la coberta de pergamí d'un manual notarial de 1364 pertanyent al fons notarial de Reus dipositat a l'Arxiu Comarcal del Baix Camp. El disseny del punt de llibre sobre el Drac de l'Arxiu ha anat a càrrec de l'il·lustrador reusenc Pere Prats Sobrepere i aquesta presentació s'emmarca en els actes que ha preparat l'Arxiu amb motiu de la setmana de Sant Jordi.

El drac és el més conegut i més representat dels éssers fantàstics des dels temps medievals; vinculat a l’infern, vigilant de riqueses, amb gran poder destructiu, el drac controla el foc, es mou per terra i vola. És protagonista de moltes llegendes en què la seva derrota per part d’un heroi, que rescata la donzella, o obté el tresor, pot representar el domini sobre les forces desfermades de la natura.

A l’Arxiu de Reus, els dibuixos de dracs apareixen en diferents documents, igual que també ha aparegut un dibuix d’un cavaller del s. XIV, d’ una donzella encadenada, o d’una àliga.

La recuperació d’aquest drac suposa la integració d’un nou element, d’un nou personatge als recursos didàctics i pedagògics de l’Arxiu. Es preveu l’elaboració d’un taller pràctic que s’integrarà dins les visites que els infants de la ciutat fan a l’Arxiu de Reus. La presentació aquest dimarts del punt de llibre s'ha dut a terme durant un acte amb alumnes de l'Escola Rubió i Ors, amb una xerrada sobre el mite del drac dins la cultura popular a càrrec de Salvador Palomar, membre de l'entitat Carrutxa.

El drac de l'Arxiu

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.